Fosfor

Varenie – Potraviny – Dôležité minerály Význam pre organizmus: zdroj energie pre bunku, v kombinácii svápnikom sa stará opevnosť kostí azubov, prítomný pri spracovaní energie avitamínov skupiny B zpotravy Kde sa nachádza: červené mäso, hydina, parmezán, vajcia, orechy, hrach, šošovica, navyše sa pridáva do mnohých priemyselne spracovaných potravín, hlavne do nealkoholických nápojov Riziká nesprávnych dávok: nedostatok, ktorý môže zapríčiniť dlhodobé užívanie antacíd, sa prejaví zoslabnutím kostí abolesťou zubov Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Olej zo semien zeleru

Už pred tisíckami rokov sa zelerové semená používali na výrobu zelerového oleja. Má naozaj výnimočné zloženie- vyznačuje sa vysokým obsahom flavonoidov (antioxidanty chrániace bunky pred poškodením); minerálov- zinok, železo, fosfor, draslík, kremík; kum

prejsť na článok

Rekordné hrušky

Hruška patrí medzi významný ovocný druh. Je veľmi bohatá na vitamíny, ale aj na fosfor, vápnik a ľahkostráviteľné cukry. Plody hrušky alebo šťava sa často využívajú v ľudovom liečiteľstve pri problémoch ako je obezita, močové kamene alebo vysoký krvný tla

prejsť na článok

Ako na bohatú úrodu: Bez hnojenia to nepôjde

Ak chceme mať bohatú úrodu, potrebujeme aj správne hnojivo. Aké zásady dodržiavať pri hnojení zeleniny? Hnojiť sa nesmie veľmi ani málo Bez hnojenia sa pravdepodobne žiadny záhradkár nezaobíde, hoci mnohí zarytí ekológovia si myslia opak. Zloženie p

prejsť na článok

Dula zlepší trávenie

Zdravie a krása – Keď lieči príroda Dula je ovocie, ktoré pripomína hrušku i jablko. Z konzumáciou plodov je to však trochu problematické. Sú trpké a tvrdšie, lepšie je preto spracovať ich na kompót či džem alebo pevnejšie želé, ktoré nakrájané cmúľame

prejsť na článok

ZDRAVÁ SLADKOSŤ – HROZNO

Dnes si povieme niečo o ďalšej skvelej náhrade sladkostí. Šťavnaté bobuľky hrozna obsahujú takmer 80% vody a vysoké množstvo hroznového cukru. Výhodou cukru z hrozna je, že sa neukladá v podobe tukov a energiu uvoľňuje postupne. Glukózu vo veľkej miere po

prejsť na článok