Gastronomický slovník (CH, I, J, K)

Varenie Chala- židovská vianočka z kysnutého cesta. Chalva – orientálna cukrovinka so zvláštnou chuťou, ľahko sa rozplýva, je vyrobená z mandlí, cukru a sezamového oleja. Chateaubriand – recept na dvojitý biftek z francúzskej kuchyne. Cheesecake – typický americký slaný koláč so syrom. Cherry brandy – višňový likér. Chianti – talianske červené víno. Chlieb čapátí – placky z múky, oleja, vody a korenín pečené nasucho v Indii, Pakistane a Nepále. Chlieb ciabatta – chlieb ochutený bylinkami, potretý cesnakom a pečený na olivovom oleji z Talianska. Chilli con carne – obľúbené jedlo Mexičanov pripravené z mletého mäsa, smotany, syra, fazule a výrazných korenín, najmä chilli. Chop suey – mierne pálivá čínska korenená zmes vhodná na prípravu cestovín, ryže a mäsovej omáčky. Chutney – čiže čatní je pikantná orientálna omáčka z udusenej zeleniny a ovocia s prímesou byliniek, ktorá sa podáva k mäsu. Jablkovica – inak calvados, destilát z jablčného vína, ktorý sa tradične pije vo Francúzsku. Jam – čínsky zemiak sladkej chuti s dužinou bielej, žltej alebo červenej farby. Javorový sirup – šťava z javora červenohnedej farby, veľmi sladká, v americkej kuchyni sa využíva najmä na polievanie obľúbených lievancov. Joul – energetická jednotka podobne ako kalória (1 joul = 4, 2 kalórie). Julebord – pomenovanie pre studené pohostenie v Nórsku. Juleö – severské silné, ale sladké pivo. Judáše – veľkonočné múčniky z kysnutého cesta s vôňou citrónovej kôry a vanilkového cukru. Kalamáry – morské plody, ktoré sa zvyknú konzumovať najmä smažené. Kalória - je jednotka energie, čo predstavuje množstvo tepelnej energie potrebnej na zvýšenie teploty jedného gramu vody o 1°C. Kanapka – malý opečený chlebík obložený rôznymi pochúťkami studenej kuchyne. Kandizované ovocie – zakonzervované kúsky ovocia v koncentrovanom roztoku cukru. Kapary – nerozvinuté plody tŕnistého kríka zo Stredomoria, ktoré sa nakladajú do octu a soli a pre ostro pikantnú, horkastú chuť sa používajú na dochucovanie jedál najmä v studenej kuchyni. Kapún – mladý, vykastrovaný a vykŕmený kohút. Kapustníky – slané múčniky plnené dusenou kapustou. Karafa – veľká nádoba zo skla, podáva sa v nej víno načapované zo suda, ktoré sa potom rozlieva do pohárov. Kardamom – korenie z východnej Ázie na dochucovanie údenín a trvanlivého pečiva. Karotka – odroda mrkvy s jemnou dužinou a vysokým obsahom vitamínu A i betakaroténu. Kaškaval – balkánsky pikantný tvrdý syr z ovčieho mlieka. Kaviár – slaná pochúťka výraznej rybacej chuti pripravovaná z ikier jeseterov. Kayenské korenie – ostré korenie žltej alebo červenej farby, sú to vlastne sušené čili papričky pomleté na prášok. Kebab – typické balkánske jedlo, ochutené plátky mäsa umiestnené tesne na sebe na veľkom zvislom ražni, ukrajujú sa vždy opečené okraje mäsa. Kečup – paradajková korenená omáčka. Klaret – biele víno z modrého hrozna, niektoré druhy sú základom pri výrobe pravého francúzskeho šampanského. Klopsy – opečené fašírky z mletého ochuteného mäso podávané s paradajkovou, smotanovou, hubovou alebo kôprovou omáčkou. Knäcke-brot – chrumkavý nekvasený chlieb. Koblery – alebo cobblery sú chladené osviežujúce nápoje s množstvom ľadu a ozdobené ovocím, ktoré sa podávajú s alkoholom ale môžu byť aj nealkoholické. Kofeín – alkaloid zo semien kávovníka, ktorý má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu. Kombucha – japonská čajová huba, ktorá sa používa na prípravu kvaseného nápoja zo sladeného čaju alebo z mlieka, obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Kontrabáš – tradičné jedlo staročeskej kuchyne z varených zemiakov, údeného mäsa, pohánky, cibule a masti ochutené cesnakom, soľou a korením. Kóšer – po hebrejský čistý, v židovskej kuchyni je to nápoj alebo jedlo výhradne nezávadné, pripravované je preto podľa striktných postupov s rituálnymi prvkami. Krabí koktail – recept studenej kuchyne, krabie mäso v majonéze s bielym vínom a citrónom, servírované so šľahačkou a toastami. Krumple – nárečovo zemiaky. Krusta – nápoj podávaný v pohároch na víno s vyššou stonkou. Okraj sa navlhčí citrónovou šťavou a ponorí do vrstvy kryštálového cukru, až takto ozdobený pohár sa plní kúskami ovocia a miešaným nápojom zo šejkra. Krvavnička – jaternica s prímesou krvi, jedlo spojené so zabíjačkou. Kuba – jedlo z húb pripravované na Štedrý večer v Čechách. Kulajda – zemiaková polievka, typická pre českú kuchyňu. Kulér – druh potravinárskeho farbiva používané v cukrárstve, tmavohnedá kvapalina pripravená karamelizáciou z cukru. Kulinársky – čiže labužnícky, predstavuje vyšší stupeň znalosti gastronómie. Kung-pao – svetoznáme jedlo z čínskej kuchyne, kúsky kuracieho mäsa s pórom, arašidmi, ochutené sójovou omáčkou a cesnakom. Kurkuma – rastlina z južnej Ázie, z ktorej sa získava karí korenie a škrob. Kuskus – pôvodne berberské jedlo, dnes obľúbené najmä v arabskej kuchyni, je to okorenená zmes krupice, kúskov vareného mäsa, hrozienok a datlí. Kvas – starý ruský nápoj z chleba, melasy a štiav z rôznych druhov ovocia. Kvások – je základ kysnutého cesta, ktorý sa dopredu pripraví z droždia, trošky mlieka, soli a cukru. Kýška – nárečovo kyslé mlieko. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Strácate sa v pojmoch? Pozrite si marketingový slovník

Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V,W,Z,X,Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava

prejsť na článok

Slovník pojmů k oblasti kování pro posuvné dveře a vrata

Čert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.

prejsť na článok

Pivné špeciály na vianočný stôl

S blížiacimi sa sviatkami veľa ľudí premýšľa, čím si spestriť sviatočný stôl a urobiť svoje menu jedinečné a originálne. Popri tradičnom kaprovi sa tak začínajú na tanieroch objavovať aj špeciality, ktoré sú na Slovensku novinkou. Tí, ktorí sa odhodlajú s

prejsť na článok