Varenie Chala - židovská vianočka zkysnutého cesta. Chalva – orientálna cukrovinka so zvláštnou chuťou, ľahko sa rozplýva, je vyrobená zmandlí, cukru asezamového oleja. Chateaubriand – recept na dvojitý biftek zfrancúzskej kuchyne. Cheesecake – typický americký slaný koláč so syrom. Cherry brandy – višňový likér. Chianti – talianske červené víno. Chlieb čapátí – placky zmúky, oleja, vody akorenín pečené nasucho vIndii, Pakistane aNepále. Chlieb ciabatta – chlieb ochutený bylinkami, potretý cesnakom a pečený na olivovom oleji zTalianska. Chilli con carne – obľúbené jedlo Mexičanov pripravené zmletého mäsa, smotany, syra, fazule avýrazných korenín, najmä chilli. Chop suey – mierne pálivá čínska korenená zmes vhodná na prípravu cestovín, ryže amäsovej omáčky. Chutney – čiže čatní je pikantná orientálna omáčka zudusenej zeleniny aovocia sprímesou byliniek, ktorá sa podáva kmäsu. Jablkovica – inak calvados, destilát zjablčného vína, ktorý sa tradične pije vo Francúzsku. Jam – čínsky zemiak sladkej chuti sdužinou bielej, žltej alebo červenej farby. Javorový sirup – šťava zjavora červenohnedej farby, veľmi sladká, vamerickej kuchyni sa využíva najmä na polievanie obľúbených lievancov. Joul – energetická jednotka podobne ako kalória (1 joul = 4, 2 kalórie). Julebord – pomenovanie pre studené pohostenie vNórsku. Juleö – severské silné, ale sladké pivo. Judáše – veľkonočné múčniky zkysnutého cesta svôňou citrónovej kôry avanilkového cukru. Kalamáry – morské plody, ktoré sa zvyknú konzumovať najmä smažené. Kalória - je jednotka energie, čo predstavuje množstvo tepelnej energie potrebnej na zvýšenie teploty jedného gramu vody o1°C. Kanapka – malý opečený chlebík obložený rôznymi pochúťkami studenej kuchyne. Kandizované ovocie – zakonzervované kúsky ovocia vkoncentrovanom roztoku cukru. Kapary – nerozvinuté plody tŕnistého kríka zo Stredomoria, ktoré sa nakladajú do octu asoli apre ostro pikantnú, horkastú chuť sa používajú na dochucovanie jedál najmä vstudenej kuchyni. Kapún – mladý, vykastrovaný a vykŕmený kohút. Kapustníky – slané múčniky plnené dusenou kapustou. Karafa – veľká nádoba zo skla, podáva sa vnej víno načapované zo suda, ktoré sa potom rozlieva do pohárov. Kardamom – korenie zvýchodnej Ázie na dochucovanie údenín atrvanlivého pečiva. Karotka – odroda mrkvy sjemnou dužinou avysokým obsahom vitamínu Aibetakaroténu. Kaškaval – balkánsky pikantný tvrdý syr zovčieho mlieka. Kaviár – slaná pochúťka výraznej rybacej chuti pripravovaná zikier jeseterov. Kayenské korenie – ostré korenie žltej alebo červenej farby, sú to vlastne sušené čili papričky pomleté na prášok. Kebab – typické balkánske jedlo, ochutené plátky mäsa umiestnené tesne na sebe na veľkom zvislom ražni, ukrajujú sa vždy opečené okraje mäsa. Kečup – paradajková korenená omáčka. Klaret – biele víno zmodrého hrozna, niektoré druhy sú základom pri výrobe pravého francúzskeho šampanského. Klopsy – opečené fašírky z mletého ochuteného mäso podávané sparadajkovou, smotanovou, hubovou alebo kôprovou omáčkou. Knäcke-brot – chrumkavý nekvasený chlieb. Koblery – alebo cobblery sú chladené osviežujúce nápoje smnožstvom ľadu aozdobené ovocím, ktoré sa podávajú salkoholom ale môžu byť aj nealkoholické. Kofeín – alkaloid zo semien kávovníka, ktorý má povzbudzujúce účinky na centrálnu nervovú sústavu. Kombucha – japonská čajová huba, ktorá sa používa na prípravu kvaseného nápoja zo sladeného čaju alebo zmlieka, obsahuje veľa zdraviu prospešných látok. Kontrabáš – tradičné jedlo staročeskej kuchyne zvarených zemiakov, údeného mäsa, pohánky, cibule a masti ochutené cesnakom, soľou akorením. Kóšer – po hebrejský čistý, vžidovskej kuchyni je to nápoj alebo jedlo výhradne nezávadné, pripravované je preto podľa striktných postupov srituálnymi prvkami. Krabí koktail – recept studenej kuchyne, krabie mäso vmajonéze sbielym vínom acitrónom, servírované so šľahačkou atoastami. Krumple – nárečovo zemiaky. Krusta – nápoj podávaný vpohároch na víno svyššou stonkou. Okraj sa navlhčí citrónovou šťavou aponorí do vrstvy kryštálového cukru, až takto ozdobený pohár sa plní kúskami ovocia amiešaným nápojom zo šejkra. Krvavnička – jaternica sprímesou krvi, jedlo spojené so zabíjačkou. Kuba – jedlo zhúb pripravované na Štedrý večer vČechách. Kulajda – zemiaková polievka, typická pre českú kuchyňu. Kulér – druh potravinárskeho farbiva používané v cukrárstve, tmavohnedá kvapalina pripravená karamelizáciou zcukru. Kulinársky – čiže labužnícky, predstavuje vyšší stupeň znalosti gastronómie. Kung-pao – svetoznáme jedlo zčínskej kuchyne, kúsky kuracieho mäsa spórom, arašidmi, ochutené sójovou omáčkou acesnakom. Kurkuma – rastlina zjužnej Ázie, zktorej sa získava karí korenie aškrob. Kuskus – pôvodne berberské jedlo, dnes obľúbené najmä varabskej kuchyni, je to okorenená zmes krupice, kúskov vareného mäsa, hrozienok adatlí. Kvas – starý ruský nápoj zchleba, melasy aštiav zrôznych druhov ovocia. Kvások – je základ kysnutého cesta, ktorý sa dopredu pripraví zdroždia, trošky mlieka, soli acukru. Kýška – nárečovo kyslé mlieko. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.
prejsť na článokVarenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk
prejsť na článokVarenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava
prejsť na článokČert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.
prejsť na článokS blížiacimi sa sviatkami veľa ľudí premýšľa, čím si spestriť sviatočný stôl a urobiť svoje menu jedinečné a originálne. Popri tradičnom kaprovi sa tak začínajú na tanieroch objavovať aj špeciality, ktoré sú na Slovensku novinkou. Tí, ktorí sa odhodlajú s
prejsť na článok