Gastronomický slovník (L, M, N, O)

Varenie Laktóza - mliečny cukor, spája sa s problémom intolerancie, neschopnosti stráviť tento druh cukru, preto človek s touto potravinovou alergiou nemôže konzumovať mlieko ani mliečne výrobky. Langusty – morské živočíchy, obrie krevety. Lasagne – talianske cestoviny, veľké cestovinové pláty sa ukladajú vo vrstvách s rôznymi omáčkami, mäsom a zeleninou a posypané syrom sa potom zapekajú. Lassy – šľahaný jogurt zriedený vodou a ochutený bylinkami známy v Indii a Pakistane. Lavórovica – po domácky pálený alkohol, vysoko percentný môže byť zdraviu veľmi škodlivý. Ľadové víno- silný koncentrovaný mušt zo zmrznutých hroznových bobúľ. Leerdammer – holandský polotvrdý syr výbornej jemnej chuti. Legírovať- zjemniť polievku maslom, rozšľahaným žĺtkom alebo smotanou. Lepok – látka, ktorú obsahuje pšeničná múka a na ktorú sú alergickí pacienti s celiakiou, preto musia jesť len výrobky z bezlepkovej múky. Libra – stará jednotka hmotnosti, zodpovedá asi pol kilogramu, v rôznych krajinách sú však udávané rôzne hodnoty. Lokša – placka zo zemiakového cesta opečená nasucho a až potom potretá tukom. Long-drink – osviežujúci nápoj podávaný vo väčších pohároch, ktorého hlavnú zložku tvoria džúsy, tonik alebo sóda. Lopár – menšia doska s rúčkou určená na hádzanie halušiek do vriacej vody. Macerovať – máčať potraviny v sirupe a bylinky v liehu, aby zmäkli. Maces – židovský nekvasený chlieb používaný ako rituálny prvok počas Veľkej noci. Madeira – dezertné víno z ostrova Madeira, má blízko k portskému a sherry. Maizena – kukuričný škrob používaný na zahusťovanie omáčok a polievok i na prípravu pudingov. Malakoff – tradičná francúzska torta z piškót napustených alkoholom, potretých vanilkovým krémom a posypaných mandľami. Maraschino – jemný bezfarebný likér zo stredomorských divokých višní. Marcipán – hmota z pomletých mandlí, žĺtka a cukru, ktorá sa farbí a používa na zdobenie v cukrárstve. Marináda – tiež moridlo je nálev z octu, oleja, vína, byliniek, nakrájanej zeleniny a korenia, do ktorého sa nakladá mäso a ryby pred tepelnou úpravou. Mascarpone – nesolený smotanový kravský syr z Talianska, ktorý sa používa na prípravu dezertov, omáčok a polievok. Matjesy – druh sleďov, ktoré sa konzumujú spracované v marináde. Medailónky – tvar naporciovaného mäsa, ktoré sa používa na prípravu rýchlych minútiek na panvici, alebo malé pokrmy studenej kuchyne s pravidelným tvarom do veľkosti najviac 6 cm. Medovina – tradičný alkoholický nápoj z medu. Menu – jedálny lístok, zoznam jedál, ktoré reštaurácia ponúka zákazníkom, zároveň konkrétny výber niekoľkých jedál ponúkaných v jednom dni s polievkou. Metaxa – výborné grécke brandy z vínnych destilátov, muškátového vína a rastlinných výťažkov. Milk shake – čiže milk šejk je chladený mliečny osviežujúci nápoj. Mojito – miešaný nápoj z kubánskeho rumu ochutený trstinovým cukrom, mätou a limetkovou šťavou. Moka – silná čierna káva a je to aj kanvička na varenie kávy na spôsob espresa. Mortadella – známa jemná talianska saláma s kúskami slaniny a s korením. Moscatelo – suché dezertné víno z muškátovej vinnej révy. Mostarda – talianska horčica vyrobená z rôznych druhov ovocia. Mozzarella – mäkký syr z Talianska, používa sa často pri príprave pizze i chutných šalátov v kombinácii s rajčiakmi. Mufin – sladké pečivo upečené v košíčku s rôznymi náplňami, posypané orechmi alebo poliate čokoládou. Mustard – veľmi ostrá anglická horčica. Noky – české halušky. Nudle – české rezance. Ovar – polievka, v ktorej sa varia niektoré vnútornosti a hlava ošípanej pri zabíjačke. Balzamikový ocot – drahá, ale výborná pochutina, ktorá posilňuje imunitu a podporuje trávenie. Odpaľované cesto – hladké a lesklé cesto zlatožltej farby, ktoré sa pred pečením upravuje ešte varom. Oharek – regionálne uhorka. Olomoucké syrečky – syr výraznej chuti i arómy, ktorá vzniká zrením tvarohu podľa staročeského receptu. Oregano – stredomorské korenie, typické pre dochutenie pizze a dochutenie pizze a šalátov. Oštiepok – tradičný slovenský zaúdený parený syr z ovčieho mlieka. Osúch – slaný koláč z chlebového cesta. Oukrop – staročeská polievka zo zemiakov ochutená soľou a cesnakom. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Strácate sa v pojmoch? Pozrite si marketingový slovník

Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V,W,Z,X,Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava

prejsť na článok

Slovník pojmů k oblasti kování pro posuvné dveře a vrata

Čert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.

prejsť na článok

Pivné špeciály na vianočný stôl

S blížiacimi sa sviatkami veľa ľudí premýšľa, čím si spestriť sviatočný stôl a urobiť svoje menu jedinečné a originálne. Popri tradičnom kaprovi sa tak začínajú na tanieroch objavovať aj špeciality, ktoré sú na Slovensku novinkou. Tí, ktorí sa odhodlajú s

prejsť na článok