Varenie Paella – španielske jedlo pripravené na väčšej panvici z ryže, zeleniny a aspoň dvoch druhov mäsa. Palmové víno – biela tekutina z narezaných kmeňov paliem, ktorá má po vykvasení opojný účinok. Panchetta – taliansky druh slaniny. Panenka – čiže sviečková, jemná a krehká časť hovädzieho mäsa (ale i teľaciny, baraniny a diviny), vhodná na rýchlu prípravu minútok. Panírovať – obaľovať napríklad bravčové rezne do trojobalu. Papinov hrniec – tlakový hrniec, ktorý vynašiel francúzsky fyzik. Parfait – čiže parfé, je francúzsky sladký mrazený krém podávaný s ovocnou omáčkou. Pasírovať – lisovať, pretláčať napr. varenú zeleninu cez sito. Passata di pomodoro – rajčiakové pyré z talianskej kuchyne na dochucovanie pizze a cestovín. Pelmene - ruské taštičky z rezancového cesta plnené mäsovou zmesou. Pelendrek – alebo sladké drievko je cukrovinka tmavohnedej až čiernej farby zvláštnej chute vyrobená z lékorice. Pepperoni – talianske korenené klobásky, používajú sa pri príprave pizze. Perkelt – maďarský guláš z bravčového, baranieho alebo teľacieho mäsa podávaný s haluškami. Pesto – studená omáčka k cestovinám, polievkam a šalátom pripravená z bazalky, olivového oleja, cesnaku a syra. Pilaf – orientálne jedlo z ryže, rajčiakov, baraniny, šafránu a hrozienok. Pinta – stará miera na tekutiny, ktorá zodpovedala rôznym objemom, v Uhorsku to bola asi 1,7 litra a v Amerike či v Anglicku okolo pol litra. Pita – bulharský múčnik, závin z lístkového cesta. Pleskačka – prenosná nádobka na menšie množstvo alkoholu. Pljeskovica – jedlo z Čiernej Hory, opečená placka z viacerých druhov mletého mäsa posypaná ovčím syrom. Polenta – talianska kukuričná kaša. Pôlt – kus slaniny. Popcorn – pukance z kukurice. Porridge – anglická ovsená kaša. Portské – výborné portugalské víno so stáročnou tradíciou. Pôst – čas, keď sa nemá konzumovať žiadne mäso. Praženka – staročeská štedrovečerná polievka zo sušených húb, rasce a cibule. Praclík – obľúbený pekárenský výrobok z kysnutého cesta a posypaný soľou. Prézle – nárečovo strúhanka. Prosecco – talianske perlivé biele alebo červené víno. Punč – je teplý alebo studený nápoj pripravený z rumu, cukru, citrónovej šťavy, čaju a vody a ochutený škoricou a klinčekmi. Pyré – francúzska jemná hladká hmota napr. zo zemiakov. Ragú – pečené alebo dusené kúsky rýb či mäsa a zeleniny spojené hustou omáčkou. Rajské jablíčka – po česky rajčiaky. Rakija – balkánska pálenka zo sliviek. Ramadán – deviaty pôstny mesiac, počas ktorej sa musia vyznávači islamského učenia striktne držať prísnych tradícií. Ratatouille – čiže ratatúj je francúzske ragú z rajčiakov, baklažánov, papriky a cukiny. Remoska - elektrická nádoba určená na pečenie, dusenie a zapekanie jedál. Remuláda – studená omáčka z jemnej majonézy, sardeliek, uhoriek, korenia a horčice. Restovanie – prudké opečenie na malom množstve dobre rozohriateho oleja, vhodný spôsob tepelnej úpravy zeleniny i tých druhov mäsa, ktorým stačí krátka doba prípravy. Ricotta – taliansky syr podobný tvarohu, vhodný na prípravu nátierok a sladkých múčnikov. Rímsky hrniec – nádoba na varenie z pálenej hliny, v ktorom si potraviny zachovajú vitamíny a minerály a jedlo sa nepripáli napriek tomu, že sa nepoužíva žiadny olej. Risi-bisi- dusená ryža s hráškom a šampiňónmi podávaná ako príloha. Rostbeef - čiže rostbíf je pečené dobre odležané hovädzie mäso, ktoré musí zostať v strede ružové. Rumpsteak – čiže ramstejk je narýchlo opečený plátok z hovädzej roštenky z anglickej kuchyne. Sakana – slovo označujúce všetky morské živočíchy v japonskej kuchyni, podávajú sa rôzne tepelne upravené i surové, nakrájané na tenké plátky. Salsa – pikantná hustá juhoamerická omáčka z rajčiakov, cibule a čili, ktorá sa podáva k tortilám. Sangria – chladený nápoj, zmes ovocného vína s kockami pokrájaného melónu. Sarma – bulharské národné jedlo, plnené závitky z vínnych alebo kapustných listov. Smaženice – juhočeské jedlo z čerstvých húb a vajec. Solamyl – škrobová zemiaková múčka na zahusťovanie pokrmov. Soljanka – hustá pikantná ruská polievka zo zvyškov vareného alebo pečeného mäsa. Souffles – čiže suflé je kombinácia ľahkého cesta a náplne zapečená v rúre na spôsob nákypu. Strapačky – halušky z nastrúhaných zemiakov a múky zmiešané s dusenou kyslou kapustou a opraženou slaninou. Sultánky – veľký druh hrozienok. Sushi – čiže suši je surová ochutená ryba podávaná s ryžou a zeleninou zabalená do plátku sušených morských rias. Šambrovanie – je predhrievanie, otepľovanie pohárov na podávanie teplých nápojov. Šči – ruská polievka z kapusty a iných druhov zeleniny. Šejker – špeciálna nádoba pre barmanov na prípravu miešaných nápojov. Šerbet – mrazený dezert s mliekom, želatínou, bielkami a ovocím. Škvarenina – praženica, miešané vajcia so slaninou alebo cibuľkou. Šodó – francúzska omáčka zo žĺtkov, cukru a vína. Šoju – sójová omáčka z japonskej kuchyne. Šoulet - židovské jedlo, zmes vareného hrachu, krúp a slaniny. Špecle – nemecké halušky podávané k mäsovým omáčkam alebo zapečené s vajcami, špenátom a syrom. Špikovanie - preťahovanie chudého, suchého mäsa (napr. diviny) kúskami slaniny, aby bolo šťavnatejšie. Šproty – malé ryby, ktoré sa konzervujú často ako zaúdené. Švábka – nárečovo zemiaky. Tagliatelle – ploché rezance často v troch farbách podávané so syrovou omáčkou k rybe a zelenine. Tahina – sézamová pasta z arabskej kuchyne. Tajine – tuniské jedlo z mletého mäsa, cibule, vajec a strúhaného syra. Tapas – španielske malé jednohubky s morskými živočíchmi, mäsom alebo údeninami. Tarator - studená jogurtová polievka z bulharskej kuchyne. Tarhoňa – drobná sušená cestovina podávaná k mäsu na šťave v maďarskej, slovenskej a židovskej kuchyni. Tiramisu – piškótový múčnik so syrom mascarpone a so sherry, ktorý treba nechať odležať v chlade. Tofu – sójový tvaroh pochádzajúci z Japonska, ktorý je vhodnou potravinou pri racionálnej výžive. Topping – sirup rôznych príchutí, ktorý sa používa na dochucovanie múčnikov, ovocných pohárov a zmrzlín. Tortillas – juhoamerické placky, ktoré sa jedia namiesto chleba alebo plnené zmesou z rýb, mäsa a zeleniny. Trdelník – múčnik z jemného kysnutého cesta s výraznou chuťou škorice upečený na špeciálnom valci. Trojobal – obalenie mäsa či syra do múky, vajca a strúhanky pred usmažením. Tzatziki – zmes korenia v gréckej kuchyni a tiež jogurtový dressing s nastrúhanou uhorkou zvýraznený chuťou kôpru a cesnaku. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.
prejsť na článokVarenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk
prejsť na článokVarenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava
prejsť na článokČert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.
prejsť na článokS blížiacimi sa sviatkami veľa ľudí premýšľa, čím si spestriť sviatočný stôl a urobiť svoje menu jedinečné a originálne. Popri tradičnom kaprovi sa tak začínajú na tanieroch objavovať aj špeciality, ktoré sú na Slovensku novinkou. Tí, ktorí sa odhodlajú s
prejsť na článok