Hummus z pečeného karfiólu

Hummus z pečeného karfiólu ObsahHummus z pečeného karfióluÚvodIngrediencie a ich benefityPostup prípravyHodnotenie Školy stravovaniaZáverZhrnutie receptu Úvod Hummus z pečeného karfiolu je skvelou alternatívou k tradičnému hummusu, ktorý nielenže poteší vaše chuťové poháriky, ale tiež obohatí váš jedálniček o zdravú dávku zeleniny. Tento recept je ideálny pre vegetariánov a tých, ktorí hľadajú bezlepkové a bezlaktózové možnosti. Pečený karfiol dodáva hummusu jemnú sladkosť a orieškovú chuť, ktorá je perfektne doplnená tahini a čerstvým citrónom. Ingrediencie a ich benefity Karfiól (1 hlavička) je skvelým zdrojom vitamínu C, vitamínu K a vlákniny, čo podporuje trávenie a imunitný systém. Okrem toho obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú v boji proti zápalovým procesom v tele. Olivový olej (alebo avokádový olej) (3PL) je bohatý na zdravé mononenasýtené tuky, ktoré podporujú zdravie srdca a znižujú hladinu zlého cholesterolu. Avokádový olej je tiež plný vitamínu E a má protizápalové vlastnosti, ktoré sú prospešné pre kožu a celkové zdravie. Tahini (2PL) pasta z mletých sézamových semienok, je bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a minerály ako vápnik, železo a magnézium. Taktiež obsahuje lignany, ktoré majú antioxidačné a protirakovinové vlastnosti. Voda (2-4 PL) je nevyhnutná na dosiahnutie správnej konzistencie hummusu a zabezpečuje hydratáciu. Pri použití vody môžete regulovať hustotu hummusu podľa svojich preferencií. Citrónová šťava (1 citrón) dodáva hummusu sviežosť a jemne kyslú chuť, ktorá vyváži sladkosť pečeného karfiolu. Obsahuje vitamín C, ktorý posilňuje imunitný systém a podporuje zdravú pokožku. Cesnak (1 strúčik)- dodáva hummusu charakteristickú arómu a pikantnosť. Má silné antibakteriálne a antivírusové vlastnosti, čím prispieva k posilneniu imunity a ochrane pred infekciami. Soľ (1/2ČL)- zvýrazňuje chute všetkých ingrediencií a dodáva hummusu potrebnú vyváženosť. Pri použití kvalitnej morskej soli získate aj dôležité minerály, ako je horčík a vápnik. Rasca (1/4 ČL)- dodáva jemnú, zemitú chuť a je známa svojimi tráviacimi a protizápalovými účinkami. Pomáha pri nadúvaní a podporuje zdravé trávenie. Koriander (1/4 ČL)- obohacuje hummus o výraznú, citrusovú arómu. Má detoxikačné vlastnosti a pomáha telu zbaviť sa ťažkých kovov. Slnečnicové semienka (na ozdobenie)- dodávajú chrumkavý prvok a sú bohaté na vitamín E, selén a zdravé tuky. Tieto semienka podporujú zdravie srdca a majú protizápalové vlastnosti. Petržlenová vňať (na ozdobenie)- dodáva sviežosť a farebnosť. Obsahuje vitamín K, vitamín C a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie kostí a imunitný systém. Tieto ingrediencie spolu vytvárajú lahodný a výživný hummus, ktorý je jednoduchý na prípravu a skvelý pre vaše zdravie. Postup prípravy 1. Predhrejte rúru na 200°C. 2. Z hlavičky karfiolu vyberte ružičky a položte ich na pekáč. Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja a premiešajte, aby sa rovnomerne obalili. Vložte pekáč do rúry a pečte 20 minút, alebo kým karfiol nezmäkne a jemne nezožltne. 3. Po upečení presuňte karfiol do kuchynského robota alebo mixéra. Pridajte tahini, zvyšné 2 lyžice olivového oleja, vodu, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, rasce a koriander. Mixujte na vysokej úrovni, až kým nebude zmes hladká a krémová. Podľa chuti pridajte viac korenia alebo vody, ak je to potrebné na dosiahnutie požadovanej konzistencie. 4. Hummus preložte do servírovacej misy a ozdobte slnečnicovými semienkami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Podávajte s čerstvými zeleninovými tyčinkami, pita chlebom alebo ako nátierku na sendviče. Hodnotenie Školy stravovania: 10/10. Tento recept je vysoko funkčný a zdravý vďaka kombinácii kvalitných ingrediencií, ktoré podporujú celkové zdravie a sú vhodné aj pre rôzne diétne obmedzenia. Hummus z pečeného karfiolu je výborným zdrojom vitamínov a minerálov, má nízky obsah kalórií a je bohatý na vlákninu. Záver Dúfame, že vás náš hummus z pečeného karfiolu nadchol rovnako ako nás! Skúste ho podávať s čerstvou zeleninou, pita chlebom alebo ako chutnú nátierku. Vaša rodina a priatelia si ho určite zamilujú! Ak ste tento recept vyskúšali, podeľte sa o svoje skúsenosti v komentároch. Ďakujeme, že nás sledujete a prajeme vám dobrú chuť! Zhrnutie receptu Ingrediencie 1 hlavička karfiolu, rozdelená na ružičky 3 lyžice olivového oleja (alebo avokádového oleja) 2 lyžice tahini 2-4 lyžice vody Šťava z 1 citróna 1 strúčik cesnaku 1/2 lyžičky soli 1/4 lyžičky rasce 1/4 lyžičky koriandru Slnečnicové semienka a nasekaná petržlenová vňať na ozdobenie Postup 1. Predhrejte rúru na 200°C 2. Z hlavičky karfiolu vyberte ružičky a položte na pekáč. Pokvapkajte 1 lyžicou olivového oleja (alebo avokádového oleja) a premiešajte, aby sa spojil. Vložte plech na pečenie do rúry a pečte 20 minút. 3. Presuňte karfiol do vášho Vitamixu alebo kuchynského robota. Pridajte tahini, zvyšné 2 lyžice olivového oleja, vodu, citrónovú šťavu, strúčik cesnaku, soľ, rascu a koriander. Pridajte korenie podľa chuti. Mixujte na vysokej úrovni, až kým nebude hladká a krémová. 4. Preložíme do servírovacej misy a ozdobíme slnečnicovými semienkami a nasekanou petržlenovou vňaťou. Kyselina močová a dna: Ako kontrolovať a predchádzať problémom Hummus z pečeného karfiólu Život plný chuti (Newsletter č. 7)

prejsť na článok

RECEPT na večeru: karfiol s nízkym obsahom sacharidov

Krátkodobé zapečenie karfiolu na veľmi vysokej teplote (gratinovanie). 

prejsť na článok

Recept na výrobu Ghee masla

Ako si doma vyrobiť Ghee maslo? ObsahAko si doma vyrobiť Ghee maslo? Čo je Ghee a prečo by ste ho mali používať? Zdravotné výhody Ghee Domáca výroba Ghee masla IngredienciePostupHodnotenie Školy stravovaniaZáver Ghee maslo, známe tiež ako prepusten

prejsť na článok

Recept: Vyprážaný karfiól vo vínnom cestíčku s citrónovou majonézou

Počet porcií 4 porcie Čas prípravy 60 minút Náročnosť prípravy jednoduchá Ingrediencie: PL – polievková lyžica ČL – čajová lyžica Vyprážaný karfiól 1 ks stredne veľký karfiól 100 g hladá múka 1/2 ČL kypriaci prášok 100 ml suché

prejsť na článok

Zdravie v zelenom, alebo vedeli ste, na čo všetko môžete použiť petržlenovú vňať?

Nadzemnú časť petržlenu v podobe zelenej vňate sme si zvykli používať ako chutnú čerstvú prísadu do polievky, predovšetkým vývaru. Keď ňou ozdobíme jedlo alebo ju prisypeme do spomínanej polievky, zvyšok obvykle skončí v koši. Pritom by to tak nemuselo by

prejsť na článok

Zapečené avokádo s vajíčkom

Zapečené avokádo s vajíčkom – ideálna lahôdka OBSAHZapečené avokádo s vajíčkom – ideálna lahôdkaÚvodPopis ingredienciíPostup prípravyHodnotenie Školy stravovania:ZáverZHRNUTIE RECEPTUIngrediencie:Postup Úvod Dnešný recept je inšpiráciou pre tých,

prejsť na článok