Najmäkší a najlepkavejší koláč, ktorý si túto jeseň upečiete. To sú tieto jablkové osie hniezda s karamelovou omáčkou. Nadýchané kysnuté cesto, naplnené k prasknutiu šťavnatou plnkou z jabĺk a škorice. Najlepšie sú ešte teplé, ale aj niekoľko dní po upečení zostanú jemné a šťavnaté. A pre najväčší pôžitok si pripravte aj jednoduchú karamelovú omáčku z trstinového cukru a mandľovej smotany. Ale pozor, je taká dobrá, že ju budete vyjedať z hrnca, kým sa hniezda upečú. Tak aby nejaká zostala, lebo keď ju nalejete na hniezda a vsiakne do cesta, bude to ešte lepší zážitok. Jablkové osie hniezda: Počet porcií12 porciíŠtvrtina (3 porcie)Polovica (6 porcií)Predvolene (12 porcií)Dvojnásobok (24 porcie)Trojnásobok (36 porcií)Čas prípravy2 hod.Čas varenia25 min.Celkový čas2 hod. 25 min. Cesto: 160 g rastlinného mliekapoužila som mandľov Body&Future 25 g čerstvého droždia 360 g hladkej pšeničnej múky 60 g kryštálového cukru 60 g rastlinného maslazm knut na izbov teplotu štipka soli cukrový rozvar pre leskJablková plnka 750 g jabĺk 2 pl citrónovej šťavy 150 g kryštálového cukru 4 čl mletej škorice 60 g rastlinného masla 3 čl kukuričného škrobu štipka muškátového orieškavoliteľn Karamelová omáčka 60 g rastlinného masla 2 pl kokosového oleja(deodorizovan ho) 150 g hnedého cukrupre bohat iu chuť 100 g rastlinnej smotanypoužila som mandľovu Body&Future 1 čl vanilkového extraktu štipka soli NáročnosťZačiatočníkOhodnoďte tento recept :)5.0IngrediencieCesto: 160 g rastlinného mliekapoužila som mandľov Body&Future 25 g čerstvého droždia 360 g hladkej pšeničnej múky 60 g kryštálového cukru 60 g rastlinného maslazm knut na izbov teplotu štipka soli cukrový rozvar pre leskJablková plnka 750 g jabĺk 2 pl citrónovej šťavy 150 g kryštálového cukru 4 čl mletej škorice 60 g rastlinného masla 3 čl kukuričného škrobu štipka muškátového orieškavoliteľn Karamelová omáčka 60 g rastlinného masla 2 pl kokosového oleja(deodorizovan ho) 150 g hnedého cukrupre bohat iu chuť 100 g rastlinnej smotanypoužila som mandľovu Body&Future 1 čl vanilkového extraktu štipka soliPokynyJablkové hniezdaIngredienciePokyny{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"Surov\u00e1 dc\u00e9rka","datePublished":"2024-09-25","name":"Jablkov\u00e9 hniezda","image":"","description":"Najm k a najlepkavej kol \u010d, ktor si t to jese\u0148 upe\u010diete. To s tieto jablkov osie hniezda s karamelovou om \u010dkou.","recipeIngredient":["160 g rastlinn\u00e9ho mlieka","25 g \u010derstv\u00e9ho dro\u017edia","360 g hladkej p\u0161eni\u010dnej m\u00faky","60 g kry\u0161t\u00e1lov\u00e9ho cukru","60 g rastlinn\u00e9ho masla","\u0161tipka soli","cukrov\u00fd rozvar pre lesk","750 g jab\u013ak","2 pl citr\u00f3novej \u0161\u0165avy","150 g kry\u0161t\u00e1lov\u00e9ho cukru","4 \u010dl mletej \u0161korice","60 g rastlinn\u00e9ho masla","3 \u010dl kukuri\u010dn\u00e9ho \u0161krobu","\u0161tipka mu\u0161k\u00e1tov\u00e9ho orie\u0161ka","60 g rastlinn\u00e9ho masla","2 pl kokosov\u00e9ho oleja","150 g hned\u00e9ho cukru","100 g rastlinnej smotany","1 \u010dl vanilkov\u00e9ho extraktu","\u0161tipka soli"],"recipeCategory":"Kol\u00e1\u010de","recipeYield":"12","cookTime":"PT0H25M","prepTime":"PT2H0M","totalTime":"PT2H25M","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":0,"carbohydrateContent":"","cholesterolContent":"","fatContent":"","fiberContent":"","proteinContent":"","saturatedFatContent":"","servingSize":"12","sodiumContent":"","sugarContent":"","transFatContent":""},"recipeInstructions":[""],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","ratingCount":1,"bestRating":5,"worstRating":1},"recipeCuisine":"Slovensk\u00e1 kuchy\u0148a","keywords":[]} Cesto na jablkové osie hniezda: Z chladničky vytiahnite maslo, nakrájajte ho a nechajte zmäknúť, kým začnete piecť. V miske zmiešajte droždie, 10 g cukru, 10 g múky a rastlinné mlieko. Zmes nechajte 10–20 minút odstáť.V mise kuchynského robota zmiešajte múku, zvyšok cukru a soľ. Pridajte hotový kvások a na nižších otáčkach vypracujte pevné, kompaktné cesto. Postupne pridávajte zmäknuté maslo a pokračujte vo vypracovávaní, kým nebude cesto hladké a nebude sa odliepať od strán misy. Zaberie to asi 10 minút. Z cesta vytvarujte guľatý bochník a v mise pod kuchynskou fóliou ho nechajte kysnúť 60–90 minút. Ak máte doma teplo, kysnutie je rýchlejšie, ak chladnejšie, tak mu dajte viac času alebo ho dajte na teplejšie miesto. Plnka: Medzitým pripravte plnku. Jablká môžete ošúpať alebo rovno nakrájať na kocky. Zalejte ich citrónovou šťavou a dajte do hrnca spolu s cukrom (použite množstvo podľa chuti a sladkosti jabĺk), maslom, škoricou a muškátovým orieškom. Priveďte všetko k varu a varte asi 10 minút pod pokrievkou, kým jablká nezmäknú. Škrob rozmiešajte v troche vody a na záver pridajte k jablkám na zahustenie. Plnku nechajte úplne vychladnúť, kým ňou naplníte cesto. Pre urýchlenie chladnutia môžete plnku rozotrieť na plech a dať do chladničky. Pripravte si cukrový rozvar ako v recepte tu. Tvarovanie: Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na rozmer asi 50 × 40 cm. Rovnomerne naň rozotrite jablkovú plnku, zatočte a nakrájajte na 12 rovnakých častí. Hniezda uložte do plechu s rozmerom asi 23 × 33 cm a nechajte kysnúť asi 20 minút, kým sa plech nevyplní cestom. Potrite rozvarom pre lesklé cesto. Hniezda pečte na 180 °C asi 25 minút do zlatista. Po dopečení ich ešte raz potrite rozvarom. Karamelová omáčka: V malom hrnci roztopte maslo a olej. Pridajte cukor a zohrievajte, kým zmes nedosiahne 150 °C. Potom opatrne pridajte smotanu a všetko rozmiešajte na hladký krém. Krátko povarte, kým zmes jemne zhustne. Na záver pridajte vanilku a soľ. Hustotu môžete meniť tým, že pridáte viac smotany pre tekutejšiu omáčku, alebo dlhším varením pre hustejšiu omáčku. Omáčku nalejte na teplé hniezda a užite si jesenný zážitok. Ak hľadáte aj klasický recept na osie hniezda so škoricou, nájdete ho tiež na blogu tu. Moje ďalšie kuchárske experimenty môžete sledovať na mojom instagrame surovadcerka. Príspevok Jablkové osie hniezda s karamelovou omáčkou zobrazený najskôr Surová Dcérka.
Vtáky sú nádhernými a fascinujúcimi tvormi, ktoré nám prinášajú radosť a spájajú nás s prírodou. Avšak, keď sa rozhodnú stavať hniezda okolo našich domovov, môže to spôsobiť množstvo problémov – od nečistoty a hluku až po potenciálne poškodenie stavby. A
prejsť na článokDozrel čas na rekonštrukciu strechy? S dotáciou na zateplenie z projektu Obnov dom to nemusí byť až taký veľký zásah do peňaženky. Podľa nových podmienok môžete podať žiadosť od konca apríla. V Axa-Property vám potom radi sprostredkujeme kvalitné zateplen
prejsť na článokČo s hráškom? Pripravte z neho rýchlu a chutnú jarnú omáčku, hráškové cestoviny. Stačí pridať rastlinnú smotanu a dochutiť všetko mätou, bazalkou či kôprom a poriadnou dávkou lahôdkového droždia a citrónovej kôry. Hrášok, droždie, tofu, všetko okolo a na
prejsť na článokO diele A Magyarország vármegyéi és városai – tak sa nazýva dielo v pôvodom maďarskom jazyku, ktoré bolo písané v rokoch 1896 – 1914 pod vedením Samu Borovszkého. Prináša nám rozmanitý obraz o rôznych úrovniach života vo vtedajšom Uhorsku. Ide o encykl
prejsť na článokČo spravíte, keď uvidíte letenky do Portugalska za 40 EUR? No predsa kupujete! No a keď to stihnete ešte kým je Portugalsko zelené a môžete sa vrátiť bez karantény, o to lepšie. A tak sme v polovici júna absolvovali 5 dňový intenzívny výlet do Lisabonu a
prejsť na článok