Print Jablkovo - maková štrúdľa s opraženými orechmi Túto štrúdľu milujeme, je to jeden z našich starých rodinných receptov. Ingrediencie1domáce ručneťahané štrúdľové cesto alebo kvalitné kúpené ručne ťahané štrúdľové cestoMaková náplň:120gramov zomletého maku50mlhorúceho mlieka50gcukru kryštál1balenie vanilínového cukruna hrot noža mletej škorice2lyžice rumu1vaječný žĺtok1až 2 lyžice studenej vodyJablková náplň:750gkyslejších jabĺkGranny Smith50gma sucho opražených na hrubo nasekaných vlašských orechovšťava z 1 ks citróna60mlrumu50gcukru kryštál1balenie vanilínového cukru1lyžička mletej škorice30gvlažného rozpusteného maslapráškový cukor na posypanie podľa chuti InstructionsNajprv pripravíme náplň. Na hrubo posekané vlašské orechy opražíme na sucho na rozpálenej panvici a necháme úplne vychladnúť.Do menšieho hrnca nasypeme zomletý mak, zalejeme ho horúcim mliekom, premiešame a necháme 30 minút odpočívať, aby sa mlieko dobre vsiaklo a mak nabobtnal.K maku pridáme rum, cukor kryštál, na hrot noža mletej škorice, vanilínový cukor, vaječný žĺtok a spolu dobre premiešame, makovú náplň máme hotovú.Ak je náplň veľmi hustá, pridáme ešte 1 až 2 polievkové lyžice studenej vody, aby bola dobre roztierateľná.Kyslejšie jablká zbavíme stopky, umyjeme, osušíme, pokrájame na štvrtiny, ošúpeme, zbavíme jadrovníka, pokrájame ich na malé kúsky a dáme do misy.V tejto štrúdli najlepšie chutia malé kúsky jabĺk a nie kaša z nastrúhaných jabĺk. Jablká pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli.Pridáme cukor, vanilínový cukor, mletú škoricu a premiešame, na záver vmiešame opražené vychladnuté vlašské orechy a znovu premiešame, máme hotovú aj jablkovú náplň.Pripravíme si domáce štrúdľové cesto alebo kúpime kvalitné ručne ťahané štrúdľové cesto.Štrúdľové cesto vytiahneme rukami potretými vlažným maslom do tenučka, hrubšie okraje odrežeme, cesto potrieme rozpusteným vlažným maslom tak, že po obvode vynecháme asi 4 cm voľný pás a pokladieme náplňou, najprv rovnomerne rozotrieme makovú náplň, na ktorú dáme pripravenú jablkovú náplň.Maková náplň výborne pohltí vlhkosť jabĺk. Štrúdľové cesto z oboch kratších strán prehneme ponad náplň, aby počas pečenia náplň nevytiekla, potom od širšej strany štrúdľu zrolujeme tak, aby spoj cesta bol naspodku štrúdle.Naplnenú štrúdľu opatrne prenesieme na plech vystlaný teflonovou foliou, povrch potrieme rozpusteným maslom, dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov C, pečieme do ružova, čo trvá asi 20 až 25 minút.Upečenú štrúdľu vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a pokrájame na porcie asi 4 cm široké.Povrch posypeme práškovým cukrom a servírujeme k dobrej kávičke alebo k horúcemu čaju. NotesTáto štrúdľa je výbornou sladkou tečkou po dobrom sviatočnom obede. Prajem Vám Dobrú chuť The post Jablkovo maková štrúdľa s opraženými orechmi appeared first on Sefkuchari.sk.
Potrebujeme: 1 ks štrúdľového cesta 150 g tuku 100 g mletých orechov 1 kg umytých a nastrúhaných jabĺk 200 g práškového cukru 0.5 balíčka škoricového cukru 100 g hrozienok žĺtok na potretie tuk na plech vanilkový cukor Príprava: Vytiahnuté alebo rozvaľka
Vys kúšajte tento jednoduchý dezert, prekvapí Vás jemná a lahodná chuť.
Maková, tvarohová a lekvárová plnka. Vhodné do buchiet, závinov ale aj na rezy.
Horúci cider, Bombardino, Hriatô, Tekutá štrúdľa, Vanilkový punč či ružový svařák
prejsť na článok