Japonská sladká polievka z adzuki fazule (Nabekko dango)

Nabekko dango je japonská polievka z adzuki fazule podávaná s malými ryžovými knedlíčkami. Aj keď sa toto jedlo označuje ako polievka, v Japonsku je obľúbeným dezertom hlavne počas zimných mesiacov. Čo je nabekko dango sladká fazuľová polievka? Pod názvom nabekko dango sa v Japonsku označuje sladká polievka z adzuki fazule. Mohli by sme ju skôr nazvať dezertom, pretože do uvarenej fazule sa pridáva cukor. Táto polievka sa servíruje s malými knedlíčkami z ryžovej múky, ktoré sa nazývajú nabekko alebo shiratama dango (na obrázku nižšie). Tvar knedlíčkov pripomína hrniec (po japonsky nabe), preto sa toto jedlo nazýva nabekko dango. Nabekko dango je populárny dezert najmä v jesenných a zimných mesiacoch, no  ľudia si ho vychutnávajú pokojne kedykoľvek počas celého roka, pretože ho môžete podávať aj na studeno. Kedysi sa táto polievka často varila na konci jesene, po žatvách, keď sa konali oslavy za dobrú úrodu. Aký je rozdiel medzi nabekko dango, zenzai a oshiruko? Ak by ste na internete hľadali recept na japonskú polievku z červenej fazule, pravdepodobne by ste skôr našli polievky pod názvom zenzai a oshiruko. Je to v podstate rovnaké jedlo uvarené z rovnakých ingrediencií len s malými rozdielmi. Názov jedla sa líši región od regiónu. Nabekko dango je tradičné jedlo v oblasti prefektúry Aomori (viac na severe Japonska). No ak by ste sa spýtali ľudí zo západnej a východnej časti Japonska, čo je to oshiruko a zenzai, pravdepodobne vám každý popíše toto jedlo trochu inak. Takže aj tento recept si môžete prispôsobiť podľa seba. Jedlá sa líšia v týchto maličkostiach: Uvarené fazuľky adzuki sa rozmixujú na hladkú pastu (v Japonsku sa dá rovno kúpiť hotová pasta a variť s ňou) a budete mať viac vodnatú konzistenciu Časť fazuliek necháte celých a časť rozmixujete alebo roztlačíte Fazuľu azuki môžete uvariť tak, že tam zostane minimum vody, že už to vlastne polievku pripomínať ani nebude, skôr taký prívarok Prečo adzuki fazuľa? Toto jedlo sa pripravuje len z adzuki fazule. Adzuki fazuľa je v Japonsku veľmi populárna. Je druhým najkonzumovanejším druhom fazule v Japonsku (po sóji). Nájdete ju v mnohých sladkostiach a dezertoch. Pre mnohých ľudí môže byť nezvyčajné pripravovať fazuľu na sladký spôsob, ale v Japonsku je veľmi bežné používať pastu z adzuki fazule všade (po japonsky anko). Ak sú nejaké dezerty s náplňou, určite bude aj verzia so sladkou adzuki pastou. Kde zohnať ryžové knedlíčky? Nabekko dango sa servíruje s malými ryžovými knedličkami okrúhleho tvaru (shiratama dango). Konzistenciou sú žuvačkové alebo ako gumové cukríky. Ostatné spomínané, zenzai a oshiruko, sa servírujú s opečenými ryžovými koláčikmi (kiri mochi). Niektorí možno poznáte mochi ako mäkké ťahavé koláčiky s rôznymi plnkami. Kiri mochi je v podstate suchý balený ryžový koláčik najčastejšie v obdĺžnikovom alebo okrúhlom tvare, ktorý sa dá ugrilovať, zohriať v mikrovlnke, opiecť na panvici alebo pridať variť priamo do polievky. (na foto vľavo surové kiri mochi, vpravo upečené) V Japonsku by ste tieto ryžové koláčiky (oba druhy, shiratama dango aj kiri mochi) kúpili, samozrejme, veľmi ľahko. A zrejme aj v niektorých krajinách v zahraničí, kde je väčšia ponuka takýchto potravín. U nás ale nie. S kiri mochi som sa u nás ešte nestretla nikde. Shiratama dango si však môžete pripraviť doma. Ako pripraviť ryžové knedlíčky? Budete potrebovať múku z lepkavej ryže. V Japonsku sú dva typy múky, ktoré sa na toto odporúčajú shiratamako a mochiko. Lepšia z tejto dvojice je shiratamako. Knedlíčky budú textúrou aj konzistenciou také, ako majú naozaj byť. A aj sa s ňou lepšie pracuje. Opäť ale, u nás tieto múky nezoženiete alebo to bude extrémne drahé. Ja som vyskúšala túto múku. Je z Thajska a je to asi jedna z mála, ktorá sa sem dováža. Takže ak budete hľadať na internete múku z lepkavej ryže, aj tak pravdepodobne narazíte (len) na túto. Knedlíčky sú po uvarení mäkké a pomerne dosť lepkavé. Ak nepoužijete všetky hneď, tak ostatné skladujte v nádobe s vodou v chladničke. Môžu stvrdnúť, len ich treba pred použitím zohriať. Ako uvariť sladkú polievku z adzuki fazule? Príprava nie je až taká komplikovaná, len varenie fazule je zdĺhavé. Na rozdiel od mnohých iných druhov fazule, nemusíte adzuki namáčať. Ale môžete. Ak ju na pár hodín namočíte, bude uvarená rýchlejšie. Doba varenia bude závisieť od kvality fazule a aj od toho, ako je stará. Stará fazuľa sa nemusí uvariť ani po dvoch hodinách. Tipy pri príprave: Vodu odporúčam počas varenia 1 – 2 krát vymeniť. Uistite sa, že fazuľa je vždy celkom ponorená Cukor a soľ pridávajte až po uvarení fazule . Ak ich pridáte skôr, fazuľa nezmäkne. Množstvo cukru si môžete upraviť podľa seba. Ryžové knedlíčky môžete uvariť samostatne a pridať ich do polievky až potom alebo ich môžete uvariť priamo v polievke. V tom prípade ich dajte do polievky až vtedy, keď je fazuľa uvarená, pretože ich stačí variť cca len 3 minúty Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  Instagram, Facebook, a Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním: Share Tweet Pin Print Japonská sladká polievka z adzuki fazule Nabekko dango je japonská sladká polievka z adzuki fazule podávaná s malými ryžovými knedlíčkami. Aj keď sa toto jedlo označuje ako polievka, v Japonsku je obľúbeným dezertom hlavne počas zimných mesiacov. Kategória Dezerty, PolievkaKuchyňa Japonská Čas prípravy 5 minutesČas varenia 1 hour 30 minutesTotal Time 1 hour 35 minutes Author Minako Ingrediencie100gadzuki fazule1lvody80 - 100gcukruŠtipka soliNa ryžové knedlíčky (8 malých kúskov):30gryžovej múky2,5PLvodyŠtipka cukru (menej ako pol čajovej lyžičky) PostupFazuľu dobre umyjeme. Popraskané, zoschnuté alebo inak pokazené fazuľky vyhodíme.Fazuľu vložíme do hrnca, pridáme 500 ml vody a privedieme do varu na stredne vysokej teplote. Keď začne voda vrieť, znížime oheň na stredne nízky a varte 20 minút. Tip: Odporúčam dať na vrch nejaké ťažidlo (po japonsky otoshibuta, v japonskej kuchyni sa toto kuchynské náradie zvykne používať pri varení niektorých jedál). Zabráni tomu, aby sa fazuľa príliš nehýbala a nepopraskala, ale zostala celá. Tiež zabráni tomu, aby sa voda tak rýchlo neodparovala. Môžete si ho vyrobiť aj z alobalu. Stačí skrútiť alobal do kruhu tak, aby sa zmestil do hrnca a v strede urobte dieru. Po 20 minútach vodu vylejeme a dáme 500 ml čerstvej vody. Opäť privedieme do varu na stredne vysokej teplote a po varení znížime teplotu na stredne nízku. Fazuľu treba variť ďalších 40 - 60 minút. Závisí od kvality fazule a ako je stará. A tiež, či ste ju predtým namočili alebo nie. Voda sa bude vyparovať. Ak je potrebné, počas varenia pridávame vodu, aby boli fazule vždy celé ponorené. Ja som pridala postupne cca 200 - 300 ml vody. Medzitým si pripravíme ryžové knedlíčky. Ryžovú múku zmiešame s vodou a štipkou cukru. Každá múka môže byť trochu iná a možno budete potrebovať trochu viac alebo menej vody, preto ju pridávajte radšej postupne a nie naraz. Trochu zvláštne prirovnanie, ale na dotyk a textúrou by malo byť cesto ako ušný lalôčik. Cesto rozdelíme na 8 kusov (každý cca 6 - 7 gramov). Vytvarujeme guľôčky, ktoré mierne stlačíme, aby boli plochšie. V strede prstom urobíme malú jamku alebo môžete použiť koniec varešky. Knedlíčky môžete variť samostatne alebo spolu s adzuki fazuľou. Ak ich varíte samostatne, hoďte ich do vriacej vody a varte asi 3-4 minúty. Knedlíčky vyplávajú na povrch. Ak ich varíte v polievke, počkajte, kým bude fazuľa úplne uvarená a pridajte ich až potom. Vyskúšame, či je fazuľa uvarená. Mala by sa dať ľahko rozpučiť medzi prstami.Ak je fazuľa uvarená, pridáme cukor a štipku soli. Množstvo cukru môžete prispôsobiť. Itadakimas! Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame. Príspevok Japonská sladká polievka z adzuki fazule (Nabekko dango) je zobrazený ako prvý na Hiroshimas Kitchen.

prejsť na článok

Poctivá cesnaková polievka

Polievka, ktorá postaví chorého na nohy. Môže sa hodiť aj po fláme.

prejsť na článok

Hrášková krémová polievka

Veľmi jednoduchá a rýchla polievka, ktorú zvládnu uvariť aj deti. O to viac im bude chutiť.

prejsť na článok

Zemiaková polievka s hríbmi

Tradičná zemiaková polievka, ktorú si mnohí z nás pamätajú z prázdnin u babičky.

prejsť na článok

Fazuľový zákon

Rýchlosť účinku vetrov je priamo úmerná veľkosti a množstvu zjedenej fazule.

prejsť na článok

Paradajková polievka história a súčasnosť

Paradajková polievka je dnes jednou z najpopulárnejších polievok na svete, ale máte tušenie, že sa pôvodne vôbec neservovala ako polievka? Jej história siaha až do 18. storočia a mala mnoho podôb, kým sa stala tým, čo poznáme dnes.Paradajky, ktoré sa pôvo

prejsť na článok