Káva a zdravie

môže byť pitie kávy zdraviu prospešné? • Existuje mnoho overených faktorov, ktoré dokazujú, že pitie kávy je pre zdraviu prospešné. Jedná sa napr. o vysoký obsah antioxidantov prospešných pre zníženie vzniku rôznych ochorení. Áno, na druhú stranu síce káva obsahuje kofeín, čiže stimulačnú látku spôsobujúcu u niektorých, či už ťažkosti so spánkom, nadúvanie a pálenie záhy, my sa zameriame na vplyv kávy na zdravie s aktuálnym stavom vedeckého výskumu v tejto problematike. • Vďaka množstve živín a antioxidantov a polyfenolov, ktoré káva obsahuje je jedným z najviac zdraviu prospešných nápojov. Antioxidanty a polyfenoly chránia organizmus pred voľnými radikálmi. Okrem toho obsahuje káva aj draslík, horčík, mangán, fosfor, kyselinu listovú a vitamíny B2, B5, B1 a B3. Priemerný človek konzumujúci typickú západnú stravu získa viac antioxidantov z kávy, ako z ovocia, alebo zeleniny. • Tým, že káva obsahuje množstvo kofeínu podporuje mozgové funkcie a zvyšuje metabolizmus. Kofeín je obsiahnutý aj v iných nápojoch ako je čokoláda a čaj, avšak v káve je jeho najväčší zdroj. Káva chráni mozog pred neurodegeneratívnymi chorobami. • Zvýšená mozgová činnosť aktivizuje nadobličky produkujúce adrenalín, ktoré zrýchľujú činnosť srdca a aj krvný tlak, čím sa stimuluje srdce a rozširujú sa cievy. • Výsledky klinických štúdií preukázali, že u konzumentov, ktorí pijú kávu pravidelne je riziko vzniku demencie Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby oveľa nižšie. Menšie riziko majú aj, čo sa týka vzniku cirhózy pečene a nádorového ochorenia pečene a predchádzaniu depresií. • Ďalšie klinické štúdie zas poukazujú, že konzumácia kávy predlžuje život. Nakoľko sa pitím kávy znižuje riziko vzniku rôznych ochorení, tak jej konzumenti sa dožívajú vyššieho veku. • Ako sme spomínali, konzumácia kofeínu je spojená aj s negatívnymi účinkami, avšak miera v akej sa vyskytujú je individuálna a závisí na množstve konzumovaného kofeínu. • Kofeín je návyková látka, takže pri pravidelnej konzumácii v prípade jeho nedostatku môže dôjsť k abstinenčným príznakom, ako napr. únava, bolesti hlavy, podráždenosť. • Káva bez kofeínu je vyrobená extrahovaním kofeínu z kávových zŕn pri použití rozpúšťadla. Konzumácia však nie je spojená s rovnakými zdravotnými výhodami, ako v prípade kávy s obsahom kofeínu. • Aj keď je medzi mnohými odborníkmi nejasno v otázkach z pohľadu na ľudské zdravie, či je pitie kávy prínosné, alebo nie, vedzte, že pokiaľ Vám káva chutí jej pozitívny vplyv na zdravie je vyšší ako riziká, ktoré predstavuje. Príspevok Káva a zdravie je zobrazený ako prvý na Fresh káva - eshop.

prejsť na článok

Káva piccolo, existuje alebo nie?

Káva, ktorá vyvoláva kontroverzie v celom kávovom svete. Je to (alebo nie?) káva piccolo, ktorú si v dnešnom článku bližšie predstavíme.

prejsť na článok

Robiť kávu najlepšie, ako sa dá, znamená robiť kávu pre ľudí

Slovenská katolícka charita (https://www.charita.sk/) nakupuje kávu od Zlatého Zrnka. Ak ste nás niekedy stretli na niektorom z podujatí, bola to práve táto zlato-zrnková charitná káva (https://www.charitnyshop.sk/kava-a-caj/charitna-kava/?design), ktorú

prejsť na článok

Káva z Brazílie

Pán Veselý je na návšteve a pochvaľuje si: - To je ale dobrá káva. - Manžel ju priniesol až z Brazílie , vraví susedka. - Nehovorte! A ešte je teplá.

prejsť na článok

Káva z trúdnikovca pestrého: Prírodný nápoj na podporu energie, vitality a sexuálnej aktivity

Trúdnikovec pestrý: Trúdnikovec pestrý, lat. Coriolus versicolor, je obľúbená lesná huba, ktorá rastie na dreve listnatých stromov. Extrakt tejto huby sa nachádza aj v nápoji BIO instantná káva Turkey Tail. Vďaka takémuto bohatému obsahu živín prináša

prejsť na článok

Káva na zaspanie

Káva na rýchle zaspanie zdarma! Zn.: Návšteva u vás.

prejsť na článok