Som zástancom jednoduchosti. Takmer vo všetkom. Milujem minimalistické veci. Napríklad aj to, že zo všetkých možných kuchynských spotrebičov vlastním iba rýchlovarnú kanvicu, odšťavovač a výkonný mixér. Nemám rada jedlá, ktoré sa skladajú z nekonečného množstva surovín a oveľa viac sa teším z jednoduchých vecí. V živote, v domácnosti aj v jedle. Tak nejako je to aj s klíčkami. Nikdy som neskúšala vytvárať zmes rôznych semienok na klíčenie, pretože si myslím, že každý druh má jedinečnú chuť, ktorá najlepšie vynikne keď ich skúšate osobitne. V poslednej dobe sa ma ale veľa pýtate na to, či je možné jednotlivé semienka kombinovať a tak sa teda pokúsim ulahodiť aj klíčkovým experimentátorom. Samozrejme, môžete skúšať a vytvárať si nakličovacie zmesy podľa vlastnej chuti a predstavivosti. Ak sa do toho chcete vrhnúť, tu je zopár pravidiel, ktoré by ste mali mať na mysli: 1.) Doba klíčenia Asi najhoršia vec, ktorá sa môže stať je ak zmiešate také druhy semienok ktoré majú výrazne odlišnú dobu klíčenia. Ak by ste, napríklad, v jednom nakličovacom pohári začali naraz klíčiť mungo aj ďatelinku, stalo by sa to, že mungo bude hotové niekoľko dní pred tým ako sa ďatelinka vôbec prebudí k životu. Vo všeobecnosti preto platí, že by ste mali kombinovať také druhy semienok, ktoré klíčia približne rovnaký čas. Inak sa budete musieť zahrať na popolušku a zmes, ktorú ste si pripravili roztriediť. Pri kombinovaní semienok sa môžete riadiť jednoduchým pravidlom, ktoré takmer vždy funguje. Semienka podobnej veľkosti, zvyčajne klíčia podobne dlho. Pritom platí, že čím väčšie je semienko (napríklad fazuľka mungo) tým kratší čas na vyklíčenie potrebuje. Naopak, drobné semienka (napríklad brokolica, ktorá nie je väčšia ako špendlíková hlavička) klíčia podstatne dlhšie. 2.) Rozdielne druhy klíčkov Možno už viete, že semienka, ktoré sa dajú nakličovať rozdeľujeme do 3 skupín strukoviny, obilniny a zelené klíčky. Ak chcete miešať, miešajte strukoviny so strukovinami, obilniny s obilninami a zelené klíčky so zelenými. Odvážnejšie kombinácie by nemuseli dopadnúť najlepšie. 3.) Gélové semienka Ak ste ešte nečítali o gélových semienkach, bližišie informácie o tomto fenoméne sa dozviete tu. Nateraz vám však stačí vedieť, že niektoré zelené klíčky vytvárajú pri kontakte s vodou gél. Ide o rukolu, horčicu, žeruchu, bazalku, chia alebo ľan. Tie ostatné ho nerobia. Kombinovanie gélových a negélových semienok by tiež nemuselo robiť dobrotu. Takže rukolu so žeruchou kľudne. Ale horčicu s redkvičkou radšej nie. 4.) Počúvajte vlastnú nakličovaciu nádobku Ak vlastníte nakličovací pohár alebo misku v ktorej sa semienka naozaj zmiešajú buďte opatrní a radšej počúvajte bod 1-3. Ak ale máte nakličovací tanierik alebo sa rozhodnete pre klasické nakličovanie na vate, tieto pravidlá pre vás neplatia. Tanierik si kludne (pomyselne rozdeľte na 2 polovice. Na jednej si pripravte rukolu a na tej druhej napríklad horčicu. V tomto prípade nezáleží na tom, či bude jedna polovica hotová skôr ako druhá ani na tom, či sú na jednej polovici nasadené gélové semienka a na tej druhej negélové. V každom prípade sa nebojte experimentovať. Ak sa niečo na prvý pokus nepodarí, máte stále milión ďalších šancí poučiť sa. A tip na záver? Ak by som musela miešať rozhodla by som sa pre niečo z tohoto: 1.) brokolica + červená kapusta 2.) mungo + adzuki 3.) zelená + červená + čierna šošovica Prajem veľa úspechov a dajte vedieť, čo ste vymysleli The post Kombinovanie semienok appeared first on Sprout Me.
SVETLONOS je tučný pánko, vyrezal ho malý Samko. Z oranžovej tekvice, ktorá má semienok tisíce....
prejsť na článokIdeálne raňajky so sebou, ak si ich pripravíte do zatváracieho pohára. Príprava trvá 2 minúty a chladnička to cez noc uvarí za nás. Na 1 porciu potrebujeme 150 ml rastlinného mlieka 2Pl chia semienok ovocie, bobule, oriešky, čokolád
Liečivá bylinka a zároveň skvelá korenina. Bazalka pravá (Ocimum basilicum) nám poskytuje cennú vňať, listy aj liečivé semienka.
prejsť na článokAko môže byť niečo tak malé :) také zdravé? Ak sa na vašom tanieri z času na čas neobjaví hrsť výživných semienok nabitých liečivou silou, robíte chybu. V tomto článku sa pozrieme na skutočné prírodné poklady – semienka sezamu, ľanu a chia.
prejsť na článokPotešiť svoje chuťové bunky viete aj za veľmi krátky čas hlavne, ak ste milovníkom čokoládových dezertov. Zdravou, no zároveň veľmi chutnou variantou klasického čokoládového pudingu v prášku, ktorý síce nájdete v bežných potravinách, ale pomoc so zdraví