Kvalita kávových zmesí

arabica alebo robusta? • Aj keď sa môže zdať, že trh nám aktuálne ponúka pestrú škálu káv, toto tvrdenie môže byť zavádzajúce. Objavuje sa len mnoho značiek s rovnako zlou úrovňou kvality kávy, z čoho môže byť spotrebiteľ zmätený. Veľkovýrobcovia namiesto kvality medzi sebou súperia s cenou. • Pri káve zo supermarketu ide zväčša o ázijské, alebo africké kávy s nízkou kvalitou zrna a nerovnomerným popražením. • Pokiaľ budete mať trochu šťastia, a na obale nájdete aspoň oblasť odkiaľ káva pochádza, tak kávy z Kolumbie sa odlišujú svojou kvalitou. Najkvalitnejšie sú z plantáži z okolia Ánd. Tieto kávy majú dobrú kyslosť a čistú arómu. Najlepšie sú stredne pražené a niektoré druhy majú orieškovú chuť. Kávy z Kene majú pikantnú chuť, jemnú kyslosť a jemnú vôňu s ľahko ovocnou príchuťou. Tvoria dobré zmesi kávy. Kubánska káva je sladká a lahodná, má jemnú dymovú vôňu cédrového dreva. Stredne silné praženie zvýrazňuje jej vôňu. • Zmesi kávy sa zvyčajne skladajú z viac základných druhov zŕn. Správne zvolenou kombináciou druhou sa vytvorí zmes s harmonickou a ucelenou chuťou. Je ale potrebné mať veľké skúsenosti a znalosti v jednotlivých surovinách. • Neodporúča sa do zmesi používať rovnaké druhy zŕn s rovnakými vlastnosťami, musia sa kombinovať zrná s rozdielnymi vlastnosťami. Väčšinou sa zmesi pripravujú zo zelených zŕn, a až potom sa pražia dokopy. • Väčšina pražiarní produkuje svoje vlastné zmesi, ktoré sú kombináciou rôznych druhov káv z jednotlivých pestovateľských oblastí. Pri voľbe zmesi býva rozhodujúcim faktorom aj cena, nielen jej vlastnosti. Snahou je udržať špecifickú arómu zmesi kávy, nezávisle na kvalite jednotlivých zberov. • Najdôležitejšie je vyhovieť dopytu spotrebiteľov vytváraním odlišných sort, miešajú sa rôzne zmesi ako napr. pre espresso je ideálna zmes s podielom Robusty, ktorá dodáva vyšší obsah kofeínu, miernu horkosť a naviac vytvorí kvalitnú penivú cremu. • Pre prekvapkávanú kávu anbsp;typického „turka“ sú vhodné kávové zmesi s vyšším podielom Robusty. • Do pomerne drahej Arabicy sa často pridáva Robusta, ktorá cenu zmesi výrazne znižuje. To môže zapríčiniť priemernú kvality zmesi. Pri dlhom skladovaní môže nastať, že vôňa Arabicy po čase vyprchá a zostane len telo Robusty, čo nemusí byť natoľko žiadúce. Avšak Robusta nie vo všetkých prípadoch degraduje zmes kávy, ba dokonca v niektorých zmesiach s ňou počítajú, aj keď je uvedené, že káva je zo 100% Arabicy. Ide napríklad o talianske kávové zmesi, kde zákon povoľuje 10% zastúpenie Robusty. Príspevok Kvalita kávových zmesí je zobrazený ako prvý na Fresh káva - eshop.

prejsť na článok

V ponuke už aj espresso zmesi

od 17.3. rozširujeme našu ponuku jednodruhových výberových káv o espresso zmesi

prejsť na článok

Prečo Raffes a Queenstown?

Myšlienka praženia výberovej kávy nás napadla ešte na potulkách Áziou a tak sme sa rozhodli pomenovať naše kávové blendy po zastávkach metro staníc v Singapore. Ak tam niekedy pôjdete, čo určite odporúčame, bol to úžasný výlet, možno sa nad tým pousmejete

prejsť na článok

Sifo skusenosti, použitie, kvalita

Krtkovanie Služby Sifo skusenosti, použitie, kvalita Tento článok Sifo skusenosti, použitie, kvalita sa prvotne objavil via Krtkovanie Služby a jeho autorom je kumpan.

prejsť na článok

Oleje na drevo

Oleje na drevo (https://www.micolor.sk/farby-na-drevo/n,a,40,0,f:p6-18/)v zásade rozdeľujeme na olejové zmesi (syntetické oleje, oleje s prímesami, s pridanými látkami, oleje s voskami, atď.) a na prírodné, a teda prirodzene čisté oleje. Čisté oleje n

prejsť na článok

Ditting: profesionálny mlynček na kávu

Chceli by ste mať mlynček, ktorý zomelie 1 kg kávy za pol minúty? Ak neprevádzkujete pražiareň alebo nepredávate mletú kávu vo svojom obchode, pravdepodobne by vám to nebolo nič platné. Napriek tomu by tento článok mohol byť zaujímavý pre obchodníkov aj k

prejsť na článok