Varenie – Svetové a minulé chute Kedysi nebol k dispozícii taký veľký výber nápojov, no ľudia sa vynašli. Okrem čistej vody zo studne či minerálnej z prameňa pili ovocné mušty i bylinkové čaje a vo sviatok si dopriali medovinu, pivo a víno, všetko nápoje z prírodných zdrojov. No našli aj regionálne špeciality, ktorými sa kedysi hasil smäd. V prešovskom kraji pripravovali gazdiné kyselicu, ktorou sa zapíjali varené zemiaky alebo fazuľa. Vo väčšej nádobe sa zmiešala ovsená múka alebo ovsený šrot s vodou a so starým chlebom. Zmes sa nechala niekoľko dní kvasiť a hotový zákvas sa potom precedil cez sitko alebo čisté plátno. Tekutina sa musela ešte zahriať a podľa potreby zahustiť múkou. Kyselica mala sivú farbu a pre kyslasto trpkú príchuť bola veľmi osviežujúca. TIP: Kto si chce recept starých mám vyskúšať, môže namiesto ovsenej múky použiť ovsené vločky. redakcia Doma a Rada Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
MEDIT CIA HEARTFULNESS JEDNA A JEDIN CESTA Medit cia ako jedna a jedin cesta? no. Na z klade mojich ned vnych pozorovan ZDROJ spustil do prev dzky nov trukt ru bytia, pričom z tej starej zostala iba dosluhuj ca star Zem. Znamen to, že v s časnos
prejsť na článokPOMÔŽTE NÁM ZACHRÁNIŤ FRESKY V STAREJ HALIČI [PDF, 553 kB] ZACHRAŇUJEME FRESKY V KOSTOLE SV. JURAJA V STAREJ HALIČI [PDF, 3,1 MB]
prejsť na článokTekovská knižnica v Leviciach ponúka pre svojich čitateľov službu bezplatného vypožičania si e-kníh prostredníctvom aplikácie PALMKNIHY. Cez našu službu si...
prejsť na článokVarenie – Svetové a minulé chute Ľudia sa nechali radi o varení poučiť a inšpirovať sa majstrovstvom iných v kuchtení aj v minulosti. Aké boli začiatky obľúbeného tipu publikácie, akou je nesporne práve kuchárska kniha? Za prvú kuchársku knihu sa po
prejsť na článok