Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou

Už ste asi počuli o úžasných (nielen) protizápalových účinkoch kurkumy. Vedeli ste však, že aj karfiol má protizápalové účinky a patrí medzi nutrične najbohatšiu zeleninu? Účinné látky z karfiolu a iných druhov kapustovitej zeleniny boli už predmetom viacerých štúdií, ktoré poukazujú okrem iného na benefity pri prevencii rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb. Táto karfiolová omeleta s kurkumou je nielen zdravá a liečivá, ale aj veľmi chutná a výživná. Zasýti vás bez toho, aby ste k nej museli pridať chlebík. Preto je skvelou alternatívou aj pre PALEO a KETO raňajky. Na karfiole je úžasné, že ho dokážete využiť v receptoch naozaj rôznym spôsobom a vďaka tomu, že po uvarení má relatívne neutrálnu chuť, môžete ho dokonca šupnúť aj do čokoládového koláča a vaše deti ani manžel si to vôbec nevšimnú Avšak tradičný vyprážaný karfiol (obľúbené jedlo môjho detstva) nie je práve forma, z akej môže naše telo veľa benefitov karfiolu využiť. Ak chcete maximalizovať liečivé účinky karfiolu, je dôležité zachovať určitý postup prípravy, aby sa mohla sformovať účinná látka sulforafan. Ako spracovať karfiol, aby sa zachovali liečivé účinky pri varení V zelenine sa sulforafan nachádza v neaktívnej forme, pre aktivovanie je potrebné zeleninu narušiť krájaním, sekaním, drvením1  Tepelná úprava a tiež mrazenie však bránia sformovaniu sulforafanu. Vďaka štúdii z Veľkej Británie vieme, že existuje spôsob, ako tomu naopak dopomôcť.2 Najlepší spôsob ako variť karfiol: Karfiol nakrájajte na stredne veľké kusy a namočte do slanej vody aspoň na 5 minút, potom premyte. Namáčaním v slanej vode pomôžete odplaviť nežiadúce látky z povrchu zeleniny. Umytý karfiol nakrájajte / nasekajte v sekáčiku (podľa konkrétneho receptu). Už samotné krájanie pomáha v procese formovania sulforafanu. Karfiol posypte horčicovými semienkami (netreba ich veľa, ja používam 1 čl na stredne veľký karfiol). Nechajte odstáť 30 – 90 minút (dlhšie je lepšie). Potom uvarte podľa receptu. Detailnejšie informácie nájdete v článku Ako zvýšiť hladinu sulforafanu v brokolici a karfiole. Vďaka čomu je táto omeleta zdravá a liečivá KARFIOL Karfiol má protizápalové účinky, pomáha v liečbe a prevencii rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb. Pomáha znižovať riziko obezity a metabolických ochorení 2, vyrovnávať hladinu hormónov a brániť premnoženiu Helikobakter pylori v tráviacom trakte.3 Je bohatým zdrojom vitamínu C, K a folátov.4  Viac v článku KARFIOL vo vašej kuchyni. KURKUMA Kurkuma má výrazné protizápalové účinky 5, dokonca sa vyrovná viacerým protizápalovým liekom. Pomáha detoxikovať organizmus a eliminovať zahlienenie, má preventívne účinky proti vzniku žlčníkových kameňov 6 a pomáha chrániť mozog pred degeneratívnymi ochoreniami. Množstvo štúdií poukazuje na to, že chráni pred rakovinou. 7, 8 VAJÍČKA Vajíčka obsahujú veľa cholesterolu a v minulosti bolo odporúčané obmedziť ich v strave. Dnes výskumy ukazujú, že jedenie vajec (samostatne alebo s inými zdravými jedlami, nie so slaninou) má reálne len minimálny vplyv na hladinu cholesterolu v krvi.9 Žĺtok je bohatým zdrojom cholínov, prospešných pre nervovú sústavu a mozog. Bielok je zrojom proteínov, naopak obsahuje menej kalórií. Vajíčka sú bohatým zdrojom selénu a vitamínov skupiny B.10 K omelete si môžete urobiť jednoduchý šalát napr. zo špenátu a reďkovky, ktorý doplníte zopár lyžicami nadrobno nakrájaného surového karfiolu, pre posilnenie liečivých účinkov. Mimochodom ochutnali ste už surový karfiol? Chutí podobne ako kaleráb, je výborný. Niektorým ľuďom však môže spôsobovať nadúvanie, preto jesť priveľa surového karfiolu nie práve ideálne. Omeleta tiež výborne chutí aj s kyslou kapustou alebo s fermentovanou zeleninou. V prípade stravovacích obmedzení môžete omeletu pripraviť len z bielkov (napr. ak máte žlčníkové kamene). Print Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou #wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-33); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-50 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-50); }#wprm-recipe-user-rating-3 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-66 svg * { fill: url(#wprm-recipe-user-rating-3-66); }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-33 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-user-rating-3-66 stop { stop-color: #343434; } Nielen zdravá a liečivá, ale aj veľmi chutná a výživná PALEO omeleta. Kombinácia karfiolu a kurkumy má silné protizápalové účinky a pomáha pri prevencii rakoviny a neurodegeneratívnych chorôb. Course RaňajkyCuisine Bez obilnín, Bezlepkové, Bezmliečne, Low carb, PaleoKeyword karfiol, kurkuma Prep Time 15 minutesCook Time 8 minutesTotal Time 23 minutes Servings 2 Ingredients1hrnčekkarfiol(nasekaný na malé kúsky)1/2člmleté horčicové semienka1PLolivový/ kokosový olej3-4vajíčka(alebo iba bielka)1/2člkurkumasoľ, čierne korenie* InstructionsPredpríprava karfioluKarfiol nakrájame na kúsky a namočíme na 5 minút do slanej vody. Premyjeme, scedíme a podľa potreby nasekáme ešte na menšie kúsky. Krájanie/ sekanie narúša štruktúru karfiolu a pomáha pri formovaní liečivého sulforafanu.Primiešame horčicové semienka a necháme odstáť 30 - 90 minút, aby sa aktivoval sulforafan.Príprava omeletyKarfiol orestujeme na oleji na panvici cca 3 minúty. Pridáme vajíčka, soľ a koreniny. Premiešame a panvicu prikryjeme a na miernom stupni necháme dopiecť, kým budú vajíčka hotové.**Hotovú omeletu posypeme petržlenovou vňaťou, pažítkou alebo klíčkami. Notes*Čierne korenie posilňuje účinky kurkumy, preto je dobré ich kombinovať. **Omeletu nemusíte prevracať, dopečie sa zhora tým, že panvicu prikryjete. Skráti to čas varenia a zníži teplotu potrebnú pre šetrnejšie dokončenie jedla. Toto jedlo si môžete urobiť aj ako praženicu. Najskôr orestujete karfiol, vyberiete ho z panvice a potom samostatne pripravte vajíčka. Keď sú vajíčka hotové, prihodíte naspäť karfiol a dochutíte. Referencie & Zdroje: Healthline: Sulforaphane: Benefits, Side Effects, and Food Sources ScienceDirect: The potential to intensify sulforaphane formation in cooked broccoli (Brassica oleracea var. italica) using mustard seeds (Sinapis alba) PubMed: Diet and Helicobacter pylori infection WHFoods: Cauliflower PubMed: Anti-inflammatory properties of curcumin, a major constituent of Curcuma longa: a review of preclinical and clinical research PubMed: Combination of curcumin and piperine prevents formation of gallstones in C57BL6 mice fed on lithogenic diet: whether NPC1L1/SREBP2 participates in this process? PubMed: Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies PubMed: Curcumin and cancer: an old-age disease with an age-old solution Mayo Clinic: Eggs: Are they good or bad for my cholesterol? WHFoods: Eggs In-depth nutrient profile Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory, pokiaľ nie je uvedené inak v referenciách na odborné články a vedecké výskumy. Článok nie je určený na diagnostiku ani liečbu ochorení. Rady a odporúčania v tomto článku nenahrádzajú individuálnu konzultáciu s odborníkom. Každú výraznú zmenu stravy je dôležité konzultovať s odborníkom, predovšetkým pokiaľ máte intenzívne alebo chronické zdravotné problémy. Tento článok je určený na informačné a vzdelávacie účely. The post Liečivá karfiolová omeleta s kurkumou appeared first on Nebojme sa ZDRAVO jesť.

prejsť na článok

Omeleta po taliansky

Moja verzia omelety ovplyvnená talianskou kuchyňou. Ľahká, nadýchyná, jednoducho vynikajúca. 

prejsť na článok

Masticha - Liečivá živica, ktorá si poradí nielen s helikobakterom!

Liečivá živica zo stromov pistácií pochádza z gréckeho ostrova Chios. Chioská masticha sa používa ako liek už viac ako 1000 rokov. Čo dokáže? Používa sa pri liečbe zápalov v tele, na hubenie plesní, húb a baktérií v ústnej dutine a pri tráviacich problémo

prejsť na článok

5 tipov na zdravé raňajky

Ovsená kaša s ovocím Omeleta so zeleninou Celozrnný chlebík Vitamínový smoothie Vajíčka na rôzne spôsoby The post 5 tipov na zdravé raňajky first appeared on FreshStop. Príspevok 5 tipov na zdravé raňajky je zobrazený ako prvý na FreshStop.

prejsť na článok

Biorezonancia: Inovatívna terapia so širokým zameraním

V súčasnom svete, kde stres a rýchly spôsob života často zapríčiňujú zdravotné problémy, je dôležité hľadať alternatívne metódy liečby. Jednou z nových a vzrušujúcich možností je liečivá biorezonancia. Táto metóda sa zameriava na harmonizáciu bioenergetic

prejsť na článok

Kôpor ako liečivá bylina aj korenina

Kôpor voňavý sa u nás používa predovšetkým v kuchyni ako súčasť omáčok či nálevov na nakladanie zeleniny. Ľudstvo však už po stáročia využíva aj jeho liečivé vlastnosti.

prejsť na článok