Minerálne látky v ľudskom tele

Minerálne látky a stopové prvky majú svoju nenahraditeľnú úlohu pri výstavbe telesných tkanív, regulujú a aktivujú metabolické pochody a sú dôležité aj pre vedenie nervových vzruchov. Pôsobia aj ako aktivátory alebo súčasti hormónov a enzýmov. Mnohé minerálne látky majú svoju nenahraditeľnú úlohu v prevencii civilizačných ochorení. Pripomeňme si najvýznamnejšie minerálne látky, ich význam a zdroje v ktorých sa nachádzajú. Horčík-Magnézium (Mg) Reguluje srdcový rytmus aj kontrakcie kostrového svalstva, chráni nervy a pomáha lepšej využiteľnosti vitamínu C a E a tiež premene glukózy na energiu. Je nenahraditeľný pre metabolizmus enzýmov. Má významnú úlohu v procese zrážania krvi, vzniku estrogénu a v činnosti žalúdka. Pôsobí antialergicky a protizápalovo a aj ako antistresový činiteľ. V dnešnej dobe má veľké percento ľudí nedostatok horčíka, čo je spôsobené hlavne tým, že k látkovej premene cukru a výrobkov z bielej múky využíva organizmus práve horčík. Nedostatok horčíku sa najčastejšie prejavuje kŕčmi v svaloch, hlavne v lýtkach, nervozitou, prípadne závratom či tikom v oku. Dopĺňanie horčíku je vhodné kombinovať s vitamínom E a vápnikom. Zdroje horčíka: strukoviny, zelená listová zelenina, banány, semienka a orechy, celozrnné obilniny a výrobky z nich, jablká, klíčky, ryby. Vápnik (Ca) Je jedným z najdôležitejších minerálov v našom tele, hlavne v kostiach a v zuboch. Nízky príjem vápnika v strave má negatívny dopad na mineralizáciu kostí. Jeho dostatočný a vyvážený príjem je dôležitý pre chemickú rovnováhu v organizme. Podieľa sa na svalových a nervových funkciách, je nevyhnutný pre aktiváciu niektorých enzýmov a tiež pre správnu zrážanlivosť krvi. Zdroje vápnika: strukoviny, brokolica, kapusta, špenát, mak, lieskové a vlašské orechy, mandle, sezam a slnečnicové semienka, mliečne výrobky Draslík (K) a Sodík (Na) Oba majú vplyv na prenos nervových impulzov. Draslík je nevyhnutný pre správnu činnosť svalov a srdca. Taktiež stimuluje duševnú činnosť. Nedostatok draslíka sa prejavuje únavou, slabosťou a nespavosťou. Na druhej strane výsledkom príliš zvýšeného príjmu sodíku hlavne vo forme soli, môže byť vysoký krvný tlak a zvyšuje sa záťaž ľadvín. Zdroje draslíka: zemiaky, strukoviny, orechy a celozrnné obilniny Zdroje sodíka: hlavne kuchynská soľ Železo (Fe): Má nenahraditeľný vplyv na „dýchanie buniek“, stavbu a funkciu hemoglobínu (prenos kyslíku v organizme). Je jedným z hlavných faktorov od ktorých závisí koľko kyslíku sa dostane do mozgu, srdca, svalov. Sprievodné javy nedostatku železa v organizme sú hlavne únava, malátnosť, bolesti hlavy, bledosť. Dostatok železa na druhej strane zvyšuje obranyschopnosť organizmu voči infekciám. Medzi príjmom železa a vitamínom E sa odporúča 10 hodinová pauza. Zdroje železa: mäso, vnútornosti, strukoviny, listová zelenina, vaječný žĺtok, marhule Zinok (Zn) Tvorí súčasť mnohých enzýmov, ktoré sa podieľajú na štiepení bielkovín. Podieľa sa na tvorbe inzulínu a na predlžuje jeho pôsobenie. Je súčasťou očnej dúhovky a má vplyv na zrak. Zinok je ideálne prijímať spolu s vitamínom A, čím sa dosiahne jeho lepšia vstrebateľnosť. Nedostatok zinku sa môže prejavovať aj zvýšenou chuťou na sladké. Zdroje zinku: tekvicové semienka, ustrice, pšeničné klíčky, strukoviny, cibuľa, vajíčko Selén (Se) Je súčasťou enzýmov a spolu s vitamínom E sa podieľa na ochrane organizmu pred voľnými radikálmi a ťažkými kovmi. Radí sa medzi významné antioxidanty. Selén je nevyhnutný pre tvorbu prostaglandínu, ktorý má vplyv na krvný tlak, podporuje správnu funkciu srdca a zvyšuje imunitu organizmu. Zdroje zinku: kukurica, pšeničné klíčky, morské plody, strukoviny, špargľa a celozrnné obiloviny. Fosfor (P) Spoločne s vápnikom sa podieľa na stavbe kostí a zubov, kde sa nachádza až 80% telesného fosforu. Je tiež súčasťou biochemických reakcií pri transporte mastných kyselín a tukov a je súčasťou syntézy fosfolipidov pri prenose nervových impulzov. Je tiež dôležitý pre správne fungovanie mozgu a nervov. Zdroje fosforu: ryby, strukoviny, orechy, mäso, mliečne výrobky a vaječný žĺtok Chróm (Cr) Je nevyhnutný pre metabolizmus sacharidov a pôsobenie inzulínu.  Potrebujeme ho pre náš rast a pre posilnenie obranyschopnosti organizmu. Mnohé štúdie pripisujú nedostatok chrómu v organizme nadmernej konzumácii rafinovaného cukru. Zdroje chrómu: lesné plody, pivovarské kvasnice, orechy, žerucha, pšeničné klíčky. Jód (J) Jód sa podieľa na tvorbe hormónov štítnej žľazy, urýchľuje metabolizmus živín a zlepšuje kvalitu kože, vlasov a nechtov. Zlepšuje mentálne funkcie a ukľudňuje nervy. Zdroje jódu: Jodidovaná soľ, čerešne, višne, morské riasy a ryby, žerucha The post Minerálne látky v ľudskom tele appeared first on Slim Team - Dr. Slim.

prejsť na článok

Akupresúrna masáž chodidiel

Masáž chodidiel odstraňuje duševný stres a napätie. Uvoľňuje celé ľudské telo a pripravuje ho pre načerpanie novej potrebnej energie. Na chodidlách sa nachádzajú nervové zakončenia, ktoré sú napojené na riadiace centrá v mozgu a tie následne ovládajú sval

prejsť na článok

Živá strava

ŽIVÁ STRAVA Živá strava je nevarená potrava, práve taká, akú nám poskytuje príroda. Je to predovšetkým ovocie, zelenina, orechy, semená a obiloviny, a to v čerstvom, neupravovanom stave. Takáto strava poskytuje človeku všetky látky, ktoré potrebuje na t

prejsť na článok

Revolučná kozmetika na báze peptidov

Peptid je látka obsiahnutá v ľudskom tele, teda telu „vlastná“ a práve to je ten dôvod, prečo dnes ženy vyhľadávajú kozmetiku práve na tejto báze čoraz častejšie. Peptidy sú veľmi dobre znášané a s našou pleťou vedia doslova zázraky. Prečítajt

prejsť na článok

Likvidácia ploštice postelnej

Ploštica posteľná je nepríjemnosťou, ktorá sa rozšírila už aj v našich končinách. Ide o hmyz, ktorý parazituje na ľudskom tele, sosaním krvi. Nasýtené môžu mať veľkosť až okolo 1 centimetra. Plošticesú nočným tvorom, ktorý útočí na ľudí v dobe spánku. Na

prejsť na článok

Minerálne vody a ich liečebné účinky: Na čo si dávať pozor pri ich výbere?

Bez príjmu potravy a kalórií môžeme v prípade potreby vydržať aj niekoľko týždňov. Bez príjmu tekutín však vydržím len niekoľko však vydržíme len niekoľko dní. Dôvodov je fakt, že až 60 % nášho tela tvorí voda, ktorej dostatočné množstvo je dôležité pre z

prejsť na článok