Miso Shiru

Jedným zo základných pokrmov japonskej kuchyne je určite Miso polievka a nemala by chýbať ani vo Vašom jedálničku, pre svoj vysoký obsah bielkovín a nízky obsah kalórií.Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o tejto pochúťke.Viac, ako tri štvrtiny ľudí v Japonsku konzumuje Miso polievku minimálne raz za deň. Podáva sa, k väčšine jedál počas celého dňa. Konzumuje sa v rôznych formách buď, ako príloha k hlavnému jedlu, miske s ryžou, sashimi alebo, ako samostatné jedlo.Miso polievka je uvarená zo silného Dashi vývaru, ktorý obsahuje sušené sardinky, údeného fermentovaného tuniaka, sušené huby Shiitake a morskú riasu Kombu. Tento vývar má jemnú, ľahkú chuť. Následne do takéhoto vývaru pridáme Miso pastu, ktorej recept pochádza pravdepodobne zo staroveku, z čias Japonských občianskych vojen. Pre samurajov bola Miso polievka každodenným pokrmom. Po vytvorení receptu na ,,instatnú,, Miso pastu sa toto jedlo stalo ľahko pripraviteľným a dostupným. Miso polievka sa dala ľahko pripraviť na akomkoľvek mieste, čo bolo pre vojenských dôstojníkov veľmi dôležité. Miso pasta dáva Miso polievke väčšinu svojej chuti.Samotná pasta je zložená zo sójových bôbov, do ktorých je pridaná tzv. pleseň Koji – vláknitá huba, ktorá jej zabezpečuje správnu fermentáciu.Miso pasty rozdeľujeme na dve základné kategórie, a to na červenú a bielu.Červená pasta obsahuje väčšie množstvo sóje a iných bôbov, je silne aromatizovaná a má tmavšiu hnedočervenú farbu.Na druhej strane biela Miso pasta obsahuje menej sójových bôbov, a preto je jej sfarbenie viac béžové, ako červené a aj jej chuť je jemnejšia. Vo všeobecnosti platí, že čím dlhšie bude pasta zrejúca, tým bude mať Miso polievka bohatšiu a intenzívnejšiu chuť.Do našej Miso polievky po jej uvarení, pridávame wakame riasu a tofu, aby sme zabezpečili jemnú textúru a dokonalé vyváženú chuť. V Japonsku sa za tradičný spôsob konzumácie považuje nabratie Miso polievky do malej šálky a namiesto použitia lyžice túto polievku iba vypijú. Je bežné, že túto polievku konzumujú niekoľko krát denne a je neoddeliteľnou súčasťou japonskej domácnosti. Miso polievka je veľmi zdravé bezlepkové jedlo s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom kalórií. Má preukázateľné účinky na ľudský metabolizmus, trávenie a taktiež slúži, ako prevencia proti rakovine a vysokému krvnému tlaku. Štúdia z Japonského inštitútu rakoviny potvrdila, že 3 misky Miso polievky denne účinne znižujú riziko vzniku rakoviny prsníka u žien.The post Miso Shiru first appeared on Sushi-YA food atelier.

prejsť na článok

Ostro-kyslá polievka

Čínska kuchyňa je neuveriteľne bohatá a chuťovo rôznorodá, no aj napriek rozsiahlemu čínskemu územiu a odlišným chutiam v rámci kantónov a regiónov, aj v Číne existujú tradičné recepty, ktoré si podmanili chuť celej krajiny. A nielen tej. Číňania ju na

prejsť na článok

História sushi a tie najzaujímavejšie fakty!

Sushi sa považuje za tradičné japonské jedlo. Podáva sa v kombinácii s ryžou a rôznych surových alebo tepelne upravených surovín. Japonské slovo sushi pôvodne znamenalo ľahké ryžové jedlo. Prečo to tak bolo a ako to celé vzniklo? Prinášame vám článok o hi

prejsť na článok

Berlín a my v roku 2023

Cestu do Hamburgu sme plánovali ešte počas covidu, keď sa lietanie utlmilo a začala sa viac riešiť jeho ekonomicko-environmentálna záťaž. Páčila sa mi myšlienka presúvania po Európe rýchlovlakmi a nočnými vlakmi a cesta do Hamburgu sa mi zdala na to ideál

prejsť na článok

Ako sa liečiť jedlom

Kniha Jedz aby si porazil chorobu je ako kniha receptov od lekára.  Jej autor, William Li, vďaka svojim znalostiam z bio-chémie, ktorú vyštudoval, vyliečil svoju mamu zo 4. štádia rakoviny. Nie tým, že by jej predpísal nejakú zázračnú liečbu. Predpísal je

prejsť na článok