Ostro-kyslá polievka

Čínska kuchyňa je neuveriteľne bohatá a chuťovo rôznorodá, no aj napriek rozsiahlemu čínskemu územiu a odlišným chutiam v rámci kantónov a regiónov, aj v Číne existujú tradičné recepty, ktoré si podmanili chuť celej krajiny. A nielen tej. Číňania ju nazývajú Suān làtāng, čo doslovne v preklade znamená: korenistá polievka s octom, no u nás je skôr známa pod názvom Ostro-kyslá polievka. Jej pôvod sa dá veľmi ťažko overiť no podľa príbehov je jej pravý pôvod z provincie S´chuan a nie z Pekingu. Čínska povesť hovorí o tom, že ostro-kyslá polievka vyliečila Yu Qiana, slávneho čínskeho úradníka z dynastie Ming, ktorý počas svojich ciest po krajine niekoľko dní bojoval so silným prechladnutím a objednal si teplú polievku, ktorá by ho postavila na nohy. Pri jedení Suān làtāng – ostro-kyslej polievky sa vraj poriadne zapotil. Na druhý deň sa zobudil s vyčistenými dutinami a bol opäť zdravý a plný energie. Recept na polievku priniesol do Pekingu na cisársky dvor a tam sa stala obľúbenou súčasťou cisárskeho jedálnička. Ostrokyslá 4.50 Pridať do košíka Ostro-kyslá polievka (Suān làtāng) a jej základný recept Tvorí kurací vývar ochutený bielym korením, čili, ryžovým octom a sójovou omáčkou. Obsahuje voňavé kúsky húb, mrkvu, vajíčko, bambusové výhonky, tofu a mäsko. Kombinácia ryžového octu a korenia vytvára veľmi špecifickú pikantnú chuť, ktorá je pre polievku typická. Podľa teórií tradičnej čínskej medicíny polievka kombinuje nielen liečivé schopnosti kuracieho vývaru, antibakteriálne a protivírusové účinky huby Shiitake, ale aj ryžový ocot, ktorý podporuje trávenie a zdravú chuť k jedlu a v neposlednom rade čili papričky, ktoré pomáhajú zlepšovať prúdenie krvi, čo je užitočné najmä v chladnom počasí. Práve správny pomer ryžového octu, sójovej omáčky, čili a korenia je kľúčom k úspechu k jej lahodnej chuti. Podľa tradičných čínskych princípov, je potrebné mať v každom jedle viac druhov zeleniny a táto teória o správnej rovnováhe a rôznorodosti je prítomná aj v ostro-kyslej polievke. Ostro-kyslá polievka by podľa tradičného čínskeho receptu, mala obsahovať 3 bielkovinové a 5 zeleninových prísad. Medzi bielkovinové prísady zaraďujeme kura, tofu a vajíčko, pričom každý z nich má v čínskej kuchyni svoj vlastný symbolický význam: Kura je symbolom prosperity, rodinnej súdržnosti a radosti Tofu symbolizuje požehnanie pre dom Vajce je symbolom plodnosti Tak isto aj 5 zeleninových prísad, ktorými sú bambusové výhonky, mrkva, huba shiitake, judášovo ucho a púčiky ľalie, majú v čínskej kuchyni vlastnú symboliku: Bambusové výhonky po mandarínsky zhúsǔn, znamenajú v doslovnom preklade: želanie, aby bolo všetko dobré. Mrkva a ich farba symbolizujú šťastie, bohatstvo a prosperitu. Huby shiitake s vysokým obsahom vitamínu B symbolizujú dlhovekosť Judášovo ucho symbolizuje príchod jari, nový začiatok a plnia vaše želania Púčiky ľalie sú nazývané aj zlaté ihly a predstavujú 100 rokov harmónie a bohatstva Polievka má v čínskej kultúre svoje miesto a je najdôležitejšou súčasťou akejkoľvek hostiny, ale aj bežného dňa. Prikladajú jej veľký význam a polievke sa tu takpovediac nedá vyhnúť. Na rozdiel od európskej kuchyne sa polievka nepodáva pred hlavným jedlom, ale podáva sa ako príloha k jedlu z ryže, alebo rezancov. Domáci si ju pripravujú vo veľkých množstvách a tak, ako sme si už povedali aj pri japonskej polievke Miso Shiru, konzumujú ju niekoľko krát za deň a jej konzumácia znamená nový začiatok. V priebehu času a v závislosti od zvyklostí v rôznych častiach sveta sa aj prísady do ostro-kyslej polievky vyvíjali a menili a aj keď je to ťažko uveriteľné, polievky vytvorené na princípe ostro-kyslej polievky nájdeme v mnohých kútoch Ázie. Vo Vietname je to Canh chua doslova „kyslá polievka“, ktorá sa pripravuje z rýb z rieky Mekong, alebo kreviet, ananásu, paradajok a sójových klíčkov. Je ochutená tamarindom a listami citrónu. V Kambodži je to Samlor machu pkong tiež nazývaný krevetový guláš na kyslo. Ide o kyslú krevetovú polievku ochutenú citrónom, čili a korením. Dokonca aj v prípade thajskej polievky Tom yum, ktorá je ochutená citrónovou trávou, koreňom galangalu, rybacou omáčkou a čili sú zachované rovnaké chute a to: ostrá a kyslá. V Číne veria, že polievka má blahodarné účinky pre krásu človeka, jeho fyzické zdravie, prevencií a liečbe chorôb, ale aj správnej výžive dôležitých orgánov ľudského tela. Preto ak sa vás v Číne spýtajú: Dali by ste si niečo na pitie? Neznamená to pitie alkoholu, ale polievky.U nás v SushiYA pre vás každodenne pripravujeme čerstvú ostro-kyslú polievku, aby ste si mohli jej zázračné účinky vychutnať v pohodlí vášho domova.Tak čo? Máte už objednané?The post Ostro-kyslá polievka first appeared on Sushi-YA food atelier.

prejsť na článok

Víťaz súťaže v Teleráne sa teší z ostrého zraku

Petrovi vysn vala bezbolestn laserov oper ciu najmodernej ou met dou Relex Smile jeho sestra, ktor ho bez jeho vedomia prihl sila do s ťaže v Teler ne. Peter už vid ostro vďaka ikovn m ruk m na ej pani doktorky Hlav čovej. Vo videu tiež uvid te ako t

prejsť na článok

Miso Shiru

Jedným zo základných pokrmov japonskej kuchyne je určite Miso polievka a nemala by chýbať ani vo Vašom jedálničku, pre svoj vysoký obsah bielkovín a nízky obsah kalórií.Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o tejto pochúťke.Viac, ako tri štvrtiny ľudí v Ja

prejsť na článok

Zabalíme Vám Váš obed či večeru bezpečne

Už žiadna rozliata polievka, či vysypané jedlo Ponúkame Vám hygienicky VÁKUOVO BALENÚ stravu, ktorú si sami vyberiete. Naberiete si čo len chcete a naša obsluha sa postará o zabalenie, ktoré trvá to len pár sekúnd. Výhody zabaleného obeda či večere

prejsť na článok

Dierkované okuliare Tréner očí Vision Fix® Elegant (3 farby)

Kliknite na odkaz dierkované okuliare Tréner očí Vision Fix® Elegant a kúpte si tento produkt na našej novej stránke Fabulo.sk s výhodnejšími podmienkami. Na novej stránke Fabulo.sk si môžete užívať aj výhody ako sú napr. množstevné alebo vernostné zľ

prejsť na článok

Novinka ANGEL

Láska a vášeň sú ako voda. Ako všetky jej skupenstvá. Vďaka vode žijeme, no môže nás aj zadusiť. Dokáže byť príjemne horúca ale aj ostro mrazivá. Niekedy nás hladí po tvári v podobe nežných vločiek, inokedy nečakane zmizne ako para. A keď sa do nej ponorí

prejsť na článok