Čínska kuchyňa je neuveriteľne bohatá a chuťovo rôznorodá, no aj napriek rozsiahlemu čínskemu územiu a odlišným chutiam v rámci kantónov a regiónov, aj v Číne existujú tradičné recepty, ktoré si podmanili chuť celej krajiny. A nielen tej. Číňania ju nazývajú Suān làtāng, čo doslovne v preklade znamená: korenistá polievka s octom, no u nás je skôr známa pod názvom Ostro-kyslá polievka. Jej pôvod sa dá veľmi ťažko overiť no podľa príbehov je jej pravý pôvod z provincie S´chuan a nie z Pekingu. Čínska povesť hovorí o tom, že ostro-kyslá polievka vyliečila Yu Qiana, slávneho čínskeho úradníka z dynastie Ming, ktorý počas svojich ciest po krajine niekoľko dní bojoval so silným prechladnutím a objednal si teplú polievku, ktorá by ho postavila na nohy. Pri jedení Suān làtāng – ostro-kyslej polievky sa vraj poriadne zapotil. Na druhý deň sa zobudil s vyčistenými dutinami a bol opäť zdravý a plný energie. Recept na polievku priniesol do Pekingu na cisársky dvor a tam sa stala obľúbenou súčasťou cisárskeho jedálnička. Ostrokyslá 4.50 Pridať do košíka Ostro-kyslá polievka (Suān làtāng) a jej základný recept Tvorí kurací vývar ochutený bielym korením, čili, ryžovým octom a sójovou omáčkou. Obsahuje voňavé kúsky húb, mrkvu, vajíčko, bambusové výhonky, tofu a mäsko. Kombinácia ryžového octu a korenia vytvára veľmi špecifickú pikantnú chuť, ktorá je pre polievku typická. Podľa teórií tradičnej čínskej medicíny polievka kombinuje nielen liečivé schopnosti kuracieho vývaru, antibakteriálne a protivírusové účinky huby Shiitake, ale aj ryžový ocot, ktorý podporuje trávenie a zdravú chuť k jedlu a v neposlednom rade čili papričky, ktoré pomáhajú zlepšovať prúdenie krvi, čo je užitočné najmä v chladnom počasí. Práve správny pomer ryžového octu, sójovej omáčky, čili a korenia je kľúčom k úspechu k jej lahodnej chuti. Podľa tradičných čínskych princípov, je potrebné mať v každom jedle viac druhov zeleniny a táto teória o správnej rovnováhe a rôznorodosti je prítomná aj v ostro-kyslej polievke. Ostro-kyslá polievka by podľa tradičného čínskeho receptu, mala obsahovať 3 bielkovinové a 5 zeleninových prísad. Medzi bielkovinové prísady zaraďujeme kura, tofu a vajíčko, pričom každý z nich má v čínskej kuchyni svoj vlastný symbolický význam: Kura je symbolom prosperity, rodinnej súdržnosti a radosti Tofu symbolizuje požehnanie pre dom Vajce je symbolom plodnosti Tak isto aj 5 zeleninových prísad, ktorými sú bambusové výhonky, mrkva, huba shiitake, judášovo ucho a púčiky ľalie, majú v čínskej kuchyni vlastnú symboliku: Bambusové výhonky po mandarínsky zhúsǔn, znamenajú v doslovnom preklade: želanie, aby bolo všetko dobré. Mrkva a ich farba symbolizujú šťastie, bohatstvo a prosperitu. Huby shiitake s vysokým obsahom vitamínu B symbolizujú dlhovekosť Judášovo ucho symbolizuje príchod jari, nový začiatok a plnia vaše želania Púčiky ľalie sú nazývané aj zlaté ihly a predstavujú 100 rokov harmónie a bohatstva Polievka má v čínskej kultúre svoje miesto a je najdôležitejšou súčasťou akejkoľvek hostiny, ale aj bežného dňa. Prikladajú jej veľký význam a polievke sa tu takpovediac nedá vyhnúť. Na rozdiel od európskej kuchyne sa polievka nepodáva pred hlavným jedlom, ale podáva sa ako príloha k jedlu z ryže, alebo rezancov. Domáci si ju pripravujú vo veľkých množstvách a tak, ako sme si už povedali aj pri japonskej polievke Miso Shiru, konzumujú ju niekoľko krát za deň a jej konzumácia znamená nový začiatok. V priebehu času a v závislosti od zvyklostí v rôznych častiach sveta sa aj prísady do ostro-kyslej polievky vyvíjali a menili a aj keď je to ťažko uveriteľné, polievky vytvorené na princípe ostro-kyslej polievky nájdeme v mnohých kútoch Ázie. Vo Vietname je to Canh chua doslova „kyslá polievka“, ktorá sa pripravuje z rýb z rieky Mekong, alebo kreviet, ananásu, paradajok a sójových klíčkov. Je ochutená tamarindom a listami citrónu. V Kambodži je to Samlor machu pkong tiež nazývaný krevetový guláš na kyslo. Ide o kyslú krevetovú polievku ochutenú citrónom, čili a korením. Dokonca aj v prípade thajskej polievky Tom yum, ktorá je ochutená citrónovou trávou, koreňom galangalu, rybacou omáčkou a čili sú zachované rovnaké chute a to: ostrá a kyslá. V Číne veria, že polievka má blahodarné účinky pre krásu človeka, jeho fyzické zdravie, prevencií a liečbe chorôb, ale aj správnej výžive dôležitých orgánov ľudského tela. Preto ak sa vás v Číne spýtajú: Dali by ste si niečo na pitie? Neznamená to pitie alkoholu, ale polievky.U nás v SushiYA pre vás každodenne pripravujeme čerstvú ostro-kyslú polievku, aby ste si mohli jej zázračné účinky vychutnať v pohodlí vášho domova.Tak čo? Máte už objednané?The post Ostro-kyslá polievka first appeared on Sushi-YA food atelier.
Petrovi vysn vala bezbolestn laserov oper ciu najmodernej ou met dou Relex Smile jeho sestra, ktor ho bez jeho vedomia prihl sila do s ťaže v Teler ne. Peter už vid ostro vďaka ikovn m ruk m na ej pani doktorky Hlav čovej. Vo videu tiež uvid te ako t
prejsť na článokJedným zo základných pokrmov japonskej kuchyne je určite Miso polievka a nemala by chýbať ani vo Vašom jedálničku, pre svoj vysoký obsah bielkovín a nízky obsah kalórií.Tu je všetko, čo potrebujete vedieť o tejto pochúťke.Viac, ako tri štvrtiny ľudí v Ja
Už žiadna rozliata polievka, či vysypané jedlo Ponúkame Vám hygienicky VÁKUOVO BALENÚ stravu, ktorú si sami vyberiete. Naberiete si čo len chcete a naša obsluha sa postará o zabalenie, ktoré trvá to len pár sekúnd. Výhody zabaleného obeda či večere
prejsť na článokKliknite na odkaz dierkované okuliare Tréner očí Vision Fix® Elegant a kúpte si tento produkt na našej novej stránke Fabulo.sk s výhodnejšími podmienkami. Na novej stránke Fabulo.sk si môžete užívať aj výhody ako sú napr. množstevné alebo vernostné zľ
prejsť na článokLáska a vášeň sú ako voda. Ako všetky jej skupenstvá. Vďaka vode žijeme, no môže nás aj zadusiť. Dokáže byť príjemne horúca ale aj ostro mrazivá. Niekedy nás hladí po tvári v podobe nežných vločiek, inokedy nečakane zmizne ako para. A keď sa do nej ponorí
prejsť na článok