Mrkvovo-batátová polievka (AIP,Paleo, WHole 30) a niečo málo o vývare.

Keďže dnes je u nás zatiahnutá obloha, okamžite ma napadla predstava : krb, deka, šálka niečoho chutného a kniha . Krb nemám, deka by sa našla, ale s dekou na sebe sa ťažko varí :). Štýlom čo som doma našla vznikla táto AIP mrkvovo batátová polievka. A je že mňam! Aspoň pre mňa Prejdi rovno na recept Opäť a opäť vývar. Prečo? Popravde, najradšej väčšinou začínam deň teplou polievkou. Obvykle je základom každej mnou pripravenej polievky v zmysle zásad AIP dlho varený vývar. Ten si zvyknem uvariť raz za týždeň a dám si zamraziť po asi 300 ml dávkach samotný vývar a po asi 70 g dávkach mäsko zaliate vývarom. Chcete byť popečky ako z filmu, mať silné kosti, pružné telo, behať ako srnky??? Proste byť instagramový ideál ? No taak dobre, to všetko nepotrebujete k šťastiu. Ale chcete pomôcť svojmu zdraviu a telu? Jednou z potravín, ktorá Vám bude nápomocná je VÝVAR Ako pomôže? V rámci autoimunitného protokolu je kladený dôraz nielen na to čo nejesť, ale aj na to, čo jesť. Pre ľudí s autoimunitným ochorením alebo chronickým ochorením je dôležité príjmať stravu čo najbohatšiu na živiny. Vývar je základom stravovania aj podľa SCD či GAPS diéty. Kúpila som si nedávno jednu zaujímavu knihu na tému vývar, tak po prečítaní snáď budem schopná spísať jeden zaujímavý a obohacujúci článok . Je ťažké vtesnať benefity vývaru pre naše zdravie do pár odstavcov. Preto tu spomeniem len časť jeho benefitov. Výborný komplexný článok na túto tému nájdete na tejto stránke . V súvislosti s vývarom sa často skloňuje slovo KOLAGÉN. Kolagén je čosi ako lepidlo, ktoré drží naše telo pokope. Varenie rozkladá kolagén a mení ho na želatinu. Z výživového hľadiska vývar obsahuje zmes výživných látok – aminokyselín, minerálov, vitamínov a tukov1 Pokiaľ ide o aminokyseliny (stavebné prvky proteínov), top štvorku tvoria glycín, glutamín, prolín a alanín. Sila vývaru z hľadiska tvorby kolagénu a budovania chrupaviek je založená predovšetkým na jeho vysokom obsahu aminokyselín : prolínu a glycínu. Pre zaujímavosť, hladiny aminokyselín sú asi 3x vyššie v dlho varenom vývare v porovnaní s krátko vareným vývarom.2 Prolín, glycín, glutamín aminokyseliny, o ktorých je dobre vedieť. Prolín je neesenciálna aminokyselina. Je dôležitý pre udržanie mladistvej pokožky, ako aj pre opravu poškodenia svalov, spojivového tkaniva a kože. Je tiež nevyhnutný pre imunitný systém, nevyhnutnou zložkou kolagénu a je dôležitý pre správne fungovanie kĺbov a šliach a pomáha udržiavať a posilňovať srdcové svaly3 Glycín je tiež ne-esenciálna aminokyselina, ktorá je dôležitá z viacerých dôvodov a má veľa benefitov. Okrem toho, že je potrebný pre zdravie tráviaceho traktu, zdravie nervového systému a hojenie rán , tiež napomáha regulácii hladiny cukru v krvi. Zvyšuje regeneráciu a rast svalov. Glycín je úžasným pomocníkom pri trávení tým, že reguluje syntézu žlčových solí a uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny.1 Glutamín je kľúčový pre zdravie čriev pretože bunky tvoriace črevá sa obnovujú za veľmi krátky čas a preferujú ako zdroj glutamíny pred inými aminokyselinami. Glutamín pomáha klkom v tenom čreve sa zahojiť a rásť (za povšimnutie stojí pre ľudí trpiacich podvýživou v súvislosti s vyhladením klkov v tenkom čreve pr. celiakia, Crohnova choroba..). Schopnosť glutamínu hojiť pomohla k vyhojeniu vredov, v prípade IBS, ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby. Spolu s prolínom a glycínom zrýchľuje hojenie po úrazoch, popáleninách, strese, po operáciách a väčšine závažných chorôb. Podporuje detoxifikáciu pečene a jej zdravie. Výskumy ukazujú, že glutamín pomáha znížiť chuť na sladké a karbohydráty 2 Samozrejme obsah jednotlivých živín vo vývare bude závisieť na tom, z čoho vývar varíte, z akých častí zvieraťa a z kvality mäsa. Čo ešte výživné v tejto polievke nájdem? Zázvor, cibuľa, cesnak, pór, koreňová zelenina a batáty. Pri tých sa pristavím. V rámci autoimunitného protokolu je v poriadku konzumovať koreňovú zeleninu aj batáty. Mne dokonca robia výslovne dobre. Batáty nie sú ale povolené v rámci stravovania podľa SCD. Takže zástancov SCD a keto stravovania týmto receptom určite nepoteším. Táto polievka tiež nie je vhodá pre tých, ktorí sa stravujú podľa FODMAP, ktorý sa zvykne používať pri SIBO (syndróm bakteriálneho prerastania čreva). Stačí informácii Už aj tak Vám tlieskam a ďakujem keď ste to prečítali celé až sem . Ide sa variť ! Vytlač recept Mrkvovo-batátová polievka (AIP,Paleo, WHole 30) Počet porcií: 2 Cooking Time: 30 min Ingrediencie 250 g batáty 125 g mrkva 7g zázvor (asi 1 cm) 1 ks šalotka 2 strúčiky cesnak 40 g pór (biela časť) 1PL kokosový tuk 1 čl kurkuma 200 ml kokosové mlieko 1 citrónová tráva (prípadne kôra z 1 ks bio citróna) 400 ml vývar 1/2 čl himalájska soľ (prípadne viac, podľa slanosti vývaru) Postup 1 Cibuľku pokrájaj na drobno a daj ju pražiť na rozpálený kokosový tuk. 2 Medzitým si očisti cesnak a zázvor, batáty a mrkvu. Cesnak a zázvor nakrájaj nadrobno a mrkvu a batáty na menšie kocky. 3 Keď je cibuľa sklovitá, pridaj k nej na asi 30 sec zázvor, cesnak a kurkumu a následne mrkvu a batáty. 4 Medzitým si priprav pór, pokrájaj ho na kolieska. 5 Po chvíľke pridaj do hrnca pór nakrájaný a popraž spolu s ostatným obsahom ešte pár minút. 6 Pridaj kokosové mlieko, vývar, citrónovú trávu alebo kôru, posoľ a var pod pokrievkou cca 20 min. 7 Po tom, čo sú batáty aj mrkva mäkké, stačí rozmixovať, prípadne dochutiť podľa Vašich chuťových buniek a hotovo. 8 Navrch si zvyknem vždy dať bylinky, pre chuť ale aj pre zlepšenie výživnej hodnoty. { "@context": "http://schema.org", "@type": "Recipe", "url": "https://cestauzdravenia.sk/mrkvovo-batatova-kremova-polievka-aip/", "author": { "@type": "Thing", "name": "" }, "datePublished": "05/05/2020", "cookTime": "PT30M", "description": "", "image": "https://cestauzdravenia.sk/wp-content/uploads/2020/05/20200420-_DSC3998_batátový-krém.jpg", "recipeIngredient": [ "250 g batáty", "125 g mrkva", "7g zázvor (asi 1 cm)", "1 ks šalotka", "2 strúčiky cesnak", "40 g pór (biela časť)", "1PL kokosový tuk", "1 čl kurkuma", "200 ml kokosové mlieko", "1 citrónová tráva (prípadne kôra z 1 ks bio citróna)", "400 ml vývar", "1/2 čl himalájska soľ (prípadne viac, podľa slanosti vývaru)" ], "name": "Mrkvovo-batátová polievka (AIP,Paleo, WHole 30) ", "nutrition": { "@type": "NutritionInformation", "calories": "", "carbohydrateContent": "", "cholesterolContent": "", "fatContent": "", "fiberContent": "", "proteinContent": "", "saturatedFatContent": "", "sodiumContent": "", "sugarContent": "", "transFatContent": "", "unsaturatedFatContent": "" }, "prepTime": "P", "totalTime": "P", "recipeCategory":"", "recipeCuisine":"", "keywords": "", "recipeInstructions": [ "Cibuľku pokrájaj na drobno a daj ju pražiť na rozpálený kokosový tuk.", "Medzitým si očisti cesnak a zázvor, batáty a mrkvu. Cesnak a zázvor nakrájaj nadrobno a mrkvu a batáty na menšie kocky.", "Keď je cibuľa sklovitá, pridaj k nej na asi 30 sec zázvor, cesnak a kurkumu a následne mrkvu a batáty.", "Medzitým si priprav pór, pokrájaj ho na kolieska. ", "Po chvíľke pridaj do hrnca pór nakrájaný a popraž spolu s ostatným obsahom ešte pár minút.", "Pridaj kokosové mlieko, vývar, citrónovú trávu alebo kôru, posoľ a var pod pokrievkou cca 20 min. ", "Po tom, čo sú batáty aj mrkva mäkké, stačí rozmixovať, prípadne dochutiť podľa Vašich chuťových buniek a hotovo. ", "Navrch si zvyknem vždy dať bylinky, pre chuť ale aj pre zlepšenie výživnej hodnoty. " ], "recipeYield": "2" } dobrú chuť Ak máte chuť dozvedieť sa, keď budem publikovať niečo nové, rada Vám dám vedieť. Stačí, ak sa prihlásite na odber noviniek. Instagram Vyskúšali ste tento  recept? Podeľte sa o výsledok na Instagrame alebo Facebooku a označte @cestauzdravenia.sk a použite  hashtag #cestauzdravenia. Použité zdroje : [1]Dr. Sarah Ballantyne, PhD,Why Broth is Awesome [online]. Dostupné z: https://www.thepaleomom.com/why-broth-is-awesome/[2] Sally Fallon Morell a Kaayla T.Daniel, PhD,CCN : Nourishing Broth : An Old Fashioned Remedy for the Modern World (2014), strana 34 a 36[3] National Center for Biotechnology Information. PubChem Compound Database 2016 [online]. Dostupné z : https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/614 The post Mrkvovo-batátová polievka (AIP,Paleo, WHole 30) a niečo málo o vývare. appeared first on CESTA UZDRAVENIA.

prejsť na článok

Mrkvovo-banánový chlieb s kokosovým krémom

Hľadáte inšpiráciu na jedinečnú a chutnú pochúťku, ktorá osvieži vaše raňajky či popoludňajšie posedenie pri čaji? Mrkvovo-banánový chlieb s kokosovým krémom je presne to, čo potrebujete. Tento recept spája sladkú chuť zrelých banánov s jemnou textúrou mr

prejsť na článok

Žiadny vývar, žiadny guláš táto polievka ich schová do vrecka

Jedávaš polievku? Naozaj sa oplatí ich uvariť! Perfektne zasýtia a chutia vynikajúco. Dnes vám odporúčam recept na polievku, ktorá bude na jar ako stvorená. Je dokonca lepšia ako vývar a guláš. Uvaríte ho za krátky čas. Polievka, ktorá chutí ako jar

prejsť na článok

Petržlenová kaša(AIP,Paleo, Whole 30)

Táto petržlenová kaša, vhodná v eliminačnej fáze AIP (autoimunitného protokolu), ma svojou bohatou chuťou a textúrou prekvapila! Myslím v dobrom Bola chutná, sýta, krémová a dokáže plne nahradiť klasickú zemiakovú kašu. Hodí sa ako príloha, ale skvelá j

prejsť na článok

AIP Pizza (AIP, Paleo, Whole 30)

Ktoré jedlo Vám pri prechode na autoimunitný protokol (AIP) chýba najviac? Myslím, že veľa z Vás si aspoň čas od času pomyslí na pizzu :). Nebojte sa, o nič neprídete. Táto AIP pizza je nielen chutná, je aj plná zeleniny a opäť podľa pravidiel AIP, Paleo

prejsť na článok

Je polievka príliš slaná? Skúsený kuchár radí ako ju zachrániť

K tradičnej večeri neodmysliteľne patrí tanier horúcej polievky. Dokonale ochutené, základné jedlo ideálne v každom ročnom období. Bohužiaľ, niekedy sa stane, že namiesto chutného jedla sa polievka ukáže príliš slaná a takmer nepožívateľná. Ako sa s takým

prejsť na článok