Vlákniny sú látky, ktoré sa v tenkom čreve enzymaticky nerozkladajú a sú úplne alebo čiastočne fermentované baktériami v hrubom čreve. Jednou z charakteristických znakov vláknin je rozpustnosť vo vode. Vlákniny sa delia na: vo vode rozpustné a vo vode nerozpustné vlákniny. Niektoré sú schopné viazať vodu, iné nie. Rozpustná vláknina nie je len látkou ovplyvňujúcou baktérie v čreve, ale ovplyvňuje aj metabolizmus glukózy a tukov. Nerozpustná vláknina z potravy naopak napučí, zväčší svoj objem a ovplyvňuje funkciu a činnosť čriev. V žalúdku vláknina viaže tekutinu, čím sa zväčšuje objem natrávenej potravy a zvyšuje signály sýtosti. Okrem toho sa konzumáciou vláknin zvyšuje doba zotrvania potravy v žalúdku, čo tiež predlžuje efekt nasýtenia. Vláknina podporuje pohyb čriev, má schopnosť viazať žlčové kyseliny a vylúčiť ich von. Okrem iného sa tým podporuje tvorba nových žlčových kyselín, a odoberá sa tak z tela cholesterol potrebný na výrobu žlčových kyselín. Vláknina spôsobuje, že enzýmy ťažšie štiepia uhľohydrátové (sacharidové) zlúčeniny, čím sa znižuje ich rýchlosť a množstvo vstrebávania, čo znižuje nárast hladiny cukru v krvi po jedle a predlžuje sa pocit sýtosti. (je to tiež vhodné pri cukrovke či chudnutí) Vláknina je v hrubom čreve fermentovaná a vznikajú z nej mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré majú v organizme rôzne účinky. Okrem iného znižujú hodnotu pH, v dôsledku čoho sa obmedzuje rast chorobných baktérií. Mastné kyseliny s krátkym reťazcom slúžia tiež na dodávanie energie zdraviu prospešným črevným baktériám, podporujú zdravie sliznice, majú protizápalový účinok. Pri akých problémoch môžete využiť vlákniny: - Obezita a nadváha - Žlčové kamene - Diabetes mellitus a inzulínová rezistencia - Rakovina hrubého čreva : štúdia na takmer 300 000 mužoch a 200 000 ženách ukázala, že vysoká konzumácia vlákniny znižuje riziko rakoviny hrubého čreva. - Divertikulitída: jedným zo spúšťačov vzniku výbežkov (divertikulov) je zvýšený vnútorný tlak v hrubom čreve v dôsledku dlhoročného nízkeho objemu stolice. Objem stolice je zas výrazne ovplyvnený príjmom vlákniny. Zvýšená konzumácia vlákniny môže znižovať zápal divertikulov (divertikulitída). - Dyslipidémia: rozpustná vláknina pomáha znižovať LDL cholesterol - Vysoký krvný tlak a ischemická choroba srdca (o tomto som už aj písal) - Zápcha - Zápalové ochorenie čriev a syndróm dráždivého čreva Denne by sme mali prijať aspoň 25g vlákniny. Len tak pre zaujímavosť, človek lovec a zberač skonzumoval denne cca 100g-135g vlákniny. Akáciovú vlákninu a Dobrú vlákninu si teraz môžete kúpiť tu: https://www.abczdravia.sk/p-153/akaciova-vlaknina-300g https://www.abczdravia.sk/p-484/medved-natural-dobra-vlaknina-300g Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.abczdravia.sk
Jednozrnková múka (prastará múka) nie je KETO FRIENDLY, ale LOW CARB! Doprajte si 1-2 krajce každý druhý deň, prípadne pred cvičením. Oproti klasickej múke má menej sacharidov, viac vlákniny.
prejsť na článokIde okrajší názov typu rozpustnej vlákniny. Pozostáva zmolekúl cukru (polysacharidov), ktoré prirodzene sídlia vstenách buniek baktérií, húb, kvasiniek, rias, lišajníkov arastlín. Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, ktorá obsahuje beta glukán, ajeho veľk
prejsť na článokPri predstave na červený melón sa nám zbiehajú slinky. V letnej sezóne je súčasťou asi každej domácnosti a na pravidelnej báze. Jeme ho samotný, so syrom, ale je súčasťou ovocných či zeleninových šalátov. Melón je osviežujúca mňamka bez ktorej si leto nev
prejsť na článokPred každou zimou je asi prvé, čo vám v súvislosti s autom napadne, prezutie zimných pneumatík. To však zďaleka nie je všetko. Hodiť si do kufra metličku a škrabku, vymeniť []
prejsť na článokNaše telo potrebuje veľmi veľa látok, ktoré sú nevyhnutné pre jeho prežitie. Asi často počúvate, aké sú dôležité vitamíny, minerály či stopové prvky. Málokto však komunikuje o látke, z ktorej je zložené celé telo, a tou látkou sú bielkoviny. Bielkovin