Najlepším someliérom Slovenska je Slavomíra Raškovič

Majstrovstvá Slovenska someliérov mali tento rok trochu inú podobu, ako v predošlé roky, dostali medzinárodnejšiu fazónu. Prvý krát sa ich aktívne zúčastnili aj zahraniční someliéri, konkrétne zo susednej Českej republiky. Podľa prezidentky Asociácie someliérov SR Beáty Vlnkovej chcú takto zvýšiť úroveň súťaže a ambíciou asociácie je, aby na majstrovstvách privítali budúci rok aj ďalších zahraničných účastníkov. V porote už dlhšie zastúpení sú a to viceprezidentom Asociace sommelierů ČR Ivom Dvořákom. Súťažiaci na Majstrovstvách Slovenska someliérov Účastníci z ČR sa ukázali hneď pri svojej prvej účasti ako silní súperi a obsadili tri prvé miesta. Najlepší slovenský someliér, v tomto prípade someliérka, skončil na 4. mieste a stal sa tak majstrom, teda majsterkou Slovenska. Tento titul vyhrala prvý krát žena – Slávka Raškovič z reštaurácie Gašperov mlyn v Batizovciach.Zastúpenie žien, resp. skôr dievčat medzi súťažiacimi bolo ďalšou zaujímavosťou súťaže – zo 17-tich účastníkov ich bolo 8, takže tvorili takmer polovicu. Ak nerátame hostí z ČR, tak zo Slovenska súťažilo viac žien ako mužov.Súťaž aj tento rok začala písomným testom a skúškou senzoriky z ktorých vyhlásili štyroch najlepších a traja potom súťažili vo veľkom finále. V ňom sa musel každý súťažiaci popasovať s piatimi úlohami, pričom na každú mali určený časový limit, ktorý porota prísne sledovala. Víťaz majstrovstiev Matouš Forman Najprv museli naservírovať šumivé víno dvojici z ktorých jeden hosť nepil alkohol. Druhou úlohou bolo pridať vína k zoznamu jedál, pričom každé muselo byť z inej odrody aj z apelácie. Vo výbere všetkých jednoznačne dominovali zahraničné vína, víno z Českej republiky bolo vo výbere raz, slovenské ani jedno. Treťou úlohou bola slepá degustácia alkoholov a štvrtá bola chyták. Mali vyriešiť situáciu s hosťami, ktorí si kúpili víno, doma ho otvorili coravinom, zistili, že im nechutí a prišli ho do obchodu vrátiť.Záverečnou piatou bol kvíz, kde mali odpovedať na otázky len áno a nie. Nakoniec sa porota zhodla, že najlepšie sa so všetkými nástrahami finálových úloh popasoval Matouš Forman z Prahy, ktorý nastúpil do finále ako prvý a nakoniec vyhral. M. Forman sa stal minulý rok aj najlepším someliérom Českej republiky. Foto: Asociácia someliérov SRThe post Najlepším someliérom Slovenska je Slavomíra Raškovič first appeared on GURMÁN na Slovensku.

prejsť na článok

Slávik Slovenska

V prestížnej sólovej speváckej súťaži “Slávik Slovenska” sú tri Spjevule nositeľkami ocenenia “Laureát Slávika Slovenska” (2017, 2018, 2019)

prejsť na článok

Vyšiel slovenský michelín

Po dlhšej pauze zavinenej covidom, vyšiel začiatkom júna bedeker Gurmán na Slovensku, taký slovenský michelin. Každoročne hodnotia a vyberajú jeho inšpektori na svojich tajných návštevách tie najlepšie reštaurácie Slovenska. Aj tento rok je viacero nováči

prejsť na článok

Objednávka spevníček Slovenska 2019

Vážení pedagógovia, milí rodičia, milí slávici, ak nechcete zmeškať začiatok 29. ročníka súťaže, máme pre vás objednávku Spevníčka SLÁVIKA SLOVENSKA 2019. Spevníček bude okrem tridsiatky piesní povinného repertoáru obsahovať propozície súťaže, termíny súť

prejsť na článok

Deti učia netradične, o titul Učiteľská osobnosť Slovenska sa uchádzajú aj dve Liptáčky

Do top tridsiatky ankety Učiteľská osobnosť Slovenska nominovali aj dve učiteľky z Liptova.

prejsť na článok

GASTRONOMY SLOVAKIA 2023

Gurmán na Slovensku organizuje najväčšiu gastronomická udalosť roka na Slovensku, a tou bude 25.apríla v Refinery Galery v Bratislave už 10.ročník Gastronomy Slovakia. Gastronomy Slovakia si za 10 rokov vybudovalo prestíž a kredit nielen na Slovensku

prejsť na článok