Nepasterizované pivo

Určite ste si už aj vy všimli, že sa do prevádzok, barov či do regálov obchodov dostali pivá, ktoré sú označované ako nepasterizované pivo. Nepasterizované pivo ukrýva v sebe špecifickú a veľmi príjemnú chuť. Proces pasterizácie je známy už z dávnej minulosti, avšak množstvo pivovarov a ďalších firiem s potravinami a nápojmi sa ním inšpiruje dodnes. Čo znamená pojem pasterizácia piva? Ako sme už spomenuli vyššie, proces pasterizácie je už známy niekoľko desiatok rokov a prišiel naň francúzsky vedec L. Pasteur. V procese varenia piva sa tento proces využíva tesne pred stlačením do fľašiek alebo do suda. Dôležité je pivo zahriať na vysokú teplotu aby došlo k spomaleniu či až dokonca zabrzdeniu živých procesov, ku ktorým v pive dochádza. Proces pasterizácie môže prebiehať dvomi spôsobmi. Prvý spôsob je, ak sa pivo plní do sudov. V tomto prípade je pivo zahriate na teplotu 72  °C na dobu 1 minúty. Tento proces sa v praxi označuje aj ako blesková pasterizácia. Pivovarníci poznajú taktiež aj tzv. tunelovú pasterizáciu, ktorá sa využíva v tom prípade, ak sa pivo bude plniť do fliaš. Tento proces je už o niečo dlhší a trvá od 10-20 minút. Pivo je v tomto prípade zahriate na úroveň 60  °C. Proces pasterizácie sa využíva hlavne z toho dôvodu, aby malo pivo dlhšiu životnosť. Nepasterizované pivo má životnosť o čosi kratšiu, ale zato bohatšiu a plnšiu chuť, čo milovníci a milovníčky piva istotne ocenia. Dôvody, pre ktoré sa oplatí piť nepasterizované pivo Nepasterizované či nefiltrované piva sú dominantou zväčša menších pivovarov, avšak už ich nájdeme aj u svetových značiek. Tieto pivá majú síce kratšiu trvanlivosť avšak majú podstatne vyššiu nutričnú hodnotu. Ak budete nabudúce sedieť na pive s priateľmi, skúste ochutnať aj nepasterizované pivo a uvidíte, či si vás svojou chuťou podmaní alebo nie. Príspevok Nepasterizované pivo zobrazený najskôr Domaci-pivovar.sk.

prejsť na článok

Nepasterizované, nefiltrované a kvasinkové pivo

Moderné technológie a postupy varenia piva sa čoraz častejšie zavádzajú do rôznych malých či veľkých pivovarov. Medzi najzásadnejšie úpravy tohto obľúbeného nápoja patrí filtrovanie a pasterizácia. Tieto úpravy samozrejme upravili jeho chuť a vôňu. Niekto

prejsť na článok

Príbeh Rajbe Ti?

Raž Raž. Žito. Obilnina, bez ktorej si dobrý chlieb nevieme predstaviť. Ale pivo? Od počiatku pivovarníctva mali pšenica aj raž pri výrobe piva minoritný podiel oproti jačmeňu. Je to dané tým, že ani pšenica ani raž

prejsť na článok

Príbeh Ajrišu

Irish Red Ale (15A) „Ľahko piteľné pivo, často s jemnými chuťami. Sladovo vyvážené, niekedy s počiatočnou miernou karamelovou sladkosťou, na jazyku trochu obilia-sušienky a v závere suché so štipkou praženosti.“ d

prejsť na článok

Liptovar v predajniach LIDL

Od pondelka 21.8. kúpiš remeselné pivo Liptovar opäť aj v predajniach LIDL. Propaganda 13° EPA Seabeer 11° Summer Ale Witbeer 11° Witbier (pšeničné, belgického typu) BeerUp 12° Pilsner Ale Beer Force One 14° IPA Naozaj široká ponuka. Tak si popri rožkoch

prejsť na článok

Pivo a nutričné hodnoty

Pojem pivo a nutričné hodnoty je v poslednej dobe pomerne často skloňovaný. V dnešnom blogu rozoberieme,  ako je na tom mnohými obľúbené pivo a jeho nutričné hodnoty. Nutričné hodnoty, čo to vlastne znamená? Pojmom nutričná hodnota sa označuje informácia

prejsť na článok