Nepasterizované, nefiltrované a kvasinkové pivo

Moderné technológie a postupy varenia piva sa čoraz častejšie zavádzajú do rôznych malých či veľkých pivovarov. Medzi najzásadnejšie úpravy tohto obľúbeného nápoja patrí filtrovanie a pasterizácia. Tieto úpravy samozrejme upravili jeho chuť a vôňu. Niektoré sa však snažia zachovať tradičné postupy výrobného procesu  a tak naopak vyrábajú nepasterizované a nefiltrované pivá. Poďme sa spolu pozrieť na to ako sa k nám dostane nefiltrované, nepasterizované či kvasinkové pivo. Nepasterizované pivo z tanku Určite ste si všimli, že do ponuky rôznych prevádzok sa dostali aj nepasterizované pivá z tanku. Pre zaujímavosť Vám môžeme napísať, že proces pasterizácie vymyslel francúzsky vedec Louis Pasteur. V prípade piva sa proces pasterizácie zavádza tesne pred stlačením do suda či fľašiek. V priebehu tohto procesu je pivo zahriate na vysokú teplotu, čím dochádza k spomaleniu až úplnému zabrzdeniu živých procesov, ktoré v pivu prebiehali. Ak sa pivo plní do sudov, tak je pivo zahriate na teplotu približne 72 °C na dobu 30 až 60 sekúnd. Ide o tzv. bleskovú pasterizáciu. Ak sa bude pivo plniť do fľašiek, tak pivovary používajú tzv. tunelovú pasterizáciu, ktorá trvá od 10 až do 20 minút. Pri tejto metóde je pivo zahriate iba na 60  °C. Hlavnou výhodou pasterizácie je, že pivo dosahuje dlhšiu trvanlivosť, čo ocenia hlavne exportéri piva. Nefiltrované pivá Filtrovanie patrí tiež medzi procesy, ktoré predlžujú trvanlivosť tohto zlatistého moku. Nefiltrované pivá sa však vyznačujú mierne zakalenou farbou, s bohatšou a plnšou chuťou, čo milovníci piva určite ocenia. Filtrované pivá sú naopak priezračné, nakoľko sú zbavené zbytkových kvasiniek a ďalších mikročastíc, ktoré pivu dodávajú jeho špecifickú chuť. Kvasinkové pivá Kvasnicové pivo je špecifické v tom, že môže prejsť aj filtráciu aj pasterizáciou. Podľa zákona je kvasnicové pivo také, ktoré je vyrobené dodatočným prídavkom čistej kvasinkovej kultúry alebo podielom rozkvasenej mladiny do hotového piva. Kvasinky sa teda pridajú do hotového piva aj na záver. Kvasinky potom zasa pracujú a dodajú pivu špecifickú chuť. Príspevok Nepasterizované, nefiltrované a kvasinkové pivo zobrazený najskôr Domaci-pivovar.sk.

prejsť na článok

Nepasterizované pivo

Určite ste si už aj vy všimli, že sa do prevádzok, barov či do regálov obchodov dostali pivá, ktoré sú označované ako nepasterizované pivo. Nepasterizované pivo ukrýva v sebe špecifickú a veľmi príjemnú chuť. Proces pasterizácie je známy už z dávnej minul

prejsť na článok

Príbeh Rajbe Ti?

Raž Raž. Žito. Obilnina, bez ktorej si dobrý chlieb nevieme predstaviť. Ale pivo? Od počiatku pivovarníctva mali pšenica aj raž pri výrobe piva minoritný podiel oproti jačmeňu. Je to dané tým, že ani pšenica ani raž

prejsť na článok

Príbeh Ajrišu

Irish Red Ale (15A) „Ľahko piteľné pivo, často s jemnými chuťami. Sladovo vyvážené, niekedy s počiatočnou miernou karamelovou sladkosťou, na jazyku trochu obilia-sušienky a v závere suché so štipkou praženosti.“ d

prejsť na článok

Príbeh Mozaiky

Príbeh Mozaiky je do veľkej miery aj príbehom Pivovaru Krúžok ako takého. Prečo? Pretože to bolo prvé pivo, ktoré stálo na začiatku všetkého. Prvé, čo som uvaril zo základných surovín

prejsť na článok

Typy piva, základné členenie

Máte radi rôzne typy piva a čoraz viac sa stretávate, že vo vašom obľúbenom podniku majú na výber okrem klasického svetlého ležiaka aj iný typ piva? Niet sa čomu čudovať, pretože v súčasnosti je veľký trend vyskúšať aj iné než „klasické“ pivo. Preto sa mn

prejsť na článok