Máte radi rôzne typy piva a čoraz viac sa stretávate, že vo vašom obľúbenom podniku majú na výber okrem klasického svetlého ležiaka aj iný typ piva? Niet sa čomu čudovať, pretože v súčasnosti je veľký trend vyskúšať aj iné než „klasické“ pivo. Preto sa mnoho pohostinstiev a reštaurácii snaží prilákať zákazníkov na rôzne pivné štýly, ktoré sú nové, chutné a nesú so sebou nádych niečoho nepoznaného. Ak aj vy skúšate radi nové pivá a chcete sa o typoch pív dozvedieť niečo viac, tak čítajte nasledujúce riadky. Aké typy piva poznáme? Pivo patrí na Slovensku medzi veľmi obľúbený nápoj, ktorý sa pije celoročne, no možno o niečo väčšej obľube sa teší počas teplých letných dní. Pivo si prešlo dlhou históriou a mnohí sládkovia po niekoľko desaťročí experimentovali a skúšali vymyslieť niečo nové, alebo svoj recept na výrobu piva chceli ozvláštniť. Tak vznikli rôzne typy pív, ktoré možno rozdeliť do viacerých kategórií. Pivo sa dá teda rozlíšiť napríklad podľa toho akým spôsobom prebieha proces kvasenia, aký podiel mladiny pivo obsahuje a tiež aj podľa jeho farby. Typy piva podľa spôsobu kvasenia Kvasenie mladiny môže prebiehať tromi spôsobmi a to spodným kvasením, vrchným kvasením alebo spontánnym kvasením. Pri vrchnom kvasení pivné kvasinky stúpajú na povrch, kde vytvárajú vrstvu. Toto kvasenie si vyžaduje vyššiu teplotu a to až 20 ° C. Medzi vrchne kvasené pivá patrí napríklad pšeničné, kvasnicové pivá alebo tzv. ALE, Porter, Stout, či pivá s ovocnou arómou. Spodné kvasené pivá sa nazývajú z toho dôvodu, že pri procese kvasenia pivné kvasinky klesajú na dno nádoby. Medzi spodne kvasené pivá patria aj na Slovensku veľmi populárne ležiaky. Výroba klasických ležiakov sa pritom datuje už od 19. storočia. Medzi spontánne kvasené pivá patria menej známe pivá akými sú napríklad Lambik, Kriek, Faro atď. Typy piva podľa jeho stupňovitosti Stupňovitosť piva sa určuje na základe podielu hustoty mladiny. Stupňovitosť piva však neurčuje obsah alkoholu v danom pive, pretože stupňovitosť piva býva väčšinou väčšia ako percento alkoholu. Klasické svetlé pivo môže mať stupňovitosť piva až 7-10 % podielu mladiny, ale obsah alkoholu bude na úrovni iba 1,6 %. Stupňovitosť piva môže byť na úrovni až do 20%. Typy piva podľa jeho farby Podľa farby možno pivo rozdeliť na svetlé, polotmavé a tmavé. Svetlé pivá sa varia zo svetlého sladu spodným kvasením. Tmavá farba v pive sa dosahuje z opraženého karamelového sladu a varia sa pri vyššej teplote. Polotmavé pivá sa varia zo zmiešaných svetlých a tmavých sladov. Okrem tohto základného delenia piva existujú aj pivá kvasnicové, kvasinkové alebo filtrované či nefiltrované. Každé pivo má svoju špecifickú chuť a vôňu a je len na vás, ktoré si obľúbite najviac. Ak sa chcete dozvedieť o pivných štýloch viac, tak kliknite na tento odkaz. Príspevok Typy piva, základné členenie zobrazený najskôr Domaci-pivovar.sk.
Moderné technológie a postupy varenia piva sa čoraz častejšie zavádzajú do rôznych malých či veľkých pivovarov. Medzi najzásadnejšie úpravy tohto obľúbeného nápoja patrí filtrovanie a pasterizácia. Tieto úpravy samozrejme upravili jeho chuť a vôňu. Niekto
prejsť na článokPojem pivo a nutričné hodnoty je v poslednej dobe pomerne často skloňovaný. V dnešnom blogu rozoberieme, ako je na tom mnohými obľúbené pivo a jeho nutričné hodnoty. Nutričné hodnoty, čo to vlastne znamená? Pojmom nutričná hodnota sa označuje informácia
prejsť na článokPivo je zlatistý mok, ktorý snáď ochutnal každý kto dovŕšil 18 rokov. Z čoho sa vyrába pivo? V súčasnosti existuje mnoho typov a štýlov, takže vybrať si môže aj ten najnáročnejší pivár. Nebolo tomu však tak aj v minulosti. Pivo si za svoj „život“ prešlo m
prejsť na článokPivo sa v našich končinách teší naozaj veľkej obľube. S pivom sa stretávame na rodinných oslavách, svadbách, krstinách a ďalších špeciálnych udalostiach, ktoré k životu nepochybne patria. Avšak pivo nepijeme len na špeciálnych udalostiach, ale radi si ho
prejsť na článokPivo je nápoj, ktorí si mnoho Slovákov vychutnáva dobre vyhladený, správna teplota piva je teda veľmi dôležitá. Avšak rozmýšľali ste niekedy nad tým, akú teplotu by malo mať práve načapované pivo? Ak áno, tak pokračujte v čítaní nasledujúcich riadkov a do
prejsť na článok