Nie je hrášok ako hrášok

Hádam ani neexistuje osoba, ktorá by ho nemala rada. Hrášok. Sladký, jarný, pripomínajúci detstvo. Aspoň mne ho pripomína. V záhrade pri hráškovom kríku som dokázala sedieť hodiny a vyjedať sladké bobuľky až kým som nemala zelené prsty z otvárania všetkých tých strukov. Túto emóciu často cítim aj dnes a nie iba na jar a na záhrade. Hrášok sa totiž dá aj naklíčiť a i keď je jeho tvar pri klíčení iný, zážitok je rovnaký. Ako sa teda klíči hrášok? Hráškové klíčky Hráškové klíčky vypestujete v ktoromkoľvek nakličovacom pohári (1.0, 2.0 alebo 3.0). Stačí ho na noc namočiť, potom 2-3 dni preplachovať a klíčky sú hotové. Takto naklíčený hrášok sa konzumuje celý. Jete teda bobuľku hrášku spolu s klíčkom. Jeho chuť nie je až taká sladká ako chuť mladého hrášku a preto ho väčšinou odporúčam klíčiť skôr na výhonky. I keď výhonky by nakoniec narástli aj v nakličovacom pohári, tento spôsob ich pestovania by bol extrémne pracný. Pri hráškových výhonkoch totiž už nekonzumujeme samotné bobuľky ani tie obrovské korene a keďže v pohári to rastie všetko pokope a ešte trošku pokrútené, finálny výsledok by ste museli najprv rozpliesť a potom pracne poodstrihávať výhonky od bobuliek a korienkov. Hráškové výhonky Hráškové výhonky najlepšie dopestujete v nakličovacej miske. Tak ako v pohári, po 3 dňoch vyrastú klíčky, no ak počkáte dlhšie, hrášok sa zakorení do sitka a začne sa ťahať smerom nahor, kde po ďalších zhruba 7 dňoch vyrastie na sladučké, chrumkavé a šťavnaté výhonky. Tu z hrášku ľahko odstrihujete iba výhonky, pretože bobuľky s korienkami sú už príliš veľké a horké. Navyše, ak bobuľky zostanú na sitku a korienky pod ním, zo zakoreneného hrášku vám v priebehu ďalšieho týždňa vyrastú výhonky opäť. Potom znova ostriháte a oni vyrastú ešte raz. Pokračovať môžete dovtedy, kým sa vám korene a bobuľky zdajú pekné a zdravé.  Veľa výhonkovej muziky Z jediného balíčku môjho hrášku (100g) síce naplníte nakličovaciu misku len 3x, no keďže z jednej várky semienok narastú výhonky v miske aj 3-4x, zo škatuľky budete mať aj 10 dávok a tak vás jedna várka nestojí viac ako 30 centov. Výhodou tiež je, že keď je koreňový systém vyvinutý, nové výhonky budete mať hotové podstatne rýchlejšie (cca o 5-6 dní). Práca s hráškom Hráškové semienka bohužiaľ nie sú také dlhotrvácne a stabilné ako ostatné semienka na nakličovanie. Preto sa ľahko môže stať, že približne 5% zo semienok nevyklíči. Semienka, ktoré neklíčia, no sú stále v kontakte s vlhkosťou môžu začať po pár dňoch hniť. Ako tomu predísť? Predtým ako hrášok namočíte, vyberte ručne tie semienka, ktoré sa vám zdajú poškodené (rozpolené, zlomené, vylupnuté) alebo nepekné (zmraštené, fľakaté, príliš žlté). Potom semienka začnite klíčiť, po zhruba 2-3 dňoch by ste pri každom semienku mali vidieť prebúdzajúci sa život a klíčok, ktorý začína rásť. Ak sa vám zdá, že niektorá bobuľka hrášku neklíči, vyhoďte ju radšej preč. Ak by niektorá bobuľka zostala mäkká, hnedá alebo zapáchajúca, tiež ju vyhoďte. Takto sa zbavíte tých pár kúskov neaktívneho hrášku, ktorý na prvý pohľad nemusí byť vidieť. Zostanú vám iba zdravé, pevné a krásne klíčiace hrášky, ktoré stoja za všetku tú drobnú prácu. Prajem veľa šťastia pri klíčení a kopec chrumkavých hráškových výhonkov ako výsledok. The post Nie je hrášok ako hrášok appeared first on Sprout Me.

prejsť na článok

Hrášok, hrášok, všade len hrášok...

Hrášková sezóna sa začína rozbiehať. Ak chcete zdravé a nízkokalorické jedlo, ktoré vás zasýti, hrášok je tou správnou voľbou.

prejsť na článok

Hráškový krém s mätou

Jednoduchá hráškovo mätová polievka je vynikajúca chuťovo a expresná na prípravu. Okrem skvelej chuti vám dodá veľké množstvo vlákniny a rastlinných bielkovín. Má nízky podiel tuku, je nízko kalorická ale zasýti poriadne. Suroviny: 450g mraze

prejsť na článok

20. výročie Aucafe

Foie gras, tekvica, gaštan, hrozno Tortellini plnené tekvicou, jelenie ragú, espuma z vína Chianti

prejsť na článok

Zelenina v babičkinej záhrade

Hrášok je guľatý, šošovička hladká, petržlen je strapatý a mrkvička sladká.

prejsť na článok

Parížsky šalát

Šunku (salámu) a uhorky nakrájame najemno, pridáme hrášok a kukuricu, jogurty, horčicu, korenie soľ a všetko spolu premiešame. Pred podávaním dáme na chvíľu do chladničky.

prejsť na článok