Nikdy ich nevyhadzujem. Cesnakové stonky majú pre mňa cenu zlata. Posypem nimi zeleninu a ovocie

Cesnakové šupky najčastejšie končia v koši alebo komposte. Málokto však vie, že ich možno rozumne využiť a dať im druhý život. Získavame tak cennú zbraň v boji s časom. Cesnak je jedným zo základných produktov v kuchyni. Nie bezdôvodne. Pretože je plný chuti a živín, je skvelý aj mimo varenia. Dobrým nápadom je tiež zachrániť šupky, ktoré obvykle končia v koši. Na čo sa dajú cesnakové šupky použiť? Cesnak je známy svojimi zdravotnými účinkami a je označovaný za prírodné antibiotikum. Šupky cesnaku, rovnako ako samotné strúčiky, majú charakteristickú chuť a vôňu vďaka prítomnosti zlúčeniny zvanej alicín. Má mnoho výhod, vrátane schopnosti chrániť bunky pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Je možné ich úspešne používať na záhrade, v špajze alebo v chladničke. Stačí len nazbierať niekoľko cesnakových strukov a rozsypať ich na zeleninu. Tým zeleninu ochránite pred hnilobou. Okrem toho zabráni niektorým chorobám a škodcom, ako je húsenica zemiaková, vošky a niektoré huby. Cesnakové šupky ako hnojivo Šupky z cesnaku môžete vždy uchovať a pridať ich do kompostu. Záhradkári zalievajú plodiny a rastliny cesnakovým odvarom a nálevom, aby rastlinám dodali ďalšie živiny (draslík, vápnik a fosfor), ktoré im môžu pomôcť v rozvoji. Hnojivo na cesnak je možné použiť vo fáze sadeníc, vegetácie, kvetu a plodu rastliny. Okrem toho rovnaké hnojivo pôsobí aj ako prírodný repelent, ktorý môže rastliny chrániť. Ako použiť cesnakové šupky na rastliny? Držte sa nasledujúceho receptu na hnojivo a potom rastliny zalievajte ako obvykle. V sklenenej nádobe s viečkom zmiešajte asi 1 liter vody s 1/3 až 1/2 celej hlavičky cesnaku vrátane šupiek. Dôkladne premiešajte, uzavrite a pretrepte. Nechajte pôsobiť asi 24 hodín na chladnom a suchom mieste, mimo dosahu slnečného svetla. Odstráňte šupky a nálev bude pripravený na použitie. Pozrite si tiež: °°° Ak chcete vidieť aj ďalšie zaujímavé nápady a inšpirácie, zostaňte s nami! Povedzte o nás Vašim priateľom Nezabudnite dať “LIKE” na našu Facebook stránku, ak chcete dostávať nové inšpirácie každý deň! The post Nikdy ich nevyhadzujem. Cesnakové stonky majú pre mňa cenu zlata. Posypem nimi zeleninu a ovocie appeared first on Šikovník.

prejsť na článok

Zlatá minca

Tak ako to o sebe píše, Zlatá minca je nezávislá a transparentná súťaž finančných produktov, ktorá sa na Slovensku koná od roku 2005. O poradí v jednotlivých kategóriách rozhoduje odborná porota, ktorú tvorí veľmi hodnotný a komplexný tím finančných exper

prejsť na článok

Zalievanie, zavlažovanie záhrady

V letných mesiacoch, kedy pociťujeme horúčavy, je sucho a neprší, musíme zvlášť myslieť na naše rastliny, kvety, ovocie či zeleninu v záhrade. Jedine umelým prísunom vody sa o nich dokážeme postarať tak, aby nám robili radosť kvitnutím alebo nám zarodili

prejsť na článok

Lístkové zlato, NORIS

Lístkové zlato NORIS balené v knížkách. Jedna knížka obsahuje 25ks plátků listového zlata s rozměrem 80 x 80 mm. 12 kusů (knížek) v balení.Větrové zlato, nazývané také podlepené. Používá se zejména v exteriéru, nakolik je jemně přilepená o podložku.Roseno

prejsť na článok

Stáčanie medu

Pre stáčanie medu je potrebné vybavenie, ako medomet a nádoby pre med (nerezové, stáčacie nádoby). Rámiky s plastami medu sa odviečkujú s odviečkovacími vidličkami. Medomety existujú ručné alebo elektrické. V klasickom, elektrickom medomete sa zmestia 4 p

prejsť na článok

Vajcia

Z vajec sa dá urobiť naozaj veľmi veľa výborných jedál. Ak môžete, kupujte domáce vajcia alebo aspoň vajcia od sliepok, ktoré behali a žili tak, ako sliepky majú žiť. Dajú sa kúpiť už aj v obchodných reťazcoch. Z vajec môžete urobiť omeletu tak, že na

prejsť na článok