Okonomiyaki: Japonská slaná placka z kapusty

Placka nie je úplne najvhodnejšie pomenovanie pre toto jedlo, ale aspoň pre prvotné priblíženie to stačí. Základ si dokážete bez problémov pripraviť, suroviny sú pomerne základné. O niečo zložitejšie to bude s topingom, a ten je tu najdôležitejší, no prečítajte si viac nižšie. Je to veľmi „flexibilné“ jedlo. Čo je okonomiyaki? Okonomiyaki je rýchle, jednoduché a môžeme povedať, že aj lacné jedlo. Ráta s úplne základnými surovinami. Vlastne, my ho doma pripravujeme na rýchlo už len z kapusty, múky, vajíčka a vody. Pokojne môžete vynechať kypriaci prášok a aj dashi prášok, ktoré sú v recepte uvedené. Ďaľšou výhodou je, že sa dá pripraviť na milión spôsobov. V Japonsku je okonomiyaki známy street food z mesta Osaka, ale nájdete aj klasické reštaurácie, kde podávajú len toto jedlo. Základ je väčšinou rovnaký, len si vyberiete toping. Originálne by sa mala pripravovať na otvorenom grile, resp. platni a niektoré reštaurácie su urobené tak, že si ju môžete upiecť aj sami. Aké ďalšie ingrediencie sa dajú použiť? V skratke, takmer všetko. Toto je presne jedlo typu „čo chladnička dala“. Populárne sú napríklad: Rôzne morské živočíchy (krevety, sépia, chobotnica) Kukurica Huby Jarná cibuľka Syr Celé vajíčko (keď už je takmer upečená, na jednu stranu sa rozbije celé vajíčko) Nakladaný ružový zázvor Mungo klíčky Šunka Kľúčové ingrediencie na dochutenie Aby ste sa čo najviac priblížili k autentickej chuti okonomiyaki, sú dôležité tri ingrediencie – okonomi omáčka, katsuobushi (sušené tuniakové hoblinky), aonori (nori vločky) a japonská majonéza (kewpie). Skúsiť to môžete aj s kečupom, ten je tiež fajn. Okonomi omáčka Na tieto ingrediencie už bude potrebné navštíviť obchod s ázijskými potravinami alebo poobzerať sa v e-shopoch, ale stojí to za ten čas a trošku námahy. Zaujíma vás viac z japonskej kuchyne? Sledujte zákulisie aj na  Instagram, Facebook, a Pinterest. Budem rada, ak ma podporíte zdieľaním: Share Tweet Pin Print Recept na okonomiyaki Okonomiyaki je slaná japonská placka z kapusty. Pripravte si tento populárny street food z mesta Osaka. Kategória Hlavné jedloKuchyňa Japonská Čas prípravy 15 minutesČas varenia 10 minutes Porcie 2 porcie Author Minako Ingrediencie100gHladkej múky3gdashi prášku200gkapusty2vajíčka1/4ČLkypriaceho prášku140mlvodyProsciutto alebo iná šunka (možno vynechať alebo nahradiť niečím iným)Čerstvý zázvorSoľ PostupKapustu si buď nastrúhame alebo nakrájame na tenko. Ak je sezóna a kapusta má mäkké listy, nemusíme ju krájať úplne na drobno.V miske zmiešam nakrájanú kapustu, vajíčka, dashi prášok, hladkú múku, kypriaci prášok a vodu. Pridáme štipku soli a nastrúhaný zázvor.Dobre premiešame a môžeme ísť piecť. Ak sa vám zdá hmota príliš hustá, pridajte viac vody a naopak, ak príliš riedka, tak pridajte viac múky.Na panvici si rozpálime olej. Hmotu rovnomerne rozprestrieme na panvici. Ja to robím tak, že si z nej za pár lyžíc nechám v miske a najprv poukladám navrch prosciutto a potom tým zvyškom hmoty sem-tam prosciutto prikryjem, aby sa celé nepripieklo, keď sa bude placka piecť z druhej strany.Panvicu zakryjeme pokrievkou a necháme na miernom ohni piecť. Keď sa spodok trošku pripečie, podlievam trochou vody. Záleží, ako veľmi je placka hrubá / tenká. Keď sa voda vyparí, obrátime placku na druhú stranu, necháme pripiecť a hotovo.Navrch sa potom už len dáva okonomi omáčka, majonéza (prípadne kečup), katsuobushi a nori vločky. Itadakimas! Skúšali ste recept? Budem rada, ak mi dáte vedieť a prípadne ma aj označíte @hiroshimas_kitchen na Instagrame. Príspevok Okonomiyaki: Japonská slaná placka z kapusty je zobrazený ako prvý na Hiroshimas Kitchen.

prejsť na článok

Pestovanie kapusty

V socialistickom poľnohospodárskom podniku sa pýtajú predsedu: - Aké výsledky ste dosiahli v pestovaní kapusty? - Minulý rok sme zasadili 5 hektárov kapusty a všetku nám ju zožrali húsenice. - A aké opatrenia ste prijali tento rok? - Tento rok sme vysadil

prejsť na článok

Nebude si namáhať riťku

Stretli sa 4 sliepky. Ruská, Maďarská, Japonská a Slovenská. Hádali sa, ktorá z nich vysedí denne viac vajec. Ruská - ja vysedím denne 5 vajec! Maďarská - ja denne vysedím 6 vajec! Japonská - ja denne vysedím 9 vajec! A Slovenská na to - ha, načo si ja bu

prejsť na článok

Sushi I

Sushi I Do pl tov riasy Nori zabal me na pr žky nakr jan avok do uhoriek č nskej kapusty červen papriku N plň do sushi miesto ryže: frac12; mal kapustn hl vky 2 lyžice wakame 2 tipky organic himalajskej soli 1 chren - cca. 7cm 2 hrnč

prejsť na článok

Prečo vynahradiť Chlieb Lavašom?

Lavaš je nekysnutý chlieb. Ide o tradičný pokrm arménskej kuchyne, základ mnohých jedál. Je populárny aj vo východnom Stredomorí, v Iráne a na Kaukaze. V Arménsku už mnoho storočí po jesennom zbere obilia pečú lavaš na stenách rozpálenej hlinenej pece,

prejsť na článok

Sushi II

Sushi II Do pl tov riasy nori zabal me na pr žky nakr jan avok do uhoriek č nskej kapusty červen papriku N plň do sushi miesto ryže: frac12; hrnčeka vla sk ch orechov 2x mrkva 1 lyžica miso 2 lyžice teriaky om čky 1 lyžička wakame pr

prejsť na článok