17x hlasované Čas prípravy: 20 minút Čas varenia Salka: 2 hodiny Počet kusov: 30 guličiek Recept na marlenka guličky z medových plátov je rýchly, jednoduchý a koláčiky sú vynikajúce. Skvelý recept na guličky z marlenky nielen na Vianoce. Marlenka guličky Milujete Marlenku? Čo tak si pripraviť domáce marlenka guličky z medových plátov, ktoré sú rýchle, jednoduché a chutia úžasne. Nepečiete? Vianočné sviatky sú aj pre vás. Na webe Najlepšie koláče pre vás pravidelne pripravujeme úžasné recepty. Tentoraz je ním recept na marlenka guličky. Výhodou nepečených koláčikov je, že ich príprava vám nezaberie veľa času a môžete si ich pripraviť aj na poslednú chvíľu. Marlenka, známa medová torta, má pôvod v Arménsku a má bohatú históriu, ktorá siaha viac ako 100 rokov späť. Tu je stručný prehľad známej histórie tejto dobroty: Presný pôvod Marlenky nie je úplne jasný, ale existuje príbeh spojený s jej vznikom, ktorý siaha do 19. storočia v Arménsku. Tento príbeh je súčasťou tradície a folklóru, hoci presné historické dôkazy môžu byť obmedzené. Legenda Podľa legendy bol recept na Marlenku vytvorený v arménskom mestečku Gyumri v 19. storočí dvoma sestrami, Máriou a Magdalenou, ktoré pracovali v kuchyni pre miestneho pána. Jedného dňa mali pripraviť tortu na návštevu a chceli niečo zvláštne. S obmedzenými surovinami v kuchyni začali experimentovať a vytvorili medovú tortu, ktorá sa stala veľmi obľúbenou. Torta získala meno spojením mien oboch sestier (MARie + MagdaLENA = MARLENA), a neskôr sa stalo známym ako Marlenka. Táto legenda zdôrazňuje kreativitu a inováciu pri vytváraní sladkého dezertu s obmedzenými prostriedkami. Cez tento príbeh si treba byť vedomý toho, že legendy môžu byť prikrášlené a prispôsobené, a tak je ťažké oddeliť fakt od fikcie v histórii Marlenky. Avšak, čo je isté, je to, že sa Marlenka stala obľúbeným dezertom v Arménsku a postupne získala popularitu aj v ďalších častiach sveta. Receptúra pre Marlenku je tajomstvom rodiny a bola odovzdávaná z generácie na generáciu. Základom je kvalitný med, ktorý dodáva torte charakteristickú sladkosť a vláčnosť. Postupne sa Marlenka stala veľmi populárnou v Arménsku a prekročila hranice krajiny. Jej popularita rástla, a to aj vďaka exportu do ďalších krajín. Marlenka získala uznanie nielen v Arménsku, ale aj v mnohých ďalších krajinách. Stala sa obľúbeným dezertom, ktorú si radi kupujú turisti a gurmáni. Marlenka guličky z medových plátov sú jej skvelým pokračovaním. Vyslúšajte aj náš recept na rýchle šuhajdy, čokoládovú roládu alebo na vanilkové rožky. Viacej receptov nájdete na našej stránke Najlepšiekoláče.sk. Alebo koka sušienky retro. A určite skúste aj recept na výborné medové rezy plnka. Skúste aj recept na domáci čokoládový likér. Máme aj rumové guľky s hrozienkami. Ingrediencie 1 balenie medových plátov (240 g), 100 g vlašských orechov, 1/2 plechovky uvareného Salka originál, 60 g zmäknutého masla, 1 polievková lyžica medu, Postup receptu na guličky marlenka 1 Najprv si uvaríme Salko, ktoré varíme v hrnci ponorené vo vode minimálne 2 hodiny. Necháme dobre vychladnúť. Medové pláty najemno rozmixujeme. 2 Orechy rozmixujeme alebo pomelieme. Rozmixované pláty a orechy zmiešame. Dve kopcovité polievkové lyžice zmesi si odložíme na obaľovanie guliek. 3 K sypkej zmesi (rozmixované medové pláty a orechy) pridáme polovicu uvareného a vychladnutého Salka, zmäknuté maslo a med. Všetko spolu premiešame. 4 Z týchto surovín nám vznikne lepkavejší bochníček. Necháme ho postáť v chlade 15 minút, môžeme aj viac, bude sa s ním lepšie pracovať v tvarovaní guliek. 5 Z tejto hmoty odoberáme kúsky vo veľkosti vlašského orecha a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v sypkej zmesi, ktorú sme si odložili. Skladujeme ich v chlade. Tvarujeme marlenka guličky, ktoré obalíme v sypkej zmesi, Foto Nela Tip na záver: Salko si uvaríme deň vopred, ušetríme si čas. Môžeme kúpiť aj Salko, ktoré už nie je potrebné variť. Namiesto medových plátov môžeme zvoliť aj medovníčky v rovnakom množstve (240 g). Marlenka guličky nádherne prevoňajú celý byť či doma. Ak prilejeme trochu rumu, budú mať ešte výraznejšiu chuť. Dobrú chuť! Vyskúšajte aj ďalšie nepečené vianočné koláče. Alebo recept na rýchle šuhajdy. Tu je aj náš recept na kávové zrná. A tu máme aj recept na medvedie labky. Skúste aj overený recept na grilážky. Máme ale aj recept na kokosové ježe. Videorecept Kokosové ježe, hotové za 40 minút Výborné grilážky, ten 1 najlepší recept na grilážky Najlepšie medvedie labky, 100-ročný tradičný recept Kávové zrná, overený recept na 10/10 Linecké cesto od babičky, vianočný recept na 1-tku Originálne marlenka guličky, recept na 1-tku Rýchle šuhajdy, 1 jednoduchý recept na najlepšie šuhajdy Babičkine vanilkové rožky, 100 rokmi overený recept Vanilkové rožky bez vajec, recept overený na 100 % Nadýchaná čokoládová roláda za 45 minút, rýchly recept Piškótová roláda s banánom, už 100 rokov obľúbený recept Hneď mäkké medovníky, 1 rodinný recept Príspevok Originálne marlenka guličky, recept na 1-tku je zobrazený ako prvý na Najlepšie koláče.
Orieškovo parmezánové guličky Rýchle a chutné občerstvenie pre priateľov, rodinu alebo aj na oslavu. Každý, kto má rád syrové jednohubky si príde na svoje. Na plátku bielej redkvičky a na chutnom vankúšiku z hráškového pesta posadená jednohubka z kombinác
prejsť na článokAutor: Veronika Feňáková Kalórie: 290 kcal / porcia Čas prípravy na: 10 min. Proteínové guličky poznáme určite všetci. Sú skvelou voľbou v mnohých situáciách ako náhrada sladkostí - keď si chceme spestriť jedálniček, keď čakáme rýchlu návštevu ale
1x hlasované Čas prípravy: 30 minút Počet porcií: 80 ks Milujete kávu? Pripravili sme pre vás recept bez pečenia na domáce kávové zrná. Vyskúšajte, neoľutujete. Chutia mňamkovo. Sladké kávové maškrtenie. Domáce koláčiky bez pečenia sa vždy te
prejsť na článok2x hlasované Čas prípravy: 30 minút Počet porcií: 30 ks Výborné grilážky, dokonale chutné karamelové tyčinky sú u nás nekonečná tradícia. Vyskúšajte rokmi dôkladne overený najlepší recept na grilážky z webu Najlepšie koláče. Grilážky Vychutna
prejsť na článok4x hlasované Čas prípravy: 30 minút Počet porcií: 35 ks Fantastický a rýchly recept na najlepšie šuhajdy. Šuhajdy jednoducho patria k Vianociam a jednou z ich výhod je aj to, že sú veľmi rýchle na prípravu a nestrávite s prípravou polku dňa.
prejsť na článok