Cesta kávového zrna z kávovníka až do šálky spotrebiteľov je naozaj dlhá. Premýšľali ste niekedy nad tým, ako sa taký kávovník pestuje, aké podmienky potrebuje na rast a ako vyzerá jeho spracovanie? Pozrime sa na to spoločne.Kávovník sa v súčasnosti pestuje vo viac ako 70 krajinách sveta. Svoj pôvod má však v Afrike, v Etiópii, kde objavili zázračné vlastnosti tejto vždy zelenej rastliny. Čo je kávovník? Kávovník je krík alebo menší ovocný strom, ktorý má počas celého roka zelenú farbu. Ako sme spomenuli, pochádza z Afriky, no v súčasnosti sa pestuje vo viacerých krajinách sveta pozdĺž rovníka, kde sa mu najlepšie darí. Vo svete existuje viac ako 129 druhov kávovníkov, pre nás najznámejšie a najviac pestované sú však dve odrody, a to Arabica a Robusta. Zdroj: Unsplash.com Ako sa pestuje kávovník? Cesta ku kávovníku začína tak ako pri väčšine rastlín zasadením semienka z plodu kávovníka. Plody kávovníka sú červené čerešne, ktorých kôstka je samotné kávové zrno, to sa ďalej spracováva. Čerešne sú najprv zelené, pomaly žltnú a červenajú, až dosiahnu svoju tmavú červenú farbu. Niektoré kávovníky majú dozreté plody žlté či oranžové, najčastejšie ale nájdete práve červené čerešne, ktoré skrývajú dve kávové zrná v jednej bobuli.Ešte predtým ako sa na kávovníku objavia prvé plody, zdobia kávovník malé biele kvety, ktoré krásne voňajú. Prvýkrát kávovník kvitne až tri roky po zasadení semienka, kedy sa z neho stáva dospelá rastlina.Najlepšie sa mu darí v rovníkovej oblasti, kde má ideálne klimatické podmienky na rast – teplo a vlhko. Nie sú to však jediné podmienky, ktoré dodajú plodom špecifickú a výraznú chuť. Kvalita plodov kávovníka závisí aj od pôdy a nadmorskej výšky, v ktorej sa zelený ovocný ker pestuje. Najväčšiu rolu pri pestovaní zohráva subtropické prostredie, v ktorom sa striedajú horúce a daždivé obdobia. Arabica a Robusta Väčšina krajín s najväčšou produkciou kávy na svete pestuje kávovníky na plantážach, ktoré sú situované na kopcoch a vulkánoch. Rozdielne podmienky vyžaduje odroda Arabica, vlastné podmienky má i Robusta.Arabica sa pestuje vo vyššej nadmorskej výške ako Robusta, hovoríme o približne 1000 až 1800 metrov nad zemou. Kávovník odrody Arabica produkuje kávové zrná s výraznejšou chuťou, obsahuje však menej kofeínu.Robusta sa pestuje v nadmorskej výške približne 500 až 900 metrov nad zemou. Na rozdiel od Arabiky, dospieva už dva roky po vysadení a ponúka farmárom svoje plody celoročne. Jej zrná sú menšie a menej kvalitné, obsahuje ale viac kofeínu a nie je tak náročná na pestovanie, čo využívajú mnohé krajiny vo svete. Zdroj: Pixabay.com Zber plodov kávovníka Plody kávovníka sa môžu zbierať strojovo, čo uberá na kvalite kávy alebo ručne. Pri strojovom zbere sa zmiešajú v nádobe prezreté i nedozreté plody s dozretými, čo uberá na kvalite výsledného produktu. Ručný zber kávy prebieha najmä na malých farmách, kde dbajú na kvalitu vyprodukovanej kávy. Spracovanie kávových zŕn Kávové zrná je možné spracovať tromi spôsobmi. Najstarším a najlacnejším spôsobom je suché spracovanie. Na veľkej ploche farmári uložia kávové plody – čerešne a nechajú ich sušiť slnkom v priemere 2 až 5 týždňov. Čerešne je potrebné prehrabávať a zakrývať pred rannou rosou či zrážkami, aby nenavlhli.Najkomplikovanejšou metódou spracovania kávy je mokré spracovanie. Mokré sa nazýva preto, lebo farmári vložia plody kávovníka, ktoré vyzbierali, do kade s vodou, tie, ktoré vyplávajú na povrch sú buď nezrelé alebo prezreté. Zrelé plody na spodku kade následne prejdú do procesu, kde sa zbavia dužiny a šupky. Potom prejdú fermentáciou a následne ich ešte raz strojovo vyčistia od dužiny a dajú sušiť na africké postele.Polomokré spracovanie je treťou metódou spracovania kávy. Proces je kombináciou suchého a mokrého spracovania. Najprv sa pozbierané plody dajú do kade s vodou, zbavia sa šupky a časti dužiny. Neprejdú však fermentáciou ani následným dočistením, sušia sa spolu s dužinou, ktorá na nich zostala. Preto túto metódu nazývajú aj medovou metódou, zrná nasajú pri sušení sladkosť dužiny.Cesta kávy do kaviarne až k nám do šálky je dlhá, stojí za ňou ťažká práca a v mnohých prípadoch aj neľudské podmienky, v ktorých musia farmári pracovať. Aj to je jeden z dôvodov, prečo by sme mali investovať a podporovať kvalitné kávy so známym pôvodom, výberové kávy, bio kávy, ktoré majú ochrannú známku. My sme veľmi hrdí, že patríme medzi predajcov, ktorý dbajú na kvalitu kávy a životné podmienky farmárov, od ktorých kávu kupujeme. Výber našej svetovej BIO kávy, ktorá nezaťažuje životné prostredie a zabezpečuje dôstojný život farmárov si môžete pozrieť na našom e-shope. Do shopu + Príspevok Pestovanie kávovníka: Od zrnka v pôde po šálku kávy je zobrazený ako prvý na Spirit coffee.
Tušíte, ako bola objavená káva alebo, čo všetko sa s kávou dá robiť? Je vlastne káva ovocie alebo zelenina? Budete možno prekvapený, ale s kávou je spojených mnoho zaujímavostí, ktoré viacerí ľudia netušia. Maria Fernanda Gonzalez,Unsplash Káva obj
prejsť na článokMyslíte si, že ste riadny pijan kávy a kofeín Vám nič nerobí? Predstavujeme vám chrobáčika, s ktorým sa jednoducho žiadny človek nedá zrovnávať. Ekvivalent jeho dennej konzumácie kávy voči človeku je cca 500 espresso šálok. Len pre porovnanie, ak by člove
prejsť na článokRána so šálkou kávy v ruke sú pre mnohých ľudí samozrejmosťou, ale predsa nie sú obyčajné. Väčšina z nás sa totiž nezamýšľa nad množstvom času a vynaloženého ľudského úsilia, ktoré sú za tým. Nad enormnou cestou, ktorú tieto hnedé zrnká prekonali predtým
prejsť na článokNa úvod treba napísať, že životné prostredie je jednoducho naša srdcová záležitosť. Už ako deti sme sa ho snažili chrániť, zúčastňovali sme sa rôznych dobrovoľníckych udalostí (ako zber odpadov z prírody, výsadba stromov, starostlivosť o ne, polievanie ve
prejsť na článokVäčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?
prejsť na článok