Pestovanie kávy

Rána so šálkou kávy v ruke sú pre mnohých ľudí samozrejmosťou, ale predsa nie sú obyčajné. Väčšina z nás sa totiž nezamýšľa nad množstvom času a vynaloženého ľudského úsilia, ktoré  sú za tým. Nad enormnou cestou, ktorú tieto hnedé zrnká prekonali predtým, ako sa dostali k nám. Odkiaľ skutočne táto vzácna surovina pochádza? V čom je tajomstvo jej chuti? Kávovník a jeho oblasti pestovania Kávovník, pôvodom z Etiópie, sa dnes pestuje takmer pozdĺž celého rovníka. Na západnej strane Južnej Ameriky sú plantáže lemované majestátnymi Andami Kolumbie tiahnucimi sa cez Ekvádor, Peru, Bolíviu až po Paraguaj. Na Východnej strane tento bielo- kvitnúci, zelený pás rastie vo vysokohorských oblastiach Venezuely a Guyany. V Brazílii sa plantáže rozprestierajú všade, kam oko dovidí. Naopak, v Afrike úroda nie je taká vysoká ako v Latinskej Amerike, i keď produkcia kávových zŕn presahuje až jednu štvrtinu celkovej spotreby na svetových trhoch. Kávovníky rastú aj v Arábii a v rôznych oblastiach Ázie, avšak všeobecne možno povedať, že sa pestovaniu tejto plodiny najlepšie darí v oblastiach subtropického a tropického pásma. Káva, ako ju poznáme, pochádza z plodov stromov alebo kríkov rodu Coffea kávovníkov. Tajomstvo jej chuti je ukryté práve v týchto malých červených bobuľkách, taktiež nazývaných kávovými čerešňami. Každá takáto čerešňa má v sebe dve zrnká obrátené plochými stranami k sebe. Ojedinele, približne 5% z úrody, môžu bobuľky obsahovať len jedno kávovníkové semeno nazývané Peaberry. Káva pripravená z takýchto sólo zrniek býva veľmi obľúbená a jej fanúšikovia tvrdia, že káva má sladšiu a intenzívnejšiu chuť. Akosťou sa ale v skutočnosti od pravidelne vyvinutej kávy nelíši. Kávovník po nasadení začne rodiť v rozmedzí od troch do piatich rokov a  jeho produktivita sa odhaduje na 30 až 40 rokov. Dožíva sa vyše 100 rokov.  Niektoré druhy tejto pestrofarebnej rastliny dorastajú až do výšky 15 metrov, kým iné bývajú viditeľné ako nízke kry. Jeden takýto krík za rok urodí priemerne pol kilogramu až kilogram kávových zŕn. Arabica a Robusta Momentálne sa na svete pestuje viac než 70 kávovníkových druhov, pričom najčastejšie vyskytujúci a zároveň najznámejší druh je Arabica, ktorý tvorí až 70% svetovej produkcie kávy. Arabica je jeden z najstarších a najviac kultivovaných druhov a je jednoznačne kvalitnejší než ďalší druhý najobchodovateľnejší druh Canephora, tiež známy ako Robusta. Arabica je citlivejšia ako Robusta. Vyžaduje určitú teplotu a dostatok zrážok, čo značne limituje oblasti pestovania. Je definovaná jemnou arómou a ovocnou chuťou, so sviežimi kyslými tónmi. Ideálne podmienky pre pestovanie predstavuje teplotné rozmedzie 15 až 24 stupňov. Keď nastanú výrazné suchá alebo teplota prekročí bod mrazu, táto rastlina odumrie. Jej prežitie taktiež závisí od správneho pH pôdy, dostatku minerálov a skladbe živín. V ideálnych podmienkach dozrieva najskôr po polroku až do deviatich mesiacov. Naopak Robusta dozrieva pomalšie než Arabica a to až desať, prípadne 11 mesiacov. Oproti Arabice ale znáša teploty až do 30 stupňov. Preto je vhodnejšia na pestovanie v nižších nadmorských výškach a v teplejších oblastiach, ako je napríklad India alebo Vietnam. Robusta je taktiež odolnejšia voči škodcom a chorobám, čo ju činí menej náročnou na pestovanie. Vyznačuje sa hrubšou chuťou a horkosťou. The post Pestovanie kávy appeared first on Becafe.sk.

prejsť na článok

Príprava studeného nápoja z pohľadu odborníka

Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok

Prečo je dobré pomaly nalievať kávu do drippera

Pravdepodobne ste už čítali veľa návodov na prípravu kávy v ikonickom vé šesťdesiat . Jedna z vecí, ktorá sa v nich často opakuje, je dôležitosť pomalého nalievania kávy. Viete, prečo je to pri tomto type prípravy kávy také dôležité? Pripomeňme si to.

prejsť na článok

1. Deň kávy v inCUPle 4.8.2018

Srdečne všetkých pozývame na 1. Deň kávy v Pražiarni kávy inCUPle v Kamanovej dňa 4.08.2018 (Sobota) ◘ ochutnávky káv z celého sveta ◘ ukážky praženia ◘ workshopy príprava espressa, alternatívy ◘ cupping ◘ a veľa veľa ďalšieho ◘ vstup voľný ◘ 20% z

prejsť na článok

Etiópske odrody kávovníkov: JARC Vs. Dedičné

Pri príprave kávy z Etiópie sa často stretávame s pojmom heirloom , ktorý sa často nesprávne používa ako odroda kávy. Heirloom nie je odroda kávy z Etiópie, ale JARC ňou môže byť. Prečo dochádza k zámene a aký je správny termín?

prejsť na článok