Radíte sa k milovníkom pistácií alebo orieškových masiel? V takom prípade pokračujte v čítaní. Dozviete sa, čo je to pistáciové maslo, ako sa vyrába, podľa čoho si vybrať najlepšie pistáciové maslo, ale aj to, aké účinky a zdravotné benefity ponúka. V závere sa dozviete tri konkrétne tipy na chutné orieškové maslá. Čo je to pistáciové maslo a ako sa vyrába? Pistáciové maslo je druh orechového masla, ktoré sa vyrába mletím pražených pistáciových orechov do krémovej a zvyčajne hladkej konzistencie. Niektorí výrobcovia na zlepšenie textúry a chuti pridávajú rôzne koreniny a rastlinné oleje. Na slovenskom trhu nájdete okrem masla z pistácií aj pistáciovú pastu alebo krém. Líšia sa hlavne zložením – pridáva sa do nich cukor, emulgátory a často menej kvalitné rastlinné oleje (napríklad palmový). Niekedy sa však tieto výrazy medzi sebou zamieňajú a používajú sa na označenie toho istého produktu. Preto je dôležité si dôkladne vybrať, po ktorom pistáciovom masle siahnete. Vyberajte si také orechové maslo, ktoré je vyrobené zo 100% pistácií, aby neobsahovalo žiadne chemické prísady, palmový tuk, soľ, cukor a ani konzervanty. Chuť pistáciového masla Čo sa týka chuti, tak pistáciové maslo má zo všetkých orechových masiel najviac špecifickú chuť, ktorá je bohatá a jemná zároveň, s nádychom sladkosti. Má prirodzenú sladkosť, takže vynikajúco chutí bez pridania akéhokoľvek sladidla. Navyše, blanšírovanie pistácií a odstránenie ich hnedo-fialovej šupky pred mixovaním môže zintenzívniť chuť tohto orechového masla. Vďaka svojej výraznej orieškovej, zemitej a mierne sladkej chuti má pistáciové maslo všestranné využitie. Hodí sa ako nátierka na sladké aj slané pečivo, na ozdobu a náplň dezertov, do raňajkových kaší, smoothie nápojov a podobne. Pistáciové maslo je bohaté na živiny Rovnako ako pistácie , tak aj maslo vyrobené z týchto orechov obsahuje veľa základných živín vlákninu, bielkoviny, vitamíny a minerály. Obsahuje tiež silné antioxidanty, koenzým Q10 (CoQ10) a omega-3 mastné kyseliny. Pistácie sú bohatým zdrojom vitamínov B (B6 a B1, ale aj B2, B5 a B12). Tieto vitamíny pomáhajú vášmu telu premieňať sacharidy na energiu, sú dôležité pre zdravie mozgu a pomáhajú udržiavať zdravý nervový systém a zdravý imunitný systém. Obsahuje aj ďalšie vitamíny ako A,C D, E a K. Nachádzajú sa v ňom aj viaceré minerály ako zinok, fosfor, jód, magnézium, selén, meď, mangán, draslík, sodík, vápnik, železo. Pistácie tiež obsahujú aminokyselinu tryptofán, “hormón šťastia“ serotonín . Vďaka tomu môže konzumácia pistácií alebo pistáciového masla pomôcť cítiť šťastie, sústredenie a pokoj, ktoré serotonin dodáva, ako aj všetky jeho ďalšie zdravotné výhody. 7 dôvodov, prečo pistáciové maslo zaradiť do jedálnička Ako je uvedené vyššie, tak pistácie sú nabité živinami obsahujú zdravé tuky, bielkoviny, vlákninu a antioxidanty. To isté platí aj v prípade pistáciového masla, keďže je z nich vyrobené. Poďme sa pozrieť na 7 dôvodov, prečo pistáciové maslo zaradiť do jedálnička. 1. Vysoký obsah antioxidantov Antioxidanty sú látky, ktoré sú pre zdravie človeka nevyhnutné zabraňujú poškodeniu buniek a sú kľúčové pri znižovaní rizika niektorých ochorení, vrátane rakoviny. Pistácie majú spomedzi všetkých orechov najvyšší obsah antioxidantov. Sú obzvlášť bohaté na antioxidanty luteín a zeaxantín, ktoré pomáhajú podporiť zdravie očí (môžu pomôcť predchádzať makulárnej degenerácii, čo je ochorenie očí, ktorého výskyt narastá s narastajúcim vekom). Za zmienku stoja aj ďalšie dva antioxidanty, polyfenoly a tokoferoly (patria medzi najrozšírenejšie skupiny antioxidantov), ktoré môžu pomôcť chrániť pred rakovinou a srdcovými chorobami. 2. Nízky obsah kalórií a zároveň vysoký obsah bielkovín Väčšina orechov má zvyčajne vysoký obsah kalórií. To však neplatí v prípade pistácií, pretože tie patria medzi najmenej kalorické orechy. Pre lepšiu predstavu vám uvediem porovnanie obsahu kalórií v niektorých orechoch. 28 gramov pistácií obsahuje 159 kalórií, pričom rovnaké množstvo vlašských orechov obsahuje 185 kalórií a pekanové orechy majú až 196 kalórií. Čo sa týka bielkovín, tak tie tvoria približne 21% z celkovej hmotnosti orechov, vďaka čomu sú obľúbené hlavne u vegánov a vegetariánov. 100 gramov pistácií obsahuje zhruba 20 gramov bielkovín. Okrem toho, pistácie majú v porovnaní s inými orechmi vyšší pomer esenciálnych aminokyselín. Sú to aminokyseliny, ktoré je potrebné prijímať prostredníctvom stravy, pretože ľudské telo si ich nedokáže vyrobiť samo. 3. Podpora pre zdravé črevné baktérie Pistácie majú vysoký obsah vlákniny (100 gramov pistácií jej obsahuje približne 10 gramov), čo je dobré pre črevné baktérie. Vláknina prechádza tráviacim systémom väčšinou nestrávená a niektoré druhy vlákniny sú trávené dobrými baktériami vo vašom čreve, ktoré pôsobia ako prebiotiká. Črevné baktérie potom fermentujú vlákninu a premieňajú ju na mastné kyseliny s krátkym reťazcom (napríklad Butyrát), čo môže mať niekoľko zdravotných výhod, vrátane zníženého rizika vzniku tráviacich porúch, rakoviny a srdcových chorôb. Z toho vyplýva, že jedenie pistácií môže zvýšiť počet baktérií, ktoré produkujú prospešné mastné kyseliny s krátkym reťazcom. 4. Môže pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi Pistácie majú nízky glykemický index, takže nespôsobujú prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi po tom, čo ich niekto zje. Z tohto dôvodu je konzumácia pistácií nápomocná pre podporu zdravej hladiny cukru v krvi. Podľa štúdie z roku 2020 bolo preukázané, že pistácie môžu výrazne znížiť hladinu cukru v krvi nalačno a zlepšiť inzulínovú rezistenciu u ľudí s cukrovkou 2. typu, prediabetom alebo metabolickým syndrómom. Okrem toho, pistácie sú bohaté na antioxidanty, karotenoidy a fenolové zlúčeniny, ktoré môžu pomôcť kontrolovať hladinu cukru v krvi. 5. Môže podporovať zdravie krvných ciev Pistácie môžu hrať dôležitú úlohu pri podpore zdravia krvných ciev. Je to preto, že sú bohaté na aminokyselinu L-arginín. Ľudské telo má endotelové bunky, čo je vnútorná výstelka krvných ciev. Je dôležité, aby fungovali správne, pretože endoteliálna dysfunkcia je rizikovým faktorom srdcových chorôb. Vazodilatácia je rozšírenie krvných ciev. Endoteliálna dysfunkcia je charakterizovaná zníženou vazodilatáciou, ktorá vedie k zníženiu prietoku krvi a zvýšeniu krvného tlaku. Zlúčenina oxid dusnatý hrá dôležitú úlohu pri spomínanej vazodilatácii. Spôsobuje dilatáciu krvných ciev tým, že signalizuje uvoľnenie hladkých buniek v endoteli. Ako väčšina orechov, tak aj pistácie sú bohatým zdrojom aminokyseliny L-arginín, ktorý sa v tele premieňa na oxid dusnatý, ktorý pomáha rozširovať cievy. Preto môžu tieto drobné zelené oriešky zohrávať dôležitú úlohu pri podpore zdravia krvných ciev. 6. Dôležité pre zdravie srdca Konzumácia pistácií môže pomôcť znížiť krvný tlak a cholesterol a znížiť riziko kardiovaskulárnych problémov. Ich vysoký obsah antioxidantov môže pomáhať chrániť pred srdcovými chorobami. V prehľade 21 štúdií z roku 2015 sa preukázalo, že konzumácia orechov môže výrazne znížiť krvný tlak u ľudí bez cukrovky 2. Pistácie mali zo všetkých testovaných orechov najvýznamnejší účinok na zníženie systolického a diastolického krvného tlaku. 7. Môže pomôcť pri chudnutí Pistácie síce patria k energeticky bohatým potravinám, ale zároveň podporujú chudnutie. Dôvodom je obsah vlákniny a bielkovín, ktoré zvyšujú pocit plnosti, vďaka čomu sa človek cíti dostatočne sýty a predíde tak neustálemu vyjedaniu. Podľa 24-týždňovej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 60 jedincov s nadváhou sa preukázalo, že tí, ktorí konzumovali 20 % kalórií z pistácií, schudli o 0,6 palca (1,5 centimetra) viac zo svojho pásu ako tí, ktorí pistácie nejedli. Okrem toho, je vhodnejšie siahnuť po pistáciách v škrupine, pretože tie podporujú vedomé jedenie (lúskanie orechov si vyžaduje čas a to spomaľuje rýchlosť jedenia). Potvrdzuje to aj štúdia z roku 2011, ktorá preukázala, že jednotlivci, ktorí jedli pistácie v škrupine, skonzumovali o 41 % menej kalórií ako tí, ktorí jedli lúpané pistácie. 3 najlepšie pistáciové maslá V bežných alebo internetových obchodoch nájdete viacero druhov pistáciových masiel. Ak si chcete vybrať kvalitné a zdravé, dôkladne čítajte etikety a ich zloženie. Vyberajte také, ktoré sú tvorené zo 100%-ných pistácií a nemajú v zložení žiadne nepotrebné prísady, ako napríklad prídavné látky, palmový olej, cukor alebo soľ. V prípade nákupu cez internetový obchod si pozrite, aké má konkrétne pistáciové maslo recenzie. Väčšina známych a overených e-shopov má reálne recenzie od zákazníkov, vďaka čomu sa môžete na ich názor spoľahnúť, prípadne naň pri rozhodovaní prihliadať. Ja som vyskúšala niekoľko masiel z pistácií, ktoré rada pridávam do rannej ovsenej kaše či do dezertov. Z môjho pohľadu, medzi najlepšie z nich patria nasledujúce tri pistáciové produkty: 1. Powerlogy Pistacchio Cream Pistáciový krém od výrobcu Powerlogy, ktorý vyniká 100%-ne prírodným zložením a výnimočnou chuťou. Neobsahuje žiadny palmový olej, emulzifikátory ani umelé konzervanty. Je tvorený z 50% pistácií, kokosového cukru, kešu orechov a prémiového olivového oleja. Je vyrobený na Slovensku. Powerlogy Pistacchio Cream získal trojnásobné ocenenie (dve hviezdy z troch) v súťaži Great Taste Awards, ktorá sa radí medzi najväčší a najdôveryhodnejší systém akreditácie potravín a nápojov na svete. Balenie obsahuje 200 g pistáciového krému. Zistiť viac 2. Pistáciové maslo – GymBeam Pistáciové maslo od výrobcu Gymbeam vyniká prémiovou kvalitou, jemnou krémovou konzistenciou a lahodnou chuťou. Neobsahuje palmový olej a ani iné prídavné látky, je vyrobené zo 100% pražených pistácií. Gymbeam pistáciové maslo je bohaté na bielkoviny (21,2 g na 100 g), zdravé tuky, vlákninu a je vynikajúce ako prírodný zdroj energie. Balenie obsahuje 340 g pistáciového masla. Zistiť viac 3. GRIZLY 100% Pistáciový krém Pistáciový krém od výrobcu Grizly je tvorený zo 100% nasucho pražených pistácií. Tie sa následne jemne pomelú, vďaka čomu vznikne jemná krémová konzistencia pistáciového krému. Neobsahuje palmový olej, pridaný cukor a ani žiadne éčka. Balenie obsahuje 500 g pistáciového krému. Zistiť viac Autor článku: Mgr. Veronika Hrušková Písaniu sa venujem od roku 2012. Primárne sa venujem témam ako zdravie a zdravá výživa, cvičenie, motivácia a úspech. Veľmi rada píšem recenzie na výživové a fitness doplnky, ktoré pomáhajú udržať človeka vo forme. Dlhodobo sa zaujímam o zdravý životný štýl, milujem dobré jedlo. Mojou vášňou je príprava rýchlych a zdravých receptov. Zdroje: https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-pistachios#2.-High-in-antioxidantshttps://www.medicalnewstoday.com/articles/322899#benefitshttps://www.stephilareine.com/2021/06/pistachio-nut-butter-render-taste-benefits.htmlhttps://www.fitatu.com/catalog/en/smooth-pistachio-butter51827196https://superfoodly.com/pistachio-butter/https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170184/nutrientshttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890834/ Príspevok Pistáciové maslo: účinky na zdravie + tipy na 3 najlepšie pistáciové maslá zobrazený najskôr .
Moringa je strom, ktorý rastie v Indii. Jej listy majú blahodárne účinky pre zdravie. Všetky účinky ako aj kontraindikácie nájdete v článku. ✔️ redukuje vysoký krvný tlak ✔️ znižuje krvný cukor ✔️ pôsobí ako antioxidant ✔️ má anti-bakteriálny účinky ✔️ ur
prejsť na článokAko si doma vyrobiť Ghee maslo? ObsahAko si doma vyrobiť Ghee maslo? Čo je Ghee a prečo by ste ho mali používať? Zdravotné výhody Ghee Domáca výroba Ghee masla IngredienciePostupHodnotenie Školy stravovaniaZáver Ghee maslo, známe tiež ako prepusten
Spirulina je modrozelená riasa, ktorá je považovaná za jednu z najstarších foriem života na Zemi. Dnes vieme, že spirulina je superpotravina, ktorej schopnosti využívali už Aztékovia. Dokáže nám pomôcť pri regulovaní krvného tlaku, zlého The post Spirulin
prejsť na článokMyslím, že väčšina ľudí má rada sladkosti. A nie je nič lepšie ako sladkosti vyrobené doma. Na internete sú recepty na vlastnú výrobu čoraz populárnejšie. Predstavujeme vám recept na lahodný karamel. Tu sú ingrediencie: V krajnom prípade môžete použiť cuk
prejsť na článokVitamín E a jeho účinky na zdravie ✔️ podporuje zdravie očí ✔️ podporuje zdravie pokožky ✔️ silný antioxidant ✔️ znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení ✔️ znižuje riziko niektorých onkologických ochorení
prejsť na článok