Podľa vašej krvnej skupiny zistíte, ktoré potraviny sú pre vás prospešné a ktoré vám naopak škodia

Prečo znalosť svojej krvnej skupiny môže pomôcť pri výbere tej správnej stravy? Existuje základné rozdelenie krvných skupín na 0 (nula, old = stará), A (agrarian = poľnohospodár), B (balanced = vyrovnaný) a AB (kombinácia A a B). Každá krvná skupina vznikla v inom období ľudského vývoja a nesie v sebe genetickú informáciu o tom, ako žili a predovšetkým, ako sa stravovali naši predkovia. Rôzne krvné skupiny majú teda na svedomí odlišný metabolizmus spracovania potravy. Na základe tejto informácie môžete určiť, ktoré potraviny nám z hľadiska ľudského vývoja vyhovujú, a ktoré nie. Pri tejto forme stravovania sú potraviny rozdelené na odporúčané, neutrálne a zakázané. Samozrejme, nie vždy ihneď po skonzumovaní niečoho, čo nie je v súlade s našou krvnou skupinou, prídu ťažkosti. Tie sa objavia väčšinou až po dlhšom období. A pozor, nemusí ísť zásadne iba o nezdravé potraviny. Problémy môžu narobiť aj také, ktoré považujme za priaznivé pre naše zdravie. Ak sa stravujete striedmo, zdravo a ľahko, no aj napriek tomu máte stále problémy s imunitou, trávením, chudnutím alebo naopak priberaním, trpíte alergiami, skúste nakuknúť do svojej zdravotnej karty a upraviť svoj jedálniček podľa toho. Krvná skupina 0 Ide o najstaršiu krvnú skupinu, ktorá podľa všetkého vznikla 40 000 – 20 000 rokov pred n. l. v Afrike. Vtedy ešte naši predkovia fungovali ako lovci a zberači, čo znamená, že sa živili predovšetkým mäsom. Keďže ich tráviaci systém produkuje viac žalúdočnej kyseliny a enzýmov, títo ľudia nemajú väčšinou problémy s trávením mäsa. Základom jedálnička by mala teda byť mäsová strava. Tú je potrebné spestriť zeleninou, z ktorej je najvhodnejšia brokolica, špenát, paprika, či tekvica. Z ovocia sa najviac odporúčajú slivky a figy. Nulky najviac priberajú z bieleho pečiva a cestovín a medzi potraviny, ktorým by sa mali vyhýbať patria obilniny, fazuľa, zemiaky, karfiol, ružičkový kel a mliečne výrobky. K silným stránkam určite patrí silná imunita a zo športových aktivít sú najvhodnejšie intenzívne aktivity, ako sú bojové športy, beh, HIIT tréningy, tabata.   Krvná skupina A Jej vznik sa datuje na obdobie asi 25 000 – 15 000 rokov pred n. l. do oblastia Ázie a Stredného Východu. Tu sa naši predkovia zaoberali hlavne poľnohospodárstvom, čo znamená, že v ich jedálničku prevažovala rastlinná strava. Áčka majú citlivejší žalúdok a slabšiu imunitu, preto by mali dodržiavať pravidelnosť v stravovaní a aj celkovom dennom biorytme. Ak patríte k tejto skupine, vaša strava by mala byť prevažne rastlinného pôvodu. Vhodné sú obilniny v podobe celých zŕn, ryža, strukoviny, orechy a semená. Dopriať si bez obáv môžete aj ryby, morské plody, či tofu. Z ovocia je vhodný ananás, zo zeleniny takmer všetko okrem paradajok, papriky a zemiakov. Najlepšie sú pomalšie mind cvičenia vyžadujúce si sústredenie, ako je jóga, pilates, tai chi, prípadne chôdza.   Krvná skupina B Táto krvná skupina vznikla v oblastiach himalájskych hôr pred viac ako 10 000 rokmi. Ľudí s krvnou skupinou B možno označiť aj ako všežravcov. Ich imunitný systém aj trávenie je veľmi dobré, majú vyrovnaný nervový systém a dobrú schopnosť adaptácie na zmeny prostredia aj stravy. Pre béčko je vhodné červené mäso, ryby, mliečne výrobky, obilniny, strukoviny, ovocie, a zo zeleniny najmä kapustovitá zelenina. Obmedziť by mali hydinu a morské plody. Arašidy a strukoviny, ako napríklad cícer a červená šošovica môžu spôsobiť priberanie. Čo sa týka pohybovej aktivity, vhodné sú miernejšie cvičenia s dôrazom na duševnú rovnováhu, ako napríklad turistika, cyklistika, tenis, plávanie, golf alebo joga.   Krvná skupina AB Najmladšia krvná skupina vznikla asi pred 900 – 1500 rokmi zmiešaním Kaukazanov so skupinou A a Mongolov s krvnou skupinou B. Ábéčka majú mimoriadne prispôsobivý imunitný systém a citlivý tráviaci trakt. Ak patríte do tejto skupiny, je pre vás vhodná zmiešaná strava. Veselo môžete jesť mäso, morské plody, mliečne produkty, tofu, ryžu, strukoviny, obilniny, vajíčka a samozrejme zeleninu a ovocie okrem pomarančov. Medzi potraviny, ktoré by ste mali obmedziť patria plesňové syry, hermelín, kukurica, pohánka, mak a mandle. Vytrvalostné druhy športu a upokojujúce v kombinácii s miernou telesnou aktivitou sa s veľkou pravdepodobnosťou môžu stať vašim hobby. Príspevok Podľa vašej krvnej skupiny zistíte, ktoré potraviny sú pre vás prospešné a ktoré vám naopak škodia zobrazený najskôr MAGAZÍN BOLD.

prejsť na článok

O pleť sa treba starať aj zvnútra. Spoznajte potraviny, ktoré vašej kráse škodia

Mladosť a krása sú v dnešnej dobe veľmi žiadané. Kvôli túžbe po bezchybnej pleti investujeme množstvo peňazí do nákupu drahých sér, krémov a podstupujeme tie najrôznejšie zákroky. Zázračný elixír krásy však nenájdete v žiadnej drogérii. Na krásu našej pok

prejsť na článok

Ktoré jedlá môžu zmierniť menštruáciu?

V dnešnom blogu sa budeme venovať jedlám, ktoré by sme mali uprednostniť počas menštruácie, ako aj tým, ktorých sa vyvarovať. Všetky dobre vieme, že počas menštruácie túžime po čokoláde a iných sladkých dobrôtkach, ale sú pre naše telo počas menštruácie n

prejsť na článok

Nízkopurínová diéta

je diéta pri dne a hyperurikemickom syndróme. Dlhodobé prejedanie sa potravinami s vysokým obsahom purínov vedie k vzniku dnavého záchvatu. Potraviny podľa obsahu purínov rozdeľujeme do 3 skupín: 1. Potraviny s vysokým obsahom purínov: vnútornosti peč

prejsť na článok

Pozor na nekvalitný plast ačorobiť, keď hrozí krádež? Zistite, ako vybrať vonkajší nábytok do firmy

To prvé, čo ľudia pri príchode do vašej firmy uvidia, sú vonkajšie priestory. Dajte na jar exteriéry do poriadku a vytvorte z nich reprezentatívne miesto. Využijete ho na schôdzky s klientmi, uvítanie návštev alebo na oddych a desiatu zamestnancov. Zistit

prejsť na článok

Bezlepkové potraviny na predpis/recept 2024 (od 1.1.2024)

Bezlepkové potraviny sú pre celiatikov nevyhnutnou súčasťou jedálnička. Vo všeobecnosti sa dajú kúpiť v rôznych predajniach na internete, či v kamenných prevádzkach a väčších supermarketoch. Celiatik sa totiž nezaobíde bez bezlepkovej múky, cestovín,... P

prejsť na článok