Pravek na tanieri

Dnes sa stále viac dostávajú do popredia takzvané prastaré potraviny. Ide o pôvodné odrody obilia, zeleniny, či ovocia, ktoré od svojho vzniku neprešli žiadnym šľachtením, krížením, alebo inými úpravami. Jednou takouto prastarou potravinou je aj pšenica s názvom kamut. Tento druh je BIO, chutný a v neposlednom rade zdravý.   Chutný a zdravý   Kamut dnes dostanete pomerne bežne aj v klasických obchodoch. Ide o tvrdý typ pšenice, ktorá obsahuje menej lepku. Preto je vhodná aj pre ľudí, ktorý majú s touto látkou problém. Nehovoríme však o celiatikoch, ale o tých, ktorí majú po konzumácií klasických pšeničných výrobkoch problémy s nafukovaním, alebo iné tráviace ťažkosti. Tento typ pšenice je bohatým zdrojom plnohodnotných bielkovín, vlákniny, vitamínov, selénu, aminokyselín a minerálnych látok. Je prospešná pre naše srdce, cievy, podporuje správne trávenie, a prečisťuje tráviaci sústavu. Keďže má veľmi nízky glykemický index, je vhodnou potravinou pre diabetikov.   Chutné rizoto alebo chlieb   Kamut si môžete kúpiť v podobe celých zŕn, múky, či krupice. V špecializovaných predajniach nájdete napríklad aj cestoviny, kus kus, bulgur, alebo pečivo. Po uvarení má nádherne zlatú farbu a veľmi príjemnú až sladkastú chuť. Celé zrná môžete uvariť a použiť ako náhradu ryže v rizote, alebo ich pridať do zeleninových šalátov. Dajú sa taktiež rozomlieť na múku a použiť na prípravu domáceho pečiva, zahustenie polievok, či omáčok.   Stopercentne BIO   Pri tomto druhu pšenice máte istotu, že kupujete stopercentne prírodný BIO výrobok. Kamut má totiž svoju ochrannú známku. AK sa ho teda ktokoľvek, rozhodne pestovať na komerčné účely, musí splniť prísne podmienky. Je teda jedno, či nakupujete výrobky s označením BIO, alebo tie bez neho. V oboch prípadoch viete, že konzumujete potravinu bez chémie, pesticídov a hnojív.   Článek Pravek na tanieri se nejdříve objevil na Souzel.

  • Web: Souzel
  • Aktualizované: 28.6.2024
prejsť na článok

Zdravé semienka na tanieri

Ako môže byť niečo tak malé :) také zdravé? Ak sa na vašom tanieri z času na čas neobjaví hrsť výživných semienok nabitých liečivou silou, robíte chybu. V tomto článku sa pozrieme na skutočné prírodné poklady – semienka sezamu, ľanu a chia.

prejsť na článok

Zázračný kokos na vašom tanieri

Sušený, strúhaný aj čerstvý kokos predstavuje ďalšiu superpotravinu, ktorá by na vašom tanieri nemala chýbať. Kokos je v našich obchodoch dostupný aj v sušenej a strúhanej forme, ako kokosový olej a iné kokosové produkty. Najatraktívnejší je samozrejme v

prejsť na článok

Počuli ste už o funkčných potravinách?

Funkčné potraviny (fortifikované potraviny) máme príležitostne na tanieri už pekných pár rokov. A patrí im budúcnosť.

prejsť na článok

Kvety na tanieri

Počuli ste už o jedlých kvetoch? V drahých reštauráciách ich považujú za delikatesu. Vypestovať sa však dajú aj doma a môžete si s nimi spestriť jedlá, šaláty, vyrobiť džemy alebo koláče.

prejsť na článok

Menej mäsa na tanieri = dlhší a zdravší život?

Podľa usporiadania chrupu a tráviacej sústavy je človek od prírody všežravec. Prečo potom stále viac ľudí prechádza na vegetariánstvo? A aké im to prináša výhody?

prejsť na článok