Čo je BIELKOVINA? Bielkoviny sú stavebným materiálom pre naše telo. Sú tvorené z 23 aminokyselín, z toho 9 si naše telo nedokáže samo vytvoriť (esenciálne aminokyseliny) a je potrebné ich dodávať v strave. Bielkoviny sú pre život nepostrádateľné. Sú totiž základným kameňom prakticky všetkého, čo sa v tele vyskytuje. Od enzýmov po medzibunečné tekutiny, až po oporoný a pohybový systém (teda predovšetkým svaly, tie sú vpodstate samá bielkovina). Bielkoviny sa neukladajú do zásoby , preto je potrebné ich pravidelne dodávať telu v strave. PROTEÍNY sú v tele dôležité pre: -výživu a rast svalov, šliach , kože a kostí -skrátenie doby regenerácie organizmu -podpora tvorby novej svalovej hmoty -ochrana svalovej hmoty pred poškodením, pri nadmernom fyzickom výkone -ochrana svalovej hmoty pred úbytkom a v priebehu znižovania váhy Bielkoviny po svojom rozložení poskytujú 4kcal z 1gramu. Nemali by však slúžiť ako primárny zdroj energie tým sú sacharidy a tuky. V krízovej situácii (tiež pri nezdravom chudnutí) , však veľmi často poskytujú bielkoviny nevyhnutné kalórie potrebné pre chod tela. Konzumácia bielkovín naštartuje metabolizmus, telo ma vyššiu spotrebu energie (kalórii) v kľude. (pridaj F3, a Protein drink Mix do svojho jedálnička + cvičenie). Bielkoviny majú dlhodobý sýtiaci efekt, nie je po nich tak skoro hlad. Spomalujú rýchlosť vstrebávania sacharidov znižujú glykemický index jedla. Proteíny -rozdelenie: *Živočíšne výhodou živočíšnych bielkovín je, že obsahujú aj esenciálne aminokyseliny, teda tie, ktoré si naše telo nevie samo vyrobiť. Pri ich náročnom štiepení sa však organizmus vyčerpáva a vzniká veľa odpadových látok. Čiže ak konzumuje veľa živočíšnych bielkovín (mäso, mliečne výrobky) dochádza k preťaženiu tráviaceho systému, čož vedie často k jeho poruchám. Prvými príznakmi je zápcha alebo hnačky. Ďaľší prejavom je úbytok vápniku, horčíku, zinku a vitamínov skupiny B. Súčasne vzniká látka nazývaná ANULOID, ktorá sa ukladá v tkanivách e vedie k ich postupnej degenerácii. Príliš mnoho živočisných bielkovín v strave vedie k žlčovým a ľadvidnoým kameňom a k odvapneniu kostí. Ďaľšiou obrovskou nevýhodou (zvlášť pre ľudí pri redukcii váhy) je , že potraviny obsahujúce bielkoviny zároveň obsahujú veľké množstvo tuku. S každým gramom proteínu v mäse zjeme zároveň 1,2gramu tukov!!! Keď už tak : morčacie mäso, kuracie bez kože, ryby, králik, zverina, vajcia, bielky, nízkotučné syry do 30%… maximálne 30% denného príjmu bielkovín. *Rastlinné výhodou pre telo je , že sú ľahko stráviteľné a pri ich štiepení , nevzniká skoro žiadny odpad. Rastlinné bielkoviny sú takmer bez tuku a naviac s nimi organizmus dostáva i celú radu vitamínov, minerálov a vlákniny. Konzumácia rastlinných bielkovín nám však nepokryje potrebu esenciálnych aminokyselín, čo by bol celkom problém. Jediným východiskom z tejto situáacie je konzumácia sóje a sójových výrobkov. SÓJA obsahuje všetkých 9 esenciálnych aminokyselín pomáha telu uchovávať vápnik je bez cholesterolu zabraňuje pôsobeniu voľných radikálov -ochrana buniek pred stárnutím a pri ochoreniach obsahuje Genistein prevencia rakoviny znižuje riziko upchávania ciev, srdcových záchvatov a mŕtvice Ak chceme tieto výhody využiť musíme dodávať telu sójovy proteín denne, petože napríklad k rozkladu Genisteínu dojde v priebehu 24hodín. Vhodný zdroj : sójové bôby, sójové výrobky, tofu… Proteíny dávkovanie: *doporučená denná dávka u dospelého človeka je min. 1g/1kg váhy *športovec 1,5g-3g/1kg váhy *pri redukcii nadváhy je potrebné prijímať bielkoviny vo väčšiom množstve -zrýchluje metabolizmus Bielkoviny by mali byť zastúpené v každom väčšiom jedle v priebehu celého dňa. Jedine takto uchránime v redkučnom procese svalovinu pre jej úbytkom. Pre stanovenie optimálneho množstva bielkovín je potrebné zohladniť hmotnosť a aktívnu telesnú hmotu, vek, pohlavie, množstvo fyzickej aktivity a príjem ostatných živín. Pri redukcii nadváhy je potrebné telu dodať cca 70-150g bielkovín v pomere 30% živočíšnych 70% rastlinných presné množstvo vám stanovím na základe telesen analýzy, na ktorú je možné sa u nás objednať. Príspevok Proteíny = Bielkoviny zobrazený najskôr Juzi.sk.
The post 3 najlepšie proteíny 2023 appeared first on Dobrý proteín.
prejsť na článokThe post TOP 5 – najlepšie proteíny v roku 2023 appeared first on Dobrý proteín.
prejsť na článokThe post TOP 5 – najzaujímavejšie proteíny v roku 2023 appeared first on Dobrý proteín.
prejsť na článokThe post TOP 5 – najlepšie proteíny v roku 2022 appeared first on Dobrý proteín.
prejsť na článokThe post TOP 5 – najlepšie vegánske proteíny v roku 2022 appeared first on Dobrý proteín.
prejsť na článok