Raw food diéta, teda surová strava sa postupom času dostáva viac do povedomia ľudí. Veľmi populárnou je nie len u ľudí, ktorí chcú schudnúť, ale aj u tých, ktorí sa chcú zdravo stravovať. Raw food diéta je v podstate životný štýl, kedy sa potraviny tepelne neupravujú a konzumujú sa za surova. Z jedálnička sú úplne vynechané komerčne spracované potraviny a všetko varené, pečené, grilované a pod.Pôvod raw food diétyRaw food diéta (surová strava) má svoje korene v praveku. Ľudia si postupne začali osvojovať pracovné nástroje a naučili sa ovládať oheň, surová strava postupne ustupovala a začala sa konzumácia zväčša tepelne upraveného jedla. Návrat k surovej strave a tepelne neupravovaným potravinám sa začal rozvíjať okolo roku 1930. Priekopníkom surovej stravy, teda raw food diéty je Ann Wigmore. Bol to skromný človek, ktorý sa živil surovou stravou, tzv. „živými potravinami“, ktoré pomáhajú pri detoxikácii organizmu. Ďalším fanúšikom a obhajcom surovej stravy bol Herbert Shelton, ktorý založil školu a kliniku v Texase, kde sa presadzovala prírodná hygiena. Prírodná hygiena je odnož prírodnej alebo alternatívnej medicíny. Shelton veril, že bežné lieky sú jedy, že jedine pôst dokáže očistiť telo a že iba jeden typ potravín by sa mal konzumovať v každom jedle.Raw food diéta sa najviac preslávila okolo roku 1990, kedy ju začali dodržiavať hviezdy ako Demi Moore a Woody Har-relson. Neskôr sa začali objavovať prvé reštaurácie a kaviarne zamerané na prípravu surovej stravy.Raw food diéta je filozofiaRaw food diéta – surová strava je skôr filozofia a alternatívna voľba životného štýlu než redukčná diéta. Za stravovanie podľa princípov raw food diéty sa považuje to, keď človek skonzumuje viac než 75% surovej stravy počas dňa. Nadšenci raw food diéty veria, že čím viac surovej stravy zjedia, tým budú mať lepší zdravotný stav.Surové a živé potravinyZa surové potraviny sa považujú také potraviny, ktorých tepelná úprava nepresiahla teplotu 47 °C. Niektorí nadšenci surovej stravy rozlišujú ešte aj pojmy ako „surové potraviny“ a „živé potraviny“. Surové potraviny sa definujú ako tepelne neupravené potraviny. Živé potraviny sú potraviny, ktoré obsahujú viac enzýmov, pretože boli „aktivované“. Príklad: Surové mandle sa považujú za surové, ale mandle namočené vo vode, ktoré začali klíčiť sa považujú za živé. Pre obe skupiny potravín platí jedna spoločná črta, a to, že nemôžu byť tepelne upravené na teplotu vyššiu než 47 °C.Raw food diétu vyhľadávajú väčšinou vegáni, ktorí nekonzumujú žiadne živočíšne produkty, alebo vegetariáni, ktorí konzumujú mliečne výrobky. Postupne sa však k tomuto životnému štýlu oddávajú aj ľudia so zmiešaným typom stravy, ktorí dávajú prednosť neupravovanej, nespracovanej a ekologicky dopestovanej strave.Čo jesť pri raw food diétePiliermi raw food diéty, teda surovej stravy sú tieto skupiny potravín:Čerstvé ovocie a zeleninaSemenáOrechy a orieškyStrukoviny (sušená fazuľa a hrach)Celé zrnáSušené ovocie a zeleninaNepasterizované ovocné a zeleninové šťavyMladé kokosové mliekoMorské riasy a morská zeleninaListová zeleninaVýhonky všetkého druhuČistená alebo vo fľašiach balená vodaNepasterizované mlieko a mliečne výrobky vyrobené z nepasterizovaného mliekaSurové vajíčkaAko správne spracovať potraviny pri raw food diétePri raw food diéte sa odporúča spracovať potraviny nasledujúcim spôsobom:MiešanieSekanie, drvenie a mletieDehydratácia potravínOdšťavovanieNamáčanie orechov a sušeného ovociaNaklíčenie semien, zŕn a fazuleMixovanieSušenie (nie pri vyššej teplote ako 47 °C)Použitie kuchynského robotaOdšťavovanieAj keď surová strava znižuje čas potrebný na prípravu pokrmov, príprava niektorých jedál môže byť celkom časovo náročná. Počas raw food diéty je veľmi dôležité plánovanie jedál, aby sa zabezpečil nutrične správny prísun vitamínov a minerálnych látok. Ak sa neprijíma v dostatočnom množstve niektorá potrebná zložka potravy, mala by sa nahradiť príjmom pomocou doplnkov stravy. Príprava jedál častokrát vyžaduje použitie mixéru, kuchynského robota, odšťavovača alebo sušičky potravín.Funkcie raw food diétyHoci chudnutie nie je cieľom raw food diéty, dochádza k nemu vďaka strave, ktorá má nízky obsah tukov, rafinovaných sacharidov, bielkovín a kalórií. Čo je dôležité si uvedomiť, že tento životný štýl dopĺňa túžbu po čistote, odmietaní konvenčnej medicíny a má úsilie dostať sa bližšie k prírode ako takej.Raw food diéta vyzdvihuje to, že potraviny sú bohaté na enzýmy, ktoré pomáhajú tráveniu. Tepelná úprava inaktivuje enzýmy ukryté v surových potravinách (denaturuje ich), varené jedlo sa tým stáva pre organizmus ťažšie stráviteľné. Niektoré odnože raw food diéty idú tak ďaleko, a hlásajú, že varené potraviny sú pre telo toxické. Okrem enzýmov, ktoré podporujú trávenie, surové potraviny obsahujú baktérie a mikroorganizmy, ktoré sú prospešné pre trávenie. Tepelne neupravené potraviny taktiež obsahujú viac živín a vitamínu C, ktorý sa tepelnou úpravou znehodnocuje.Výhody raw food diétyRaw food diéta tvrdí, že surové potraviny ponúkajú nasledujúce výhody:Lepšia kontrola hmotnosti (menej problémov s obezitou)Zvýšenie energieZlepšenie tráveniaOdolnejší imunitný systémZlepšenie duševnej jasnosti a tvorivostiZlepšenie stavu pletiZníženie rizika vzniku srdcových chorôb a iných chronických ochoreníNutné opatrenia raw food diétyNiektoré potraviny v surovom stave obsahujú nebezpečné látky, ktoré by sa za bežných podmienok pri tepelnej úprave zničili. Preto si treba dávať pozor na nasledovné:Surová pohánka je jedovatá a spôsobuje u ľudí fotosenzitivitu.Surové listy a stonky rebarbory môžu byť jedovaté, pokiaľ nie sú zozbierané ako mladé.Fazuľové klíčky sú jedovaté.Zelené časti zemiakov obsahujú solanín, ktorý je pre telo toxický. Solanín sa neutralizuje práve varením pri vysokých teplotách.Surové mäso a morské plody môžu byť kontaminované baktériami a parazitmi, ktoré by sa zničili pri tepelnej úprave.Možné riziká spájajúce sa s raw food diétouNadmerné až prehnané sledovanie toho, čo jeme môže viesť k ortorexii. Ľudia s ortorexiou sa zameriavajú na konzumáciu len „správnych“ a „čistých“ potravín v správny čas. U takýchto ľudí nie je jedlo pôžitkom, stávajú sa jeho otrokom. Ortorexia sa zaraďuje medzi poruchy príjmu potravín, kedy posadnutosť jedlom narúša vzťahy a denné aktivity jedinca. Niektorí odborníci zaraďujú ortorexiu medzi jednu z variant obsedantno-kompulzívnej poruchy.Raw food diéta taktiež prináša zvýšené riziko vzniku nedostatku niektorých vitamínov. Jedná sa hlavne o vegánov a vegetariánov, ktorí nekonzumujú žiadne mäso, len surovú stravu. Najčastejšie trpia nedostatkom vitamínu B12 a bielkovín.Všeobecne sa odporúča začínať so surovou stravou pomalšie. Surové potraviny zavádzajte do jedálnička postupne a nerobte náhle zmeny v stravovaní. Zo začiatku sa môžu objaviť detoxikačné príznaky, ako sú bolesť hlavy, nevoľnosť, rôzne chute alebo dokonca depresie.Názor odborníkov na surovú stravu – raw food diétuMnohí lekári a odborníci na výživu sú skeptickí voči filozofii raw food diéty. Nie je u nich zaručené, že počas raw food diéty prijímajú dostatočné množstvo potrebných vitamínov, minerálov a bielkovín, ktoré sú dôležité pre udržanie si zdravia. Avšak, surová strava nepochybne znižuje riziko vzniku rôznych ochorení, ako je obezita a zvýšená hladina cholesterolu v krvi, ktoré sú spájané s rozvojom kardiovaskulárnych ochorení.Ak máte s raw food diétou skúsenosti, podeľte sa o ne v diskusii pod článkom. Ďakujeme.
Pred CT vyšetrením virtuálnou kolonoskopiou je potrebné dodržať nasledovnú 4 dňovú diétu. Upozornenie: predpísané lieky užívajte podľa predpisu!! 1. deň: diéta / bez zvyšková strava 2. deň: diéta / bez zvyšková strava zvýšený príjem tekutín 3. deň: diéta
prejsť na článokThe post Makan restaurant na Street food parku appeared first on Mlsajte.sk.
prejsť na článokNovinka Fit jedálniček Stále sa snažím o to, aby jedálničky, ktoré si môžete u nás objednať boli zložené z vysokoobjemovej stravy, s nízkym GI, poskladané tak, aby nezaťažovali trávenie a hlavne, aby naši klienti nehladovali. Asi najdôležitejšia informác
prejsť na článokZdravá strava: Vyvážený FIT jedálniček na každý deň Dávame všetko, čo telo potrebuje. Vynechali sme všetko zbytočné Jednou z možností, ako predchádzať civilizačným ochoreniam je racionálna strava, ktorú je potrebné dodržiavať celý život, nie iba prvý mesi
prejsť na článokPri nástupe do MŠ musí mať každé dieťa: pohodlné oblečenie, vhodné prezuvky (pevná obuv, nie crocsy), pyžamo, náhradné veci na prezlečenie, hrebeň s dierkou (na zavesenie) Veci je vhodné označiť menom a priezviskom. príp. iniciálkami /
prejsť na článok