Ako asi viete, počas korony sme si s mojim šikovným mužom Viktorom založili záhradku. On vykopal hriadky, my s dievčatami sme odpratali vykopanú trávu, zasadili sme špenát, mangold, šaláty, redkvičky, kaleráby, hrášok, cviklu, cesnak, cibuľu, zeler a nejaké bylinky. Špenát je teraz rozbujnený, preto som ho nazbierala (btw. úplne si užívam zbieranie úrody :) a od včera večera som sa rozhodovala čo s ním. Nakoniec ma dnes napadlo, že z neho pripravím pesto a uvarím cestoviny. Oriešky som mala makadamové, preto sú tam. Ak nemáte, použite mandle, vlašské alebo aké chcete. Potrebujeme: asi 5 kytičiek veľkých špenátových listov, umytých a osušených ... 100-200g 100g makadamových alebo iných orechov 3 strúčiky cesnaku 1 čl soli panenský olivový olej podľa potreby 2 čl citrónovej šťavy 2 čl čerstvého oregána 1 PL čerstvej petržlenovej vňate 4 PL strúhaného parmezánu (nemusí byť) Ako na to? Najprv dáme do mixéra oriešky a pomixujeme ich nahrubo. Pridáme natrhaný špenát, bylinky, prelisovaný cesnak a mixujeme. Pridávame olej podľa potreby. Neviem presné množstvo, lebo som ho tam liala postupne a zabudla som množstvo odmerať, je to však približne 50-100 ml oleja. Ide nám o to, aby sa pesto premiešalo, pomixovalo a zároveň, aby z neho nebola pasta. Aby bolo chrumkavé a zároveň, aby sme si zo zubov nevyberali kusy špenátu. Prelejeme do misky a dochutíme soľou, parmezánom a citrónovou šťavou. Skladujeme v sklenenej nádobe, poriadne uzavreté v chlade.
Žihľavový sirup, šalát, polievka, pesto, smoothie či chutný slimáci!
prejsť na článokDobrý spôsob ako naučiť deti jesť špenát. Cesto je tvarohové, ale môžeme ho nahradiť aj cestom lístkovým. Rohlíčkami nepohrdnú ani dospelí.
Záujem o dopestovanie si vlastnej chutnej a zdravej zeleniny a ovocia neustále rastie, preto pribúda aj mnoho nových pestovateľov – začiatočníkov. Hoci väčšinu zeleniny je pomerne nenáročné vypestovať, možno rozmýšľate nad tým, ktoré druhy sú tie na pesto
prejsť na článokZoznam alergénov je uvádzaný pri každom menu Hŕstková polievka (1) 1,50€ 1. Vyprážaný bravčový rezeň ,slovenský zemiakový šalát s cibuľou (1,3,7) 6,30€ 2. Špenátové lasagne (1,3,7) 6,30€ VIP: Bravčový steak z krkovičky, pečen
prejsť na článokŠpagety s hráškovým pestom Milujem jarné raňajky aj obedy. A vlastne aj tie letné Všetko krásne vonia, čerstvá zeleninka na tanieri, to je jedna radosť. Od malička som milovala zelený hrášok. U nás doma ho okrem môjho muža jeme všetci. V týchto cestoviná
prejsť na článok