Nemáte dvor? Terária predstavujú jednoduchý a roztomilý spôsob, ako do svojho priestoru pridať zeleň. Pridajte svoje obľúbené rastliny do niekoľkých vrstiev kamienok a uhlia samozrejme s potrebnými roztomilými miniatúrami a vytvorili ste zelenajúci sa raj, ktorý rastie na parapete. Ako si teda vylepšiť terárium? Tým, že to spravíte z čokolády a cukroviniek, samozrejme! Toto jedlé falošné terárium, inšpirované všetkými vecami, začína založením čokoládových kamienok a pražené kakaové bobuľky sú chutnou náhradou za typickú uhlíkovú vrstvu. Upečieme mini-čokoládové košíčky a rozmrvíme, aby sme imitovali pôdu a cukrové kaktusy zasadíme na vrch. Budete potrebovať: Pre čokoládové muffiny: 3 PL polohrubej múky 2 PL cukru 1 PL kakaa ¼ ČL sóda bikarbóny štipla soli 3 PL mlieka 1 PL oleja Forma na muffiny a papierové košíčky Pre cukrový fondán: 340g zelenú čokoládu na polevu 60ml kukuričný sirup valček na cesto a formičku Môžete si tiež nahradiť hotovým fondánom alebo marcipánom. Pre terárium: 1litrová sklenená nádoba 85g čokoládové kamienky 85g kakaové bobuľky 1.krok – Spravte mini čokoládové muffiny Zahrejte rúru na 180°C a formu na muffiny vyplňte s papierovými košíkmi V stredne veľkej miske namiešajte ingrediencie a rozdeľte cesto rovnomerne do košíčkov Pečieme 9 až 12 minút, alebo kým vložené špáradlo do stredu nevyjde čisto. Nechajte košíčky úplne vychladnúť. 2.krok – Spravte cukrový fondán Čokoládové toliare rozpustite v mikrovlnke v sklenenej miske v 30 sekundových intervaloch, kým sa toliare neroztopia a nedajú sa dobre premiešať (cca. 90sekúnd). Pridajte kukuričný sirup a dobre premiešajte. Vylejte zmes na voskovaný papier. Položte ďalší hárok voskovaného papiera na hornú časť a fondán nakláňajte na 6cm. Nechajte, kým nie je pevná alebo dajte do chladničky. Fondán bude tvrdý, primiešajte štvrtinu zmesi, kým nebude mäkká a formovaná. Opakujte so zvyškom zmesi. Uchovávajte v sáčku. 3.krok – Vytvorte sukulenty Vytvorenie „skalných rúž“: Mäkký fondán rozvaľkajte medzi dvoma listami voskovaného papiera na hrúbku 60mm. Pomocou krájača na cesto (alebo jedného okraja vrúbkovanej rezačky cesta) odrežte čiaru cez 15cm kúsok cukrového fondánu. Kus nakrájajte nožom s rovným okrajom 1,30 cm pod kľukatou čiarou. Zviňte kus fondánu. Ak máte problémy so zvlnením fondánu, zabaľte jeden koniec okolo špáradla a použite na zvinutie fondánu. Zrolujte dva kúsky po 15cm pre veľké „ruže“ a jeden kus pre menšie „ruže“. Jemne stlačte spodnú časť fondánu sukulentov, aby sa kľukatý okraj mierne prefúkol. Posypte s fialovým práškom, ak chcete. Vytvorenie „zelených prstov“: Rozvaľte cukrový fondán do hrúbky 1,30cm. Vykrojte zhruba 155 cm kúsok. Vystrihnite kúsok na „prsty“ pomocou ostrým nožom. Tak ako predtým, zviňte fondán. Položte sukulent vo zvislej polohe a vložte ho do košíčkového papiera, aby sa udržal jeho tvar. Niektoré sukulenty majú prirodzene sa vyskytujúci práškový vzhľad; a to môžete spraviť s práškovým cukrom, ak chcete. Ak chcete vytvoriť „Aloe Vera“: Rozvaľte cukrový fondán do hrúbky 0,60 cm. Vystrihnite štyri 7cm-ové trojuholníky z fondánu pomocou krájača na rezanie cesta. Jemne pritlačte listy k spodnej časti. Nechajte stáť asi 30 minút. 4.krok – Skladajte terárium Pokladajte vrstvy čokoládových kamienok rovnomerne v spodnej časti nádoby. Posypte drvené kakao nad kamienkami. Rozdrvte muffiny v miske a rovnomerne rozložte omrvinky na vrchole drveného kakaa. Usporiadajte sukulenty na vrch „pôdy“ a podľa potreby pridajte miniatúrny dekor. Teraz sa radujte z tvorby cukrovinkových terárií a nasaďte sa. Make an (Edible!) Terrarium
Považské múzeum pripravilo v utorok 9. apríla 2024 o 16.00 v rámci podujatia určeného pre širokú verejnosť prednášku s názvom Jedlé divorastúce bylinky. Botanička Ing. Květa Kicková návštevníkom predstaví viaceré známe i neznáme a chuťovo príjemné jedlé d
Mini krajinky – Machové ekosystémy Voda- zatvorené terárium potrebuje veľmi málo vody, pretože si vie vytvoriť vlastný kolobeh vody, preto má sklo schopnosť kondenzovať vodu. Dobrou radou je posprejovať vodou nádobu, keď tam nie je dobrá schopnosť konde
prejsť na článokworkshop s Bc. Zdenka Havettová Poradca pre výživu, lektor Člen Aliance výživových poradců ČR. Sladkosť za výdatným obedom, ovocie na večer, mäso so zemiakmistravovacie návyky máme rôzne. Správna kombinácia je súčasťou módy, príbytkov, ale rovnako aj naši
Spravte si domáce konopné mlieko – zdravé, chutné a za 3 minútky. Žiadne mlieko k tomu nepotrebujete :)
prejsť na článokSpravte si vlastný jablkový mušt plný antioxidantov, v BIO kvalite. Je to jednoduchšie, ako si myslíte — základom úspechu sú vhodné jablká, dobré technické vybavenie a dodržanie správneho postupu. Absolútnou podmienkou je dodržať prísne hygienické pravidl
prejsť na článok