Pretože väčšina potravín obsahuje značné množstvo vody, čerstvé potraviny sa musia udržiavať mierne nad bodom mrazu. Naskladnite chladený tovar hneď po prijatí! Čím dlhšie budete čakať, tým viac vás bude stáť dosiahnutie požadovanej skladovacej teploty produktu. Nechajte medzery medzi kartónmi/prepravkami, aby bolo zabezpečené prúdenie chladného vzduchu z výparníka okolo nich. Pravidelne sledujte teplotu v boxe – nesmie byť vyššia ako 3-4˚C. Inak sa v potravinách rozmnožujú nežiadúce mikroorganizmy, potraviny sa kazia, znehodnocujú, cesto je prekysnuté (v prípade, že ste pizzeria a skladujete v boxe bochníky na pizzu) – žiadna prevádzka si nemôže dovoliť zdravotné problémy zákazníkov. Nastavte optimálnu teplotu – z hygienických dôvodov musí byť dostatočne nízka, aby sa zabránilo rozmnožovaniu nežiadúcich mikroorganizmov v potravinách, no zase nesmie byť príliš nízka, aby ste zbytočne nezaťažovali zariadenia (i svoju peňaženku). Nastavenie teploty však prenechajte radšej profesionálom. Časté a neodborné „hranie sa“ s nastavovaním teploty môže „rozladiť“ a znefunkčniť kontrolnú jednotku. Ak potrebujete schladiť väčšie množstvá jedla, nepoužívajte na to chladničky, chladené stoly či boxy. Na tento účel slúžia špeciálne šokové schladzovače, ľudovo šokery. Nezabúdajte tiež na klasické, triviálne, no často veľmi zanedbávané pravidlo – nenechávajte zbytočne dlho otvorené dvere chladiaceho zariadenia. /*567-start*/ #btnsx-567{margin-top:0px;margin-bottom:0px;margin-left:0px;margin-right:0px;padding-top:12px;padding-bottom:13px;padding-left:18px;padding-right:18px;} #btnsx-567 .btnsx-text-primary{text-transform:uppercase;font-size:20px;line-height:20px;font-family:Arial;color:#1e73be;padding-top:12px;padding-bottom:13px;padding-left:18px;padding-right:18px;} #btnsx-567:hover .btnsx-text-primary{color:#dd9933;} #btnsx-567{background-color:#f4f4f4!important;} #btnsx-567:hover{background-color:#e8e8e8!important;} #btnsx-567{border-top-width:0px;border-bottom-width:0px;border-left-width:0px;border-right-width:0px;border-style:none;border-top-left-radius:0px;border-top-right-radius:0px;border-bottom-left-radius:0px;border-bottom-right-radius:0px;} #btnsx-567:hover{border-top-width:0px;border-bottom-width:0px;border-left-width:0px;border-right-width:0px;border-style:none;border-top-left-radius:0px;border-top-right-radius:0px;border-bottom-left-radius:0px;border-bottom-right-radius:0px;} #btnsx-567{-webkit-box-shadow:none;box-shadow:none;} #btnsx-567:hover{-webkit-box-shadow:none;box-shadow:none;} /*567-end*/ MÁM ZÁUJEM O CHLADIACI / MRAZIACI BOX Stanovte si pravidelný plán údržby – starostlivosti o zariadenia (denný, týždenný, mesačný). Pomôže vám predĺžiť životnosti zariadení znížiť účet za elektrinu vyhnúť sa nákladným opravám vyhnúť sa prevádzkovým problémom a stratám spojeným s výpadkom nefunkčného zariadenia ušetriť si nervy Váš plán by mal by obsahovať minimálne nasledovné 4 jednoduché tipy: Zbavte kondenzátor nečistôt Ak sa dlhodobo hromadí prach a špina na kompresore (kompresor nečistoty priam priťahuje), znižuje to účinnosť kompresora – výsledkom je vysoký účet za elektrinu. Okrem toho sa kompresor viac namáha. Dôsledkom takéhoto dlhodobého preťažovania kompresoru môže byť jeho poškodenie či úplné zničenie. Pravidelne kontrolujte a čistite odtok výparníka. Je veľmi dôležité, aby odtok od výparníka bol čistý a nezanesený. Ak nemá prebytočný kondenz z výparníka voľnú cestu, hromadí sa a zaplavuje zbytočne interiér boxu, prípadne vytvára ďalšiu námrazu v mraziacom boxe. Kontrolujte tesnenia boxu Určite sa snažíte, aby ste mali účet za elektrinu čo najnižší. Potom treba dávať pozor na opotrebované tesnenie boxu. Váš draho vyrobený chladný vzduch vie unikať aj cez mikrošpáročky a určite nechcete zbytočne vychladzovať okolie boxu. Okrem toho, ak uniká chladný vzduch, musia sa tak kompresor ako aj kondenzátor o to viac snažiť, aby udržali teplotu v boxe, čo výrazne znižuje ich životnosť. TIP: Minimálne raz do týždňa jednoduchým spôsobom skontrolujte tesnenie – vložte list papiera (napr. bankovku :)) medzi tesnenie a rám dverí, a trochu potiahnite – musí klásť jemný odpor, ak nie, dvere dobre netesnia. Ak nájdete poškodenie, či nedoliehanie tesnenia, radšej ho vymeňte. Ušetríte na elektrine i zbytočných servisných zásahoch. Skladujte potraviny v uzatvárateľných nádobách Zabránite nielen vzájomnej kontaminácii potravín a dodržíte základné hygienické princípy, ale aj predĺžite životnosť boxu. Totižto hlavne kyselinotvorné potraviny – rajčiny, rôzna nakladaná zelenina apod. môžu z dlhodobého hľadiska spôsobovať koróziu. /*567-start*/ #btnsx-567{margin-top:0px;margin-bottom:0px;margin-left:0px;margin-right:0px;padding-top:12px;padding-bottom:13px;padding-left:18px;padding-right:18px;} #btnsx-567 .btnsx-text-primary{text-transform:uppercase;font-size:20px;line-height:20px;font-family:Arial;color:#1e73be;padding-top:12px;padding-bottom:13px;padding-left:18px;padding-right:18px;} #btnsx-567:hover .btnsx-text-primary{color:#dd9933;} #btnsx-567{background-color:#f4f4f4!important;} #btnsx-567:hover{background-color:#e8e8e8!important;} #btnsx-567{border-top-width:0px;border-bottom-width:0px;border-left-width:0px;border-right-width:0px;border-style:none;border-top-left-radius:0px;border-top-right-radius:0px;border-bottom-left-radius:0px;border-bottom-right-radius:0px;} #btnsx-567:hover{border-top-width:0px;border-bottom-width:0px;border-left-width:0px;border-right-width:0px;border-style:none;border-top-left-radius:0px;border-top-right-radius:0px;border-bottom-left-radius:0px;border-bottom-right-radius:0px;} #btnsx-567{-webkit-box-shadow:none;box-shadow:none;} #btnsx-567:hover{-webkit-box-shadow:none;box-shadow:none;} /*567-end*/ MÁM ZÁUJEM O CHLADIACI / MRAZIACI BOX Ďalšie užitočné články: Zamerané na chladiace boxy Na čo myslieť ešte PRED KÚPOU a INŠTALÁCIOU BOXU Akú kapacitu chladiaceho priestoru zvoliť do prevádzky Z našej ponuky – bežný typ boxu – kliknite sem. Pre ďalšie typy a rozmery nás kontaktujte – Ing. Ivan Hajzok, GST Consulting s.r.o. tel: 0910-972501 mail: [email protected] alebo vyplňte náš formulár a vypracujeme vám individuálnu cenovú ponuku.The post Starostlivosť o chladiace zariadenia a tipy na úsporu energie first appeared on GASTROONLINE.
Koľko majiteľov podnikov, toľko názorov, niekto radšej používa chladené stoly, iný chladničky, prípadne ich kombináciu. Avšak najelegantnejším i najefektívnejším skladovaním potravín v profesionálnej kuchyni je skladovanie v chladiacom (prípadne mraziacom
prejsť na článokAk ste sa rozhodli pridať k vášmu profesionálnemu gastrovybaveniu chladiaci box, tak vám blahoželáme k múdremu rozhodnutiu. Predtým však, ako pristúpite k samotnej kúpe a inštalácii boxu (mnohé platí i pre iné chladiace zariadenia) si skúste prečítať – a
prejsť na článokNa nasledujúcich riadkoch nájdete tipy na starostlivosť o plienky. Je to len doporučený návod, každá mamička si nájde ten svoj spôsob, ktorý jej bude vyhovovať:
Keď váš komerčný chladiaci systém nepracuje optimálne, môže to drasticky ovplyvniť produktivitu a negatívne skúsenosti vašich zákazníkov, takže potrebujete miestnu spoločnosť, ktorá s vami bude spolupracovať a ktorá môže rýchlo zabezpečiť opravu chladenia
prejsť na článokVyššie ceny energií počas posledného roka zvýšili záujem obyvateľov i podnikateľov o alternatívne zdroje energie, medzi ktoré patria aj fotovoltaické zariadenia. Pripomíname, že na základe usmernenia Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR podliehajú vš
prejsť na článok