Tekvica je ovocie alebo zelenina? Väčšina ľudí sa vždy v tomto mýli

Tekvica sa nazýva jesenná zelenina alebo sezónna zelenina. Je však tento termín správny? Hoci tekvicu tradične zaraďujeme medzi zeleninu, botanicky ide o ovocie. Podobnú divergenciu používame aj v našom každodennom živote s inými obľúbenými produktmi. Tekvica, podobne ako uhorky, paradajky a baklažány, nie je zelenina, ale ovocie . Ovocie od zeleniny rozlišujeme podľa toho, že sa vyvíja z kvetov rastliny . Ďalším dobrým spôsobom, ako rozlíšiť tieto dve skupiny, je obsah semien . Semená sa nachádzajú iba v ovocí , ale v zelenine sa nenachádzajú. Niekoľko základných informácií o tekviciach Tekvica je ovocie , ktoré patrí do rovnakej čeľade ako napríklad melóny, vodné melóny či známe cukety . Bolo to známe už v staroveku. Už starí Gréci oceňovali jej priaznivý vplyv na náš tráviaci systém. V Európe nastal rozkvet popularity tekvice v 15. storočí a v samotnom Slovensku o niečo neskôr na prelome 12. a 13. storočia . Dnes je tekvica veľmi populárna a považovaná za symbol jesene. Používa sa na kulinárske aj dekoratívne účely. Na celom svete je známych niekoľko druhov tekvíc, okrasných aj jedlých . Na Slovensku sú najobľúbenejšie tekvica obyčajná, tekvica obrovská a tekvica Hokkaido . Všetky tri odrody môžeme s úspechom využiť v kuchyni. Oplatí sa jesť tekvicu? Tekvica je veľmi zaujímavým produktom nielen pre mnohostranné využitie v kuchyni . Je tiež mimoriadne zdravá a jej dužina obsahuje množstvo prospešných živín . Na čo je dobrá tekvica? Toto ovocie vďačí za svoju oranžovú farbu veľkému množstvu betakaroténu . Tento antioxidant znižuje riziko aterosklerózy a srdcových chorôb a tiež odďaľuje účinky starnutia . Okrem toho má betakarotén pozitívny vplyv na náš zrak . Dužina tekvice obsahuje množstvo vitamínov , predovšetkým vitamín A , ale aj vitamíny skupiny B. Okrem toho je bohatá na vápnik, fosfor, železo, draslík a horčík . Plody tekvice sa určite oplatí zjesť. Kulinársku flexibilitu tekvíc otestujete s týmto receptom na palacinky . Tekvicovú dužinu môžeme použiť aj pri príprave zemiakových knedlí .

prejsť na článok

Grilovacia sezóna je v plnom prúde. 7 inšpirácii čo dať na gril

Nemusíte mať ani veľkú záhradu, dokonca žiadnu. Gril si môžete kúpiť alebo dokonca aj požičať. Vyraziť s ním môžete do prírody, k vode, prípadne do parku. Samozrejme do parku len ak to dovoľujú miestne pravidlá. To platí vždy, aj keď idete do prírody aleb

prejsť na článok

Hrôzy fašizmu? Už nikdy viac!

Aj my v hnutí REPUBLIKA si pripomíname pamiatku ukončenia najstrašnejšej vojny. Spomíname na ľudí, ktorí boli počas tejto vojny zabití alebo odvážne položili svoje životy za iných. Urobíme všetko pre to, aby sa takáto tragédia už nikdy neopakovala. Chceme

prejsť na článok

Mascarpone pena s kokosovým krémom

Mascarpone pena s kokosovým krémom je vždy dobrý nápad! Chutí skvelo a jej príprava vám nezaberie veľa času. Hlavnú rolu v nej hrá Kokosový krém zo Slowlandie, ktorý v sebe spája sladké mandle, chrumkavý kokos a bielu čokoládu. Pripravení? Tak poďme na to

prejsť na článok

Čokoláda a lyofilizované ovocie dokonalá kombinácia

Sušenie ovocia je vynikajúci spôsob, akým dokážeme spracovať plody našich záhrad a sadov na ďalšie mesiace. Sušenie ovocia mrazom je ale o úroveň vyššie. Čo znamená pojem lyofilizované ovocie? Aké sú výhody tohto procesu spracovania? Prečo tvorí s čokolád

prejsť na článok