Tie najlepšie veci ako naschvál väčšinou vznikajú úplnou náhodou :). Ja ako “latentný” vegetarián som dostal za úlohu cca 2 týždne dozadu pripraviť uvítací obed pre rodičov mojej polovičky, ktorí sa vracali z dovolenky. A vtedy to prišlo. Dostalo sa mi do uší, že v neďalekom mäsiarstve majú v ponuke mladé vyzreté teľacie medailónky, ktoré sa mi v takejto spleti náhod ponúklo na prípravu tohto jedla. A čo z toho vzniklo? Mladé telacie obalené v prerastenej slanine a ugrilované spolu s vetvičkou tymiánu a trochou čerstvého masla. K tomu som podával smotanovú omáčku z nakladaného zeleného korenia a kurkumové zemiaky s osmaženou cibuľkou, ale aj so štipkou muškátového orieška. A aby sa toto jedlo aj pekne vyfarbilo, tak sa doplnilo o svieži jogurtovo-rukolový šalát s pečenými paprikami, trochou limetky a čerstvého chilli. Potrebné suroviny na teľacie medailónky mladé teľacie medailónky (počet a váhu zvolte podľa veľkosti a počtu porcií) plátky prerastenej slaniny čerstvý tymián čerstvé maslo olivový olej soľ Potrebné suroviny omáčku zo zeleného korenia 1PL čerstvého masla 2ks šalotky 60ml brandy 250ml vývaru (ja som použil hovädzí) 200ml 30% šľahačky 3-4 PL nakladaného zeleného korenia 1PL kukuričného škrobu Suroviny na šalát 3ks farebných kápií 1 hrsť sladkých cherry paradajok 150g čerstvej rukoly 2-3PL bieleho jogurtu 1/2 ks limetky 1PL medu extra panenský olivový olej čerstvé chilli morská soľ Postup: 1 Príprava medailónkov Pokiaľ je potrebné, tak si teľacie medailónky opracujte nožom. Následne ich obtočte slaninou a previažte špagátom, aby sa vám počas restovanie nerozpadávala. Takto predviazané mäso položte na rozpálenú panvicu s olejom a pridajte k nemu na príjemné rozvonanie čerstvý tymián. Z oboch strán toto mäso restujte po dobu 4-5 min. (dĺžka vždy záleží ako ho máte radi prepečené a akú hrúbku vaše medailónky vo výsledku máte). Po orestovaní mäsa vložte do nádoby, pridajte naň kúsky masla a nechajte odpočívať po dobu 10-15 min., aby mäso uvolnilo svoju textúru a stane sa tak mäkkším. Tesne pred podávaním nezabudnite dosoliť. 2 Smotanová omáčka zo zeleného korenia Panvicu, ktorá vám ostala po orestovaní mäsa poriadke oškrábte o všetky výpečky. Panvicu potom pokropte trochou oleja a orestujte na nej nadrobno nakrájanú šalotku do zlatova. Pridajte brandy, alebo koňak a nechajte prebublávať zopár minút. Podlejte vývarom, smotanou a rovno pridajte aj zelené korenie. Takto vytvorenú omáčku nechajte prevariť pri miernom ohni približne 3-5 minút. Pokiaľ sa vám zdá byť omáčka málo hustá, tak si ju dohustite zmiešaním jednej PL kukuričného škrobu a trochu vody. Nezabudnite potom ale omáčku ešte nechať pár minút prevariť. 3 Jogurtový šalát Umyté a usušené kápie vložte na plech a dajte ich upiecť do rúry pri 200°C a ideálne s horným ohrevom. Počas pečenia ich občas otočte, aby sa upiekli rovnomerne. Papriky nechajte piecť až pokiaľ ich koža nesčernie. Potom ich vyberte z rúry a uzavrite do nádoby, aby sa sparili. Takto sparené papriky zbavte šupiek a vnútorných semiačok spolu s hlavičkou. Papriky následne nakrájajte na kocky a vložte do misky, kam postupne pridajte, rukolu, nakrájané cherry rajčiny, štavu z limetky, trochu olivového oleja, čerstvé chilli, med a biely jogurt. Riadne premiešajte a pokiaľ si to šalát vyžaduje, tak ešte pridajte štipku soli. Tajný tip: Ja som toto jedlo okrem šalátu podával aj so zemiakmi, ktoré som si uvaril vo vode s lyžičkou kurkumy a štipkou muškátového orieška. Následne som orestoval cibuľku do zlatistej farby a primiešal ku zemiakom, ktoré stačí jednoducho rozpučiť. Samozrejme výber vhodnej prílohy je len a len na vás. The post Teľacie medailónky v slaninovom obale s ľahkým jogurtovým šalátom appeared first on Smoliak.sk | Recepty, recenzie a zoznam najlepších kaviarní a reštaurácií podľa foodblogera.
Obľúbené jedlo našich dánskych dodávateľov riadu zo spoločnosti SCANPAN.
Mäkké trhané mäso podávané v dobrej bulke so šalátom, doplnené lahodnou omáčkou. Je ťažké odolať.
Krídlovka s ľahkým kufrom.Nerezové oceľové piesty, ladiaci krúžok na treťom pieste. Korpus: 138 mm, vŕtanie: 11,5 mm.Lakované prevedenie.
Es alt saxofón 77-SA s luxusným ľahkým nylonovým nepremokavým puzdrom s vonkajším a vnútorným vreckom, mäkko vystlaným vnútrom, s popruhy a uchom. Farba púzdra čiernošedá.
Sudca na súde: - Takže, milá pani, vy ste na obale namiesto podávať s ľadom čítala podať s jedom, že?
prejsť na článok