Trnkové víno

Trnky sú pre výrobu vína veľmi vhodnou, málo využívanou surovinou. Z trniek môžeme pri správnom výrobnom postupe pripraviť rubínové trnkové víno, ktoré sa svojou akosťou približuje révovým červeným vínam najlepšej kvality. Trnky majú byť prezreté a zbierajú sa až po prvých mrazoch. Po nich sú sladšie, čiastočne strácajú zvieravú chuť po trieslovinách a šťava sa z nich ľahšie uvoľňuje. Celá rada látok, ktoré dodávajú vínu žiadanú farbu, príjemnú chuť a arómu je obsiahnutá v šupkách. Prechádza do šťavy buď pomocou tepla (zaparením), nakvašovaním, prípadne ak sú trnky po celú dobu kvasenia v kvasnej nádobe. Modernejšie postupy s výhodou odporúčajú použiť enzýmy. Na prípravu vína môžeme používať čerstvé, ale aj sušené plody, ktoré vínu ešte pridajú na kvalite. Trnky schnú v pomere 3:1. Z čerstvých trniek získame farbu vína jasne červenú, zo sušených hnedočervenú. Z výhodou sa pridávajú hlavne ako prísadu do iných, chuťovo nevýrazných vín (napríklad hrušky), alebo do zle sa čistiacich vín (napríklad jablká). Okrem toho víno dostane sýtejšiu farbu. Po skončení kvasenia nie je trnkové víno ešte zďaleka vhodné na konzumáciu. V tejto fáze sa ho nepokúšajte dosladzovať! Doprajte mu aspoň rok aby vyzrelo, no čím je staršie tým je kvalitnejšie. ZBER: 9 11 mesiac (september, október, november), po prvých mrazoch Zoznam receptov Trnkové víno môj obrázkový recept (r. 2020) Trnkové víno 1 (r. 1966)Trnkové víno 2 (r. 1966)Trnkové víno 3 (r. 1966)Trnkové víno zo sušených trniek (r. 1966)Dezertné víno z trniek (r. 1966)Trnkové stolové víno (r. 2001)Trnkové dezertné víno (r. 2001)Víno z trniek 1 (r. 2003)Víno z trniek 2 (r. 2003)Stolové víno z trniek (r. 2007)Víno z trniek 3 (r. 2013) Trnkové víno 1 INGREDIENCIE recept na 5 litrov vína 2,5 kg namrznutých trniek2,5 litra vriacej vody0,2 kg cukruživná soľkvasinkycukrový roztok: 1 liter vody + 1,3 kg cukru Postup 2,5 kg zrelých, namrznutých trniek zbavíme stopiek, očistíme v tečúcej vode, popučíme a sparíme 2,5 litrami vriacej vody.Zmes 15 minút povaríme na miernom ohni (alebo lepšie vo vodnom kúpeli) a za horúca vylisujeme.V horúcej šťave za miešania rozpustíme 20 dkg kryštáľového cukru a pol balíčka živnej soli.Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a mušt necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom asi 3 dni nakvasiť.Potom pridáme za miešania polovicu roztoku z 1,3 kg cukru v 1 litri vody a asi za týždeň zvyšok cukrového roztoku. Vždy premiešame a uzavrieme kvasným uzáverom. S poslednou dávkou, keď je to potrebné, mušt doplníme prevarenou vodou na požadovaný objem.Po skončení kvasenia, keď prestanú unikať bublinky kysličníka uhličitého a roztok sa jasní, víno stočíme, ponecháme ustáť a plníme do fliaš.Použité kvasinky: PORTSKÉ (postačia aj uviverzálne). Poznámka: pri použití nezrelých trniek zostáva víno kalné po celú dobu kvasenia a nevyjasní sa ani po niekoľkonásobnom stočení a odležaní. Vždy pred použitím je preto potrebné trnky ochutnať a tak posúdiť zrelosť. Tento recept na trnkové víno pochádza z knihy (rok 1966). Trnkové víno 2 INGREDIENCIE recept na 5 litrov vína 2,5 kg namrznutých trniek2 litre vriacej vodyživná soľkvasinkycukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru Postup 2,5 kg zrelých, namrznutých trniek zbavených stopiek očistíme v tečúcej vode a bez rozpučenia sparíme 2 litrami vriacej vody.Po vychladnutí zmes vlejeme do kvasnej nádoby, pridáme vzklíčené kvasinky, pol balíčka živnej soli, 1/3 cukrového roztoku. Mušt premiešame a nádobu uzavrieme kvasným uzáverom. Vždy po týždni sa pridá ďalšia tretina cukrového roztoku.Po skončení kvasenia, keď trnky klesnú ku dnu, víno sa vyjasní a prestanú unikať bublinky kysličníka uhličitého (v celom priebehu kvasenia sa trnky ponechajú v mušte), niekoľkokrát pretočíme vždy po niekoľkých dňoch státia v uzavretej nádobe a plníme do fliaš.Použité kvasinky: PORTSKÉ, TOKAJSKÉ (postačia aj univerzálne). Tento recept na trnkové víno pochádza z knihy (rok 1966). Trnkové víno 3 INGREDIENCIE recept na 5 litrov vína 2,5 kg namrznutých trniek2 litre vriacej vodyživná soľkvasinkycukrový roztok: 1 liter vody + 1,5 kg cukru Postup 2,5 kg trniek sparíme 2 litrami vriacej vody, krátko povaríme, po vychladnutí prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a necháme nakvasiť.Niekoľkokrát denne nádobu zamiešame a asi za týždeň zmes vylisujeme.Do muštu pridáme pol balíčka živnej soli a vzklíčené kvasinky. Potom pridáme za miešania polovicu cukrového roztoku a asi za týždeň zvyšok cukrového roztoku (vždy premiešame a uzavrieme kvasným uzáverom). S poslednou dávkou, keď je to potrebné, mušt doplníme vychladnutou prevarenou vodou na požadovaný objem.Po skončení kvasenia, keď prestanú unikať bublinky kysličníka uhličitého a roztok sa jasní, víno stočíme, ponecháme ustáť a plníme do fliaš.Použité kvasinky: PORTSKÉ, BURGUNDSKÉ (postačia aj univerzálne). Tento recept na trnkové víno pochádza z knihy (rok 1966). Trnkové víno zo sušených trniek INGREDIENCIE recept na 5 litrov vína 1,5 kg sušených trniekďalšie suroviny podľa niektorého z vyššie uvedených receptov (Trnkové víno 1 3) Postup 1,5 kg sušených trniek umyjeme v tečúcej vode a ďalej postupujeme podľa niektorého z vyššie uvedených receptov (Trnkové víno 1 3).Použité kvasinky: TOKAJSKÉ, PORTSKÉ, MALAGA (postačia aj univerzálne). Tento recept na trnkové víno zo sušených trniek pochádza z knihy (rok 1966). Dezertné víno z trniek Postup 1 K už hotovému vínu, vyrobenému podľa niektorého z vyššie uvedených receptov (Trnkové víno 1 3, alebo Trnkové víno zo sušených trniek), stočenému z kvasníc pridáme 0,5 kg cukru a ponecháme v nádobe uzavretej kvasným uzáverom stáť ďalší mesiac. Po pretočení a odležaní plníme do fliaš. Postup 2 K muštu vyrobenému jedným z vyššie uvedených receptov (Trnkové víno 1 3, alebo Trnkové víno zo sušených trniek), sa hneď na začiatku po búrlivom kvasení pridá o 0,5 kg cukru viac ako je predpísané. Použité kvasinky: TOKAJSKÉ (postačia aj univerzálne). Tento recept na dezertné víno z trniek pochádza z knihy (rok 1966). Trnkové stolové víno INGREDIENCIE recept na 16,5 litra vína 10 kg trniek10 litrov vody3 kg cukru3 g živnej solikvasinky Všeobecný postup (2 spôsoby) KRÁTKE POVARENIE k trnkám pridáme stanovené množstvo vody podľa receptu, popučíme ich (opatrne aby sa nepoškodili kôstky) a hmotu zahrievame po dobu 20 30 minút pri teplote 65 70°C. Uvoľnenú šťavu scedíme a zvyšnú hmotu vylisujeme. Oba podiely šťavy zmiešame, pridáme predpísané množstvo cukru, živnú soľ, zákvas čistej kultúry kvasiniek a necháme v kvasnej nádobe kvasiť. NAKVASENIE DRTE celé umyté trnky v kvasnej nádobe zalejeme horúcim cukrovým roztokom v takej koncentrácii, ako uvádza recept. Po vychladnutí pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a živnú soľ. Zmes necháme kvasiť a občas hmotu zamiešame. Asi po týždni, keď skončí búrlivé kvasenie, víno scedíme a trnky vylisujeme. Oba takto získané podiely šťavy zmiešame ako v prvom prípade, naplníme ich až po okraj hrdla do čistej nádoby a necháme pri nižšej teplote kvasiť. Postup Na 10 kg trniek použijeme 10 litrov vody, 3 kg cukru, 3 g živnej soli a zákvas čistej kultúry kvasiniek.Šťavu získame buď krátkym varením, alebo nakvasením (podľa jedného z vyššie uvedených všeobecných postupov).Po úplnom dokvasení a po druhom stočení naplníme víno do fliaš, v ktorých získa odležaním pri 15°C konečnú akosť. Tento recept na trnkové stolové víno pochádza z knihy (rok 2001). Trnkové dezertné víno INGREDIENCIE recept na 17,5 litra vína 10 kg trniek10 litrov vody3,5 kg cukru4 g živnej solikvasinky Všeobecný postup (2 spôsoby) KRÁTKE POVARENIE k trnkám pridáme stanovené množstvo vody podľa receptu, popučíme ich (opatrne aby sa nepoškodili kôstky) a hmotu zahrievame po dobu 20 30 minút pri teplote 65 70°C. Uvoľnenú šťavu scedíme a zvyšnú hmotu vylisujeme. Oba podiely šťavy zmiešame, pridáme predpísané množstvo cukru, živnú soľ, zákvas čistej kultúry kvasiniek a necháme v kvasnej nádobe kvasiť. NAKVASENIE DRTE celé umyté trnky v kvasnej nádobe zalejeme horúcim cukrovým roztokom v takej koncentrácii, ako uvádza recept. Po vychladnutí pridáme zákvas čistej kultúry kvasiniek a živnú soľ. Zmes necháme kvasiť a občas hmotu zamiešame. Asi po týždni, keď skončí búrlivé kvasenie, víno scedíme a trnky vylisujeme. Oba takto získané podiely šťavy zmiešame ako v prvom prípade, naplníme ich až po okraj hrdla do čistej nádoby a necháme pri nižšej teplote kvasiť. Postup Na 10 kg trniek použijeme 10 litrov vody, 3,5 kg cukru, 4 g živnej soli a zákvas čistej kultúry kvasiniek.Pri získavaní šťavy trnky buď krátko povaríme, alebo necháme nakvasiť (podľa jedného z vyššie uvedených všeobecných postupov).Po dokvasení a stočení vína z kvasníc k vínu pridáme 1,3 kg cukru.Víno skladujeme buď vo fľašiach, alebo v úplne naplnených demižónoch pri teplote asi 15°C. Plnú akosť víno získa až po dlhšom odležaní. Tento recept na trnkové dezertné víno pochádza z knihy (rok 2001). Víno z trniek 1 INGREDIENCIE recept na 1 liter vína 500 g zrelých namrznutých trniek500 ml vody40 g cukru0,16 g živnej solikvasinkycukrový roztok: 260 g cukru + 200 ml vody Postup Trnky odstopkujeme, opláchneme v tečúcej vode, popučíme a sparíme vriacou vodou. Zmes približne 15 minút povaríme na miernom ohni a za horúca vylisujeme.V horúcej šťave za miešania rozpustíme cukor a živnú soľ. Po vychladnutí pridáme vzklíčené kvasinky a necháme v kvasnej nádobe uzavretej kvasným uzáverom približne 3 dni nakvasiť.Potom pridáme za miešania polovicu cukrového roztoku a asi za týždeň zvyšok.Po skončení kvasenia, keď prestanú unikať bublinky CO2 a víno sa vyjasní, stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Tento recept na víno z trniek pochádza z knihy (rok 2003). Víno z trniek 2 INGREDIENCIE recept na 1 liter vína 500 g trniek400 ml vody0,16 g živnej solikvasinkycukrový roztok: 260 g cukru + 200 ml vody Postup Trnky sparíme vriacou vodou, krátko povaríme, po vychladnutí prelejeme do kvasnej nádoby, uzavrieme kvasným uzáverom a ponecháme nakvasiť.Niekoľkokrát denne zamiešame a približne za týždeň zmes vylisujeme.Do muštu pridáme živnú soľ, vzklíčené kvasinky a cukrový roztok.Po skončení kvasenia, keď prestanú unikať bublinky CO2 a roztok sa vyjasní, víno stočíme, necháme odležať kým kal klesne na dno a plníme do fliaš. Tento recept na víno z trniek pochádza z knihy (rok 2003). Stolové víno z trniek INGREDIENCIE recept na 6,5 litra vína 2,5 kg trniek5 litrov vody1,5 kg cukruživná soľkvasinky Postup Úplne zrelé, zdravé a namrznuté trnky (z trniek, ktoré neprešli mrazom, sa víno nepodarí vyrobiť) nechajte variť 2 3 minúty a keď prejdú varom, odstavte ich na 5 6 hodín v zakrytej nádobe.Potom šťavu sceďte a z plodov vyberte kôstky (s výnimkou 1/10 objemu). Trnky bez kôstok vylisujte a pridajte popučené trnky s kôstkami, nasypte cukor, dôkladne zamiešajte kým sa celkom rozpustí a prilejte vodu.Potom pridajte živnú soľ, vzklíčené kvasinky a nechajte vykvasiť.Keď kvasenie skončí, stočte víno do čistej nádoby až po hrdlo, uzavrite a nechajte odstáť kým sa vyčistí. Stáčanie niekoľkokrát opakujte.Keď sa už na dne neusadí žiadny kal, víno môžete naplniť do fliaš a uložiť na chladné tmavé miesto dozrieť. Víno chutí výborne a aj keď je trpké, veľmi dlho vydrží. Tento recept na stolové víno z trniek pochádza z knihy (rok 2007). Víno z trniek 3 INGREDIENCIE recept na 5,5 litra vína 1,2 kg namrznutých trniek4,5 litra vody1 kg cukru2 pomaranče1 tableta disiričitanu draselnéhoživná soľkvasinky Postup Čerstvé, namrznuté, očistené trnky varte približne 20 minút v 2,3 litri vody a snažte sa ich podrviť drevenou varechou, aby popraskali šupky. Drť sceďte cez jemnú tkaninu do kvasnej nádoby a zvyšok vylisujte.Aktivujte kvasinky podľa návodu na obale.Zvyšok vody priveďte k varu, pridajte cukor a miešajte kým sa úplne rozpustí. Pridajte pomarančovú šťavu a 1 rozdrvenú tabletu disiričitanu draselného.Keď zmes vychladne, pridajte živnú soľ, vzklíčené kvasinky, nádobu uzavrite kvasným uzáverom a nechajte kvasiť.Po skončení kvasného procesu stočte víno do čistej nádoby, kým sa vyčistí (približne 3 mesiace). Podľa potreby stáčajte až kým bude úplne číre. Nakoniec stočte do fliaš a skladujte v chlade a tme. Víno z divých trniek je vynikajúce, avšak podobne ako čerešňové víno vyžaduje dlhý čas zrenia, než dostane tú správnu chuť. Po skončení kvasenia nie je trnkové víno ešte zďaleka vhodné na konzumáciu. V tejto fáze sa ho nepokúšajte dosladzovať! Doprajte mu aspoň rok aby vyzrelo, no čím je staršie tým je kvalitnejšie. Tento recept na trnkové dezertné víno pochádza z knihy (rok 2013). Vyskúšali ste niektorý z receptov? Vylepšili ste ho? Máte vlastný a lepší, alebo dokonca recept vrátane obrázkov? Podeľte sa s ostatnými, ohodnoťte vyskúšaný recept, napíšte komentár, alebo mi pošlite Váš recept cez kontaktný formulár a pridám ho na stránku. The post Trnkové víno appeared first on DomaceVino.sk.

prejsť na článok

Silvestrovské varené víno na cvičáku

31. decembra na silvestra v rámci bežného cvičáku o 9:00 hod. budeme pre členov a priateľov klubu variť naše legendárne varené víno s medom. Takže odporúčame prísť bez auta alebo si zobrať vodiča :-)

prejsť na článok

Víno zo zázvoru recepty od čitateľov

Tu nájdete Vaše recepty na domáce víno zo zázvoru. Víno zo zázvoru so sušenými brusnicami Víno zo zázvoru INGREDIENCIE recept do 15l demižónu 450 g zázvoru (celý aj so šupkou)200 g sušených brusníc (prípadne slivky či hrozienka)10,5 l vody2,

prejsť na článok

Žihľavové víno

Menej obvyklá pre prípravu vína je žihľava. Žihľavové víno sa pripravuje veľmi rýchlo a ľahko. Zbierajte len vrcholky žihľavy, pretože sú trošku sladšie ako zbytok rastliny. ZBER: jar jeseň (najlepšie sú mladé jarné lístky) Žihľavové víno I

prejsť na článok

Zázvorové víno

Domáce zázvorové víno je v domácnostiach menej obvyklé. Spravidla sa zázvor používa skôr do zmesi korenia na prípravu korenených vín. Zázvorové víno INGREDIENCIE recept na 1 liter vína 10 g zázvoru100 ml vody4 g kyseliny citrónovej0,16 g ži

prejsť na článok

Víno z ananásu recepty od čitateľov

Pozrite si Vaše recepty na víno z ananásu. Zavrite oči a predstavte si ho! Exotické, typicky krásne voňavé ananásové víno je pýchou každého domáceho vinára. Je krížencom medzi juhoamerickým Sauvignon Blanc a talianským Pinot grigio. Prirodzená kyslo

prejsť na článok