Uvarte si svoje vlastné pivo!

Ach, kto by ho aspoň raz v živote neochutnal. Síce sa medzi nami nájdu asi aj takí ľudia, ale väčšina z vás už určite minimálne niekoľkokrát okoštovala klasický slovenský a český nápoj- dobré pivo. Pokiaľ ste ale skutočným znalcom a milovníkom piva, pravdepodobne ste už mali takúto úvahu: „Čo ak by som si uvaril a ochutnal vlastné pivo?“ Áno, presne tak! Skutočný pivný gurmán by sa nemal uspokojiť len s tým, že si sadne do krčmy a bude čakať, kým mu niekto načapuje a prinesie pivo, ktoré zas vyrobil a doviezol niekto iný. Síce v pohode môže, nič zlé na tom nie je, ale predsa- Neláka vás tá myšlienka vytvoriť si vlastné pivo a posúdiť jeho kvality? Rovnako tak ako majstra remeselníka tešia jeho vlastné vydarené výrobky alebo napríklad kuchára jeho vlastnoručne uvarené špeciality. Je v tom určitá hrdosť a prirodzená ľudská zvedavosť a potreba pokúšať sa o niečo nové a lepšie. A iste uznáte, že to bude znieť dobre, ak si raz poviete, že „ja som si už raz uvaril vlastné pivo“. A ešte lepšie bude znieť toto tvrdenie, ak sa s ním pochválite pred kamarátmi, známymi alebo rodinou. Alebo dokonca ak im dáte z vášho čarovného nápoja ochutnať. Pritom asi uznáte, že práve výroba piva je zaujímavejšia, než príprava väčšiny ostatných nápojov. Varenie, chladenie, kvasenie, chmeľovar, je to celkovo originálny postup. Lenže ako začať? Ako sa len tak pustiť do výroby dobrého piva? V každom prípade vám najskôr odporučím kurz varenia piva. Nemyslite si ale, že budete len tak postávať s rukami za chrbtom a prizerať sa, ako sa tento nápoj pripravuje. Nie! Čaká vás niečo oveľa zaujímavejšie. Po vašej ruke bude skúsený inštruktor, ktorý vás bude smerovať svojimi radami, ale celú prípravu piva nechá na vás! Takže sa z vás skutočne za 3 – 4 hodiny môže stať profesionálny výrobca piva. K tomu vás čaká aj konzumácia pív a ako darček 2 plné pivné basy s vlastnoručne uvareným pivkom! Článek Uvarte si svoje vlastné pivo! se nejdříve objevil na Enterplus.

prejsť na článok

Uvarte si svoje prvé domáce pivo rýchlo a ľahko :)

(Domáca výroba piva, 4. časť). Domáce pivo zo sady — z mladinového koncentrátu — predstavuje asi najlepší spôsob, ako sa v praxi zoznámiť s výrobou piva. Mladinové koncentráty obsahujú prakticky všetky potrebné suroviny, takže od úspechu vás delí len dobr

prejsť na článok

Uvarte si bylinkové pivo a zázvorový ale

(Domáca výroba piva, 5. časť). Klasické britské bylinkové pivo vyniká jednoduchou rýchlou prípravou a lacnými surovinami. Podobné výhody prináša aj zázvorový ale. V oboch prípadoch ide o osviežujúce, nízkoalkoholické kvasené nápoje konzumné už o pár týždň

prejsť na článok

Uvarte si bazové alebo smrekové pivo

(Domáca výroba piva, 6. časť). Domáce pivo z bazových kvetov alebo z mladých končekov smrekových vetvičiek si v supermarkete určite nekúpite. O to väčšiu radosť spravíte sebe a svojim priateľom, keď si tieto chuťovo veľmi zaujímavé tradičné anglické pivá

prejsť na článok

Uvarte si žihľavové pivo alebo staroanglický ale

(Domáca výroba piva, 7. časť). Žihľava je mimoriadne zdravá, ale aj ľahko dostupná bylina často využívaná v ľudovom liečiteľstve. Menej sa vie o tom, že žihľava je tiež výborná surovina na výrobu lacného, ale výborného domáceho piva. A pridáme si k nemu e

prejsť na článok

Jozef si doma varí vlastné pivo / Autor: Andrej Kuzmány

Prebraté zo zdroja: zilina.sme.sk Pivo obľubuje už dlhé roky. Pre nespokojnosť so súčasnou ponukou sa rozhodol vyskúšať domáce varenie. Venuje sa mu pol roka a stále sa snaží objavovať nové obzory. O pive a jeho príprave rozpráva Jozef Lednický (23).  

prejsť na článok