Pravidelná konzumácia orechov pozitívne prispieva k ochrane srdca a obehového systému. Tento účinok je obvykle pripisovaný dobrej skladbe mastných kyselín, ktoré v orieškoch sú. Štúdie však zavádzajú ďalšiu zložku k diskusii: antioxidanty. Tieto biomarkery, ktoré chránia naše bunky neutralizovaním voľných radikálov v tele, zahrňujú vitamín E, polyfenoly, ktoré sú klasifikované ako sekundárne fytochemikálie a fytosteroly (rastlinný pôvod). Orechy obsahujú všetky tieto prísady a majú preto vysoký antioxidačný potenciál. Okrem toho sa ich účinok posiluje interakciou viacnásobných antioxidantov v porovnaní s účinnosťou jediného antioxidačného biomarkeru. Napríklad fytosterol beta-sytosterol vyskytujúci sa u arašidov spôsobuje vznik dvoch enzýmov, ktoré môžu odbúravať kyslíkové radikály (napr. peroxid vodíka), a tým chrániť krvné bunky. Konzumácia orechov vedie k nižšej LDL oxidácií. LDL cholesterol je tzv. ´zlý cholesterol´. LDL oxidácia znamená, že nenasýtené mastné kyseliny v LDL časticiach budú prechádzať zmenou. Rýchla oxidácia LDL podporuje vývoj arteriosklerózy, čo môže viesť k infarktom a mrtviciam. Čím väčší je obsah antioxidantov napríklad tým, že pravidelne konzumujete orechy tým nižšia je miera LDL oxidácie. Zdroj: ROS E.: Nuts and novel biomarkers of cardiovascular disease. Am J Clin Nutr, 2009, 89 (suppl): 1649S–56S
Peak performance coaching a somatické markery na konferencii ZLATÁ KLEC 2022 Príspevok Konferencia ZLATÁ KLEC 2022 v Prahe zobrazený najskôr MentalCoach Ing. Radek Šefčík.
prejsť na článokK obezite dochádza, keď sa konzumuje viac kalórií, než telo potrebuje. Otázkou je, prečo si ľudia včas neuvedomia, že už sú vlastne nasýtení? V tomto kontexte zohráva kvalita jedla dôležitú úlohu hlavne obsah proteínov. V štúdii Sydney University, realiz
prejsť na článokNechať si to opraviť alebo radšej kúpiť nové ? Táto pomerné častá otázka mučí vás všetkých, ktorý ste kedy mali problém s vaším zariadením, či už to bol mobil, počítač, tablet alebo laptop. V nasledujúcich pár riadkoch sa pokúsime povedať pre a proti pre
prejsť na článokAntioxidanty sú látky, ktoré sú schopné v organizme kompenzovať škodlivé účinky prebiehajúcich oxidačných procesov. Antioxidant môže byť buď výživná látka (vitamín, minerálna látka) alebo enzým (bielkoviny v organizme, ktoré pomáhajú pri chemických reakci
prejsť na článokAj keď sa mnohým zdá že osláv MDŽ je komunistický sviatok, nieje tomu tak. Nápad oslavovať... Príspevok Medzinárodný deň žien / vedeli ste kde a ako vznikol tento sviatok ? zobrazený najskôr Správy Zemplína.
prejsť na článok