Vedeli ste, že vás proteíny z arašidov ochránia proti nadváhe?

K obezite dochádza, keď sa konzumuje viac kalórií, než telo potrebuje. Otázkou je, prečo si ľudia včas neuvedomia, že už sú vlastne nasýtení? V tomto kontexte zohráva kvalita jedla dôležitú úlohu hlavne obsah proteínov. V štúdii Sydney University, realizovanej v roku 2011 vedci zistili vplyv obsahu proteínu na chuť k jedlu a na kalorický príjem. 22 štíhlych testovaných osôb dostávalo jedlo s rôznym obsahom bielkovín po dobu štyroch dní. Testované osoby, ktoré konzumovali najmenej proteínu, spotrebovávali viac kalórií než ostatné testované osoby. Nízkoproteínová diéta vedie k saturácií rýchlejšie, a teda sa zje viac. Miesto proteínov sa často jedná o potraviny bohaté na tuk, ktoré potom jeme. Zvyšujú kalorický príjem a riziko vzniku nadváhy. Požiadavky na bielkoviny môžu byť pokryté živočíšnymi i rastlinnými zdrojmi. Živočíšne proteíny môže telo využiť veľmi efektívne, ale v jedle je prítomnosť tiež mnohých nasýtených tukov, napríklad v mäse, udeninách atd. Arašidy sú bohaté na rastlinné proteíny – 100 g arašidov obsahuje 25 g proteínov. Kombinovaním cereálií, napríklad v chlebe alebo v müsli sa využitelnosť rastlinných proteínov z arašidov dokonca zvýši, a tak nemá žiadnu nevýhodu v porovnaní s využiteľnosťou živočíšnych proteínov. Záver: strava obsahujúca arašidy pomáha zaistiť konzumáciu dostatku proteínov, a tak je prevenciou obezity. Zdroj: Gosby AK et al.: Testing Protein Leverage in Lean Humans: A Randomised Controlled Experimental Study. PLoS ONE (2011), 6: e25929

prejsť na článok

Tekvicová polievka s arašidmi

Zloženie 1 cibuľa1 strúčik cesnaku2 polievkové lyžice olivového oleja1 stredne veľká tekvica hokkaido1 liter zeleninového vývaru100 g arašidov, pražených a solených1 plechovka kokosového mlieka2 polievkové lyžice limetkovej šťavy Soľ, korenie, pažítka

prejsť na článok

Desiaty z arašidov pomáhajú školákom s nadváhou schudnúť

Nižšie popisovaná štúdia skúmala v USA, ako spotreba desiat ovplyvnila nadváhu u latinskoamerickej mládeže. Deti na dennej báze konzumovali dve až tri desiaty (olovranty), z nich väčšina bola bohatá na tuky, cukry a soľ. Tieto desiaty samé o sebe poskytli

prejsť na článok

Vedeli ste, že arašidy vám môžu pomocť schudnúť správnym spôsobom?

Arašidy sú skvelým zdrojom veľkého množstva živín, vrátane proteínov, antioxidantov, vitamínov a minerálov a majú pozitívny vplyv na srdce a obehový systém. Ale môžu vám pomôcť aj pri chudnutí? Ano! Americkí vedci vykonali mnoho výskumov o arašidoch a zis

prejsť na článok

Arašidový proteín znižuje riziko tehotenskej cukrovky

Tehotenská cukrovka je v zdravotníctve narastajúcim problémom. Pozoruhodných sedem percent všetkých tehotenstiev v USA trpí na komplikácie tehotenskej cukrovky, čo predstavuje dlhodobé nepríjemnosti pre matku i dieťa. Je tomu tak preto, že tento stav je s

prejsť na článok

Môžeme znížiť riziko rozvinutia alergie na arašidy?

Výskumný tým z Veľkej Británie a USA realizoval štúdiu, ktorá zistila, že riziko rozvoja alergie na arašidy môže byť ovplyvnené už v rannom detstve. V uplynulých desiatich rokoch sa počet alergií na arašidy u detí v západných krajinách zvýšil a tento poče

prejsť na článok