Výskumný tým z Veľkej Británie a USA realizoval štúdiu, ktorá zistila, že riziko rozvoja alergie na arašidy môže byť ovplyvnené už v rannom detstve. V uplynulých desiatich rokoch sa počet alergií na arašidy u detí v západných krajinách zvýšil a tento počet stúpa aj v Afrike a Ázii. Výskumní pracovníci chceli zistiť, či existujú nejaké stratégie prevencie alergie na arašidy, pretože akonáhle sa takáto alergia vyskytne, obvykle pretrváva po celý život u danej osoby. Výsledky štúdie sú úplne unikátne. Vyzerá to tak, že riziko rozvoja alergie na arašidy je možné znížiť v prvých piatich rokoch života dieťaťa zhruba o 70-86 % . Aby malé deti tomuto riziku predišli, potrebujú pravidelne jesť malé množstvo arašidov. Tejto štúdie sa zúčastnilo 628 alergiou ohrozených detí, a to vo veku štyri až jedenásť mesiacov. Už mali nejaké predispozície, ako napríklad alergie na vajíčka alebo ekzém. Všetky deti prešli Prick-testom, aby sa zistilo, či majú nejakú reakciu kože ako alergiu na arašidy 530 detí vykázalo negatívny výsledok, 98 pozitívny výsledok. Potom boli rozdelené do dvoch skupín. Polovici detí bolo povedané, aby nejedli žiadne arašidy, až do doby, kým im bude päť rokov a druhá polovica mala jesť 6 gramov arašidov týždenne, rozložených do dvoch hlavných jedál, až do veku 60 mesiacov. Výsledok: U 13,7 % detí v skupine, ktoré nejedli žiadne arašidy, sa vyvinula alergia na arašidy do veku päť rokov. Naproti tomu iba u 1,9 % detí zo skupiny, ktorá jedla malé množstvo arašidov, sa vyvinula alergia na arašidy. Rovnaký trend bol tiež vidieť u detí s pozitívnym Prick-testom, ktoré už mali citlivú reakciu kože pred začiatkom štúdie. U 35,3 % týchto detí, ktoré sa vyhýbali arašidom do konca štúdie, sa alergia na arašidy vyvinula. A naopak, bolo zasiahnutých iba 10,6 % detí, ktoré jedli arašidy pravidelne. Zrnutie: Výsledky tejto štúdie nám dávajú nádej, že si deti pri pravidelnej konzumácií arašidov na ne môžu vybudovať toleranciu. Je možné, že diéta bez arašidov je dokonca kontraproduktívna a mohla by riziko alergie zvýšiť. Z týchto výsledkov sa nedá vyvodiť žiadne doporučenie ohľadne stravy. Potrebujeme na túto tému viac štúdií, ktorých sa budú zúčastňovať deti s veľkým rizikom alergie a ktoré sa budú vzťahovať aj k starším deťom. Zdroj: Du Toit G et al.: Randomized Trial of Peanut Consumption in Infants at Risk for Peanut Allergy. N Engl J Med. 2015; 372(9):803-13
Ľudia, ktorí jedia arašidy, majú lepšie zásoby proteínov, vitamínov a minerálov. K tomuto záveru dospela štúdia z USA, ktorú vykonala Pennsylvania State University. Analyzovala dvojdenné záznamy zhruba 15 000 ľudí, poznatky boli následujúce: Ľudia, ktorí
prejsť na článokArašidy sú skvelým zdrojom veľkého množstva živín, vrátane proteínov, antioxidantov, vitamínov a minerálov a majú pozitívny vplyv na srdce a obehový systém. Ale môžu vám pomôcť aj pri chudnutí? Ano! Americkí vedci vykonali mnoho výskumov o arašidoch a zis
prejsť na článokK obezite dochádza, keď sa konzumuje viac kalórií, než telo potrebuje. Otázkou je, prečo si ľudia včas neuvedomia, že už sú vlastne nasýtení? V tomto kontexte zohráva kvalita jedla dôležitú úlohu hlavne obsah proteínov. V štúdii Sydney University, realiz
prejsť na článokPodnikanie prináša mnoho výhod a príležitostí, ale s tým úzko súvisí aj riziko. Aj keď je prirodzenou súčasťou podnikania, existujú opatrenia, ktoré môžete prijať na jeho zvládnutie a minimalizovanie. Či už ste začínajúci alebo ostrieľaný podnikateľ, rizi
prejsť na článokÚlohou každého BOZP špecialistu je znížiť riziko úrazov na pracovisku. Ak vo firme máte sklad, nebezpečné chemikálie alebo veľké stroje, pomôžete svojmu kolegovi–bezpečákovi zakúpením správnych výstražných tabuliek do zásoby. Prečítajte si, aké máte možno