Vegan lasagne s baklažánom

Lasagne boli prvé naozaj vegetariánske jedlo, ktoré som v živote varila, ešte predtým, ako som sa stala vegánkou. Vtedy sa mi proste nechcelo variť maso, tak som ich spravila s baklažánom a cuketou. Dnes mám pre vás vylepšenú verziu na vegan lasagne s baklažánom. Chutia fantasticky vďaka poctivému zeleninovému ragú s baklažánom, do ktorého môžete pridať namiesto mäsa šošovicu, vegánske mleté alebo domácky pripravené sójové mäso, ako som ho spravila ja. Vegan lasagne s baklažánom: Počet porcií4 porciíŠtvrtina (1 porcia)Polovica (2 porcie)Predvolene (4 porcií)Dvojnásobok (8 porcie)Trojnásobok (12 porcií)Čas prípravy1 hod.Čas varenia45 min.Celkový čas1 hod. 45 min. Mäso : 100 g sójového granulátu 30 g sójovej omáčky 30 g repkového oleja 15 g koncentrovaného rajčinového pretlaku čl sušeného cesnaku čl sušenej cibule čl oregána čl údenej papriky voda podľa potreby soľ a čierne korenie kvapka tekutého dymu (voliteľné)Ragú: 200 g baklažánu (prípadne mix mrkva, cuketa či stonkový zeler) 1 čl soli 3 pl olivového oleja 1 červená cibuľa čl tekutého dymu (voliteľné)alebo podľa chuti 3 strúčiky cesnaku 800 g celých lupaných rajčín (2 konzervy) 140 g koncentrovaného rajčinového pretlaku 1 čl oregána 1 čl tymiánu 1 čl rozmarínu 1 štipka čierneho korenia 15 g čerstvej bazalky 250 g bezvaječných lasagní 100 g raslinného syra rajčinyBešamel 50 g rastlinného masla / oleja 50 g hladkej pšeničnej múky 500 ml rastlinného mlieka 1/4 ČL muškátového oriešku 2 PL lahôdkového droždia 1 ČL soli štipku čierneho korenia NáročnosťMierne pokročilýOhodnoďte tento recept :)5.0 Ingrediencie Mäso : 100 g sójového granulátu 30 g sójovej omáčky 30 g repkového oleja 15 g koncentrovaného rajčinového pretlaku čl sušeného cesnaku čl sušenej cibule čl oregána čl údenej papriky voda podľa potreby soľ a čierne korenie kvapka tekutého dymu (voliteľné)Ragú: 200 g baklažánu (prípadne mix mrkva, cuketa či stonkový zeler) 1 čl soli 3 pl olivového oleja 1 červená cibuľa čl tekutého dymu (voliteľné)alebo podľa chuti 3 strúčiky cesnaku 800 g celých lupaných rajčín (2 konzervy) 140 g koncentrovaného rajčinového pretlaku 1 čl oregána 1 čl tymiánu 1 čl rozmarínu 1 štipka čierneho korenia 15 g čerstvej bazalky 250 g bezvaječných lasagní 100 g raslinného syra rajčinyBešamel 50 g rastlinného masla / oleja 50 g hladkej pšeničnej múky 500 ml rastlinného mlieka 1/4 ČL muškátového oriešku 2 PL lahôdkového droždia 1 ČL soli štipku čierneho koreniaPokynyVegan lasagne s baklažánomIngredienciePokyny{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"Surov\u00e1 dc\u00e9rka","datePublished":"2020-09-22","name":"Vegan lasagne s bakla\u017e\u00e1nom","image":"https:\/\/www.dcerka.sk\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/lasagne1-700x525.jpg","description":"Dnes m m pre v s vylep en verziu na vegan lasagne s bakla\u017e nom a alternat vou k mlet mu m su, pre naozaj poctiv lasagne.","recipeIngredient":["100 g s\u00f3jov\u00e9ho granul\u00e1tu","30 g s\u00f3jovej om\u00e1\u010dky","30 g repkov\u00e9ho oleja","15 g koncentrovan\u00e9ho raj\u010dinov\u00e9ho pretlaku"," \u010dl su\u0161en\u00e9ho cesnaku"," \u010dl su\u0161enej cibule"," \u010dl oreg\u00e1na"," \u010dl \u00fadenej papriky","voda pod\u013ea potreby","so\u013e a \u010dierne korenie","kvapka tekut\u00e9ho dymu (volite\u013en\u00e9)","200 g bakla\u017e\u00e1nu (pr\u00edpadne mix mrkva, cuketa \u010di stonkov\u00fd zeler)","1 \u010dl soli","3 pl olivov\u00e9ho oleja","1 \u010derven\u00e1 cibu\u013ea"," \u010dl tekut\u00e9ho dymu (volite\u013en\u00e9)","3 str\u00fa\u010diky cesnaku","800 g cel\u00fdch lupan\u00fdch raj\u010d\u00edn (2 konzervy)","140 g koncentrovan\u00e9ho raj\u010dinov\u00e9ho pretlaku","1 \u010dl oreg\u00e1na","1 \u010dl tymi\u00e1nu","1 \u010dl rozmar\u00ednu","1 \u0161tipka \u010dierneho korenia","15 g \u010derstvej bazalky","250 g bezvaje\u010dn\u00fdch lasagn\u00ed","100 g raslinn\u00e9ho syra","raj\u010diny","50 g rastlinn\u00e9ho masla \/ oleja","50 g hladkej p\u0161eni\u010dnej m\u00faky","500 ml rastlinn\u00e9ho mlieka","1\/4 \u010cL mu\u0161k\u00e1tov\u00e9ho orie\u0161ku","2 PL lah\u00f4dkov\u00e9ho dro\u017edia","1 \u010cL soli","\u0161tipku \u010dierneho korenia"],"recipeCategory":"Hlavn\u00e9 jedl\u00e1","recipeYield":"4","cookTime":"PT0H45M","prepTime":"PT1H0M","totalTime":"PT1H45M","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":0,"carbohydrateContent":"","cholesterolContent":"","fatContent":"","fiberContent":"","proteinContent":"","saturatedFatContent":"","servingSize":"4","sodiumContent":"","sugarContent":"","transFatContent":""},"recipeInstructions":[""],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","ratingCount":1,"bestRating":5,"worstRating":1},"recipeCuisine":"Talianska kuchy\u0148a","keywords":[]} Mäso: Môžete siahnuť po uvarenej šošovici alebo mletom vegan mäse zo supermarketu. Použite vždy asi 200-250 gramov. Sójový granulát uvarte vo vode alebo vývare. Po uvarení ho sceďte a čo najviac vysušte ja ho krátko suším v rúre na 100 stupňoch. Zvyšok ingrediencí zmiešajte na marinádu, zalejte vysušené mäso a podľa potreby pridajte trochu vody. Nechajte marinovať aspoň 30 minút a pred prípravou lasagní kúsky opečte/upečte do chrumkava na panvici alevo v rúre. Ragú: Baklažán nakrájajte na plátky a posoľte. Zohrejte olej a začnite opekať do zlata cibuľku. Keď je cibuľka opražená, baklažán osušte a nakrájajte na kocky. K cibuľke pridajte na jemno nastrúhaný cesnak. Po minúte pridajte baklažán a ďalšiu zeleninu, ktorú používate, ako mrkvu. Krátko poduste. Potom do hrnca pridajte aj rajčinový pretlak, oregáno, tymián, rozmarín, čierne korenie, tekutý dym (voliteľné) a soľ podľa chuti. Všetko dobre zmiešajte a na záver pridajte aj konzervované rajčiny. Stíšte oheň na minimum a pod pokrievkou nechajte ragú bublať aspoň hodinu prebežne miešajte. Po uvarení do ragú prisypte nakrájanú bazalku a sójové kúsky. Ak používate šošovicu alebo vegan mleté, môžete ho pridať na začiatku varenia. Bešamel:  V hrnci zohrejte rastlinné mlieko tak aby bolo horúce ale nevrelo. V ďalšom hrnci na strednom ohni roztopte rastlinné maslo. K maslu pridajte hladkú múku a miešajte, kým nevznikne hladká a hustá pasta. Asi 2 minúty ju opekajte a neustále miešajte, aby nehnedla. Potom pomaly a za stáleho miešania metličkou začnite vlievať rastlinné mlieko, aby sa vám nevytvorili hrudky. Bešamel priveďte za stáleho miešania k varu, pridajte muškátový oriešok, lahôdkové droždie, soľ a čierne korenie. Oheň stiahnite na minimum a miešajte ďalšie 2 minúty. Potom odložte z ohňa a začnite skladaním lasagní. Vegan lasagne s baklažánom: Pripravte si zapekaciu misu s rozmerom asi 27×17 cm a lasagne. Pri pokladaní lasagní je dôležité, aby sa vám lasagne príliš neprekrývali. Otestujte si teda, koľko sa vám zmestí do misy a lasagne prispôsobte jej veľkosti. Tvrdé lasagne sa často zle lámu či strihajú. Môžete ich ale na pár sekúnd namočiť do horúcej vody – predvariť. Potom sa dajú krásne strihať bez lámania a aj lasagne budú rýchlejšie hotové. Na dno zapekacej misy (27x17cm) rozprestrite 2 PL bešamelu a prvú vrstvu cestovín. Cestoviny znova pokryte tenkou vrstvou bešamelu. Ragú si rozdeľte na 3 približne rovnaké časti. Prvú časť špachtľou rozprestrite na bešamel a zarovnajte, aby bešamel nikde nevykúkal. Na ragú znova pridajte cestoviny a zalejte ich bešamelom. Takto pokračujte kým neminiete ragú a cestoviny. Chcete 4 vrstvy cestovín. Na poslednú vrstvu cestovín dajte zvyšok bešamelovej omáčky. Lasagne môžete ozdobiť rajčinami či inými zvyškami zeleniny (baklažán či cuketa). Zeleninu zasypte rastlinným syrom.Zapekaciu misu prekryte alobalom a lasagne dajte piecť na 180 stupňov asi na 30-45 minút, kým cestoviny nezmäknú. Môj typ pre krásne roztečený syr na vrchu lasagní syr roztopím vopred na kvapke oleja v malou hrnci na omáčku a pridám už roztečený. Takto môžete použiť strúhaný či plátkový rastlinný syr. Zapekaciu misu prekryte alobalom a lasagne dajte piecť na 180 stupňov asi na 30-45 minút, kým cestoviny nezmaknú. Ak hľadáte ďalšie ragú recepty, pozrite sa sem a ďalšie pokus môžete sledovať na mojom instagrame. Príspevok Vegan lasagne s baklažánom zobrazený najskôr Surová Dcérka.

prejsť na článok

Leather Sleeves

Authentic Portland church-key selfies tofu. Farm-to-table, cred trust fund fingerstache. Synth raw denim vegan Banksy butcher stumptown single-origin semiotics. Intelligentsia chambray tousled, kitsch Godard actually pop-up. Listicle ugh flannel tousled r

prejsť na článok

Pasteis de nata (vegan)

Pasteis de nata je jeden z receptov, ktorý chystám na našu vegánsku cestu po Madeire s Worldee. Nie len že spoločne preskúmame tento krásny ostrov večnej jari, ale budeme chodiť po vegan a vegan friendly podnikoch, ochutnávať lokálne ovocie s lokálnym spr

prejsť na článok

Inspiration: Nordic Home

Meditation street art bitters keffiyeh Shoreditch. High Life roof party pour-over bitters, vegan Pitchfork ennui migas. Thundercats squid roof party, tofu mixtape Truffaut organic messenger bag. Banksy keytar beard Carles mustache, XOXO sustainable pug fi

prejsť na článok

Inspiration: Rural Living

Meditation street art bitters keffiyeh Shoreditch. High Life roof party pour-over bitters, vegan Pitchfork ennui migas. Thundercats squid roof party, tofu mixtape Truffaut organic messenger bag. Banksy keytar beard Carles mustache, XOXO sustainable pug fi

prejsť na článok

Designer Interview

Mustache Schlitz next level blog Williamsburg, deep v typewriter tote bag Banksy +1 literally. Lomo 8-bit pour-over mumblecore photo booth. Kitsch pork belly cred, small batch butcher selvage direct trade. Master cleanse narwhal plaid. Seitan vegan Portla

prejsť na článok