Viete, čo je to syndróm suchého oka?

Syndróm suchého oka nie je ojedinelým ochorením, no jeho príznaky si uvedomuje len málo pacientov. Slzy zohrávajú pri ochrane oka významnú úlohu. Práve pri syndróme suchého oka je najčastejším problémom nedostatočná produkcia sĺz alebo ich kvalita. Ak by boli naše oči suché, ich povrch je náchylnejší na mechanické poškodenie, napríklad aj drobnými smietkami alebo telieskami, s ktorými sa oko dostane do kontaktu. Čo spôsobuje syndróm suchého oka? Správna životospráva je vždy dôležitá a prejaví sa aj na fungovaní a zdraví našich očí. Dostatočný oddych zraku pri sedavých zamestnaniach, v ktorých oči upínate na obrazovky a monitory, by ste nemali podceniť. Syndróm suchého oka môžu okrem toho spôsobiť: vrodené deformity viečok úrazy alebo korekcie viečok zdržiavanie sa v prostredí so znečisteným ovzduším alebo v prašnom prostredí dlhodobý pobyt v prostredí s príliš vysokou alebo nízkou teplotou Náchylnou skupinou na syndróm suchého oka sú aj ženy v menopauze a cukrovkári. Svoj podiel na tomto syndróme môžu mať aj alergie, ktoré si však pacienti často mýlia práve so syndrómom suchého oka a nie vždy sa s ochorením prekrývajú. Pri dlhodobom nosení kontaktných šošoviek sa tiež zvyšuje riziko syndrómu suchého oka, najmä ak nedodržiavate pokyny očného lekára o starostlivosti a správnej výmene šošoviek. Ako rozpoznať syndróm suchého oka a prečo ho liečiť? Ak máte pocit, že sú vaše oči podráždené, unavené, začervenané a slzíte bez výraznejšieho podnetu viac, ako obyčajne, mali by ste spozornieť. Síce nemusí ísť o syndróm suchého oka, no aj takto sa prejavujú jeho príznaky. Najistejšie bude, ak si objednáte prehliadku u očného lekára, ktorý potvrdí alebo vyvráti vaše obavy. Rizikovou skupinou, ktorú najviac ovplyvňuje syndróm suchého oka, sú pacienti čakajúci na laserovú operáciu očí. Niektoré z metód laserových operácií, napríklad metóda Lasik, sú nevhodné pre pacientov, ktorých suchosť očí je za odporúčanou normou. Po konzultácii s lekárom sa môžete syndrómu suchého oka zbaviť Očný lekár vám v prípade potvrdenia syndrómu suchého oka odporučí niekoľko metód, ako sa tohto nepríjemného ochorenia zbaviť. Určite medzi ne bude patriť aj zmena životosprávy, najmä ak ste pod príliš veľkým stresom, máte málo pohybu a vyskytujete sa v prostredí, ktoré vplýva aj na vaše oči. Špeciálne očné kvapky, umelé slzy, vám počas liečby nahradia funkciu sĺz, ktoré sa netvoria v dostatočnej kvalite a nehydratujú povrch vašich očí tak, ako by mali. Alternatívou sú aj zvlhčujúce gély. The post Viete, čo je to syndróm suchého oka? appeared first on Cornea.

prejsť na článok

Rumburakov syndróm

Viete, ktorému chlapovi sa hovorí, že má Rumburakov syndróm? Takému, čo je hore Blekota a dole Mekota.

prejsť na článok

Majú laserové operácie očí riziká?

Ako každý bežný chirurgický zákrok, aj laserové operácie očí so sebou nesú istú dávku rizika. Je však toto riziko natoľko vysoké, aby ste sa kvôli nemu vzdali ostrého zraku? Skúsený lekár vždy upozorní svojich pacientov na možné komplikácie. Ak vám niekto

prejsť na článok

Vinšujem

Vinšujem vám to, však viete čo, aby ste sa dostali tam, však viete kam, aby ste sa radovali s tým, však viete s kým, aby ste mali mnoho toho, však vy dobre viete čoho.

prejsť na článok

7 tipov k oblekom, ktoré je dobré poznať

Viete, že oblek nemusí byť v čistiarni 1 do mesiaca? Viete, prečo sa vo Vašom obleku z maturáka potíte? A viete, prečo máte na saku oleštené rukávy?

prejsť na článok

TVORIVÁ DIELŇA koláže a plstenia

Centrum Kultúry Košického kraja (CKKK) organizuje v rámci krajskej súťaže Výtvarné spektrum pre záujemcov TVORIVÚ DIELŇU, ktorá sa uskutoční vspolupráci s K-13 vo Výmenníku na Štítovej dňa 20.5.2023 (sobota) v čase od 8.30 do cca 16.30. Podujatie bude zam

prejsť na článok