Vitamíny

Sú potrebné ako doplnok stravy? To, aké vitamíny poznáme, si hádam nemusíme popisovať. Poznáme ich všetci. No poznáme aj to, koľko by sme mali denne prijať? Vitamín C je asi najznámejší vitamín, ktorý poznáme. Vitamín, ktorý priamo posilňuje imunitný systém, podporuje regeneráciu ale zároveň pôsobí aj ako silný antioxidant. Denná dávka vitamínu C je 100mg. Pre lepšiu predstavu, 100mg sa nachádza napr. v 80g papriky, 1 stredne veľkom kiwi alebo 110g brokolice. Je vedecky dokázané, že športovci a ťažko pracujúci ľudia potrebujú denne 300 až 450mg vitamínu C. Taktiež fajčiari potrebujú zhruba o 150mg viac ako nefajčiari. Vitamín B2, ktorý je podľa mňa (človeka trpiaceho migrénami) veľmi dôležitý, pretože práve nedostatok vitamínu B2 môže byť spúšťačom migrén. Denná dávka vitamínu B2 by mala byť zhruba 1,5 mg. To sa nachádza napr. v 110g kuracích pŕs, 330g bieleho jogurtu alebo 230g mandlí. A čo železo? Veľa žien máva veľmi silnú menštruáciu, pri ktorej stratia veľa železa, čo môže mať za následok únavu a oslabenie imunitného systému. Denná dávka železa je 10mg. Toto množstvo sa nachádza v 250g morčacích pŕs, 120g šošovice či 200g ovsených vločiek. Tak a máme predstavu koľko vitamínov by sme mali prijať. A teraz ruku na srdce, kto sa v tých číslach našiel? Koľko z vás príjme dostatočné množstvo vitamínov? Kiež by vás bolo viac Ja osobne som zástanca prirodzenej formy vitamínov (ovocie, zelenina,) ale každý vieme, akú kvalitu potravín momentálne kupujeme. Môj osobný názor je, že pokiaľ nemáte domácu zeleninu a ovocie, ktoré je vypestované v skleníku, tak nemáte dostatok vitamínov z potravy. Preto píšem o skleníku, pretože aj naše kyslé dažde, ktoré máme čoraz častejšie nám veľmi neprospievajú. Budem rád, ak mi niekto bude oponovať a vyvráti moje tvrdenie s faktami ale osobne si myslím, že banán, ktorý bol odtrhnutý ešte zelený nebude asi najzdravší tak isto ako aj jablká, ktoré vydržia mesiac na stole bez toho aby zhnili. Nechcem aby ste z tohto článku boli demotivovaní alebo aby ste prestali jesť ovocie a zeleninu, to v žiadnom prípade. Ani to aby ste brali 365 dní v roku vitamíny. Ja osobne milujem ovocie a zeleninu ale pridávam aj vitamíny na 3 mesačnej báze kedy 3 mesiace sa uživajú a 3 mesiace je pauza. A musím zaklopať na čelo už 2 roky som bez choroby.

prejsť na článok

Ako zničiť vitamíny A, B, C, D, E rýchlo a ľahko :)

Ako sa ničia cenné vitamíny v potravinách pri skladovaní a tepelných úpravách? Na čo si dať pozor, aby zostal obsah vitamínov v strave čo najvyšší?

prejsť na článok

Potraviny, ktoré vám dodajú potrebnú energiu a vitamíny

Príprava na vianočné sviatky a záver roku vás tak vyčerpali, že potrebujete dodať energiu? Alebo sa na vás nalepila nepríjemná chrípka a potrebujete dodať svojmu telu potrebné vitamíny? Prečítajte si, ktoré potraviny vám s týmito problémami môžu pomôcť.

prejsť na článok

5VITAMÍNY K2 A D3

Podporujú udržanie normálneho stavu kostí a obmedzujú tak negatívne dopady menopauzy na ich pevnosť. Príspevok <sup>5</sup>VITAMÍNY K2 A D3 zobrazený najskôr Bellasin effect.

prejsť na článok

Vitamíny v zelenine – A, B a C

Koľko, a akých vitamínov denne získate z jednotlivých druhov zeleniny? Pozrite si detailný prehľad najvýznamnejších zeleninových vitamínov a ich účinkov.

prejsť na článok

Prečo by ste mali jesť jahody častejšie?

Jahôdky sú skvelou letnou maškrtou nie len pre deti, no aj pre nás, dospelých. Aj keď obsahujú viac ako ¾ vody, rozhodne tak nechutia. V sladkých jahôdkach sa nachádza množstvo vitamínov, napr. C, E a vitamíny skupiny B. Jedinečné sú tým, že žiadne iné ov

prejsť na článok