Vláknina je významnou a zároveň podceňovanou zložkou našej stravy a nevyhnutnou pre správne trávenie. Okrem toho podporuje pohyb našich čriev a pomáha vyživovať zdraviu prospešné baktérie. Ak v strave chýba, odzrkadlí sa to na celkovom zdraví. Ako ste na tom vy? Prijímate dostatok vlákniny? Aké benefity má vláknina? Vláknina je na rozdiel od ostatných látok nestráviteľná. Nemá žiadnu výživovú hodnotu, no pre správne fungovanie nášho organizmu je nevyhnutná. Prečítajte si ako vláknina priaznivo vplýva na váš organizmus. 1. Priaznivý vplyv na trávenie Vláknina je výborným pomocníkom, ktorý uľahčuje prechod potravy črevami. Konzumácia väčšieho množstva vlákniny môže znížiť riziko zápalov čriev a poskytnúť úľavu od syndrómu dráždivého čreva. 2. Detoxikácia organizmu Vláknina je výborným pomocníkom pri detoxikácii organizmu. Čistí hrubé črevo a normalizuje funkciu čriev. 3. Prevencia diabetu Tým, že potraviny s vysokým obsahom vlákniny pomáhajú uvoľňovať cukor do krvi pozvoľna, hladina cukru je stabilná a nedochádza k výkyvom ako u potravín, ktoré vlákninu neobsahujú. 4. Zdravé srdce Konzumácia vlákniny znižuje hladinu zlého cholesterolu, zlepšuje hladinu dobrého cholesterolu a znižuje krvný tlak. Podrobnejšie o tipoch ako mať zdravé srdce, sa dočítate tu 5. Vláknina na chudnutie Pri dostatočnej konzumácii vlákniny sa človek cíti sýty a nemá potrebu neustále jesť, čo napomáha pri redukcii váhy. Pridajte do svojho jedálnička vlákninu a úbytok hmotnosti na seba nenechá dlho čakať. Potraviny s vyšším obsahom vlákniny Semienka (chia semiačka, slnečnicové, dyňové) Ovsené vločky Strukoviny (fazuľa, šošovica) Orechy ( vlašské orechy, kešu, píniové) Listová zelenina ( hlávkový šalát, brokolica, karfiol) Vlákninu rozdeľujeme na 2 skupiny a to na nerozpustnú a rozpustnú. Hlavnými zdrojmi nerozpustnej vlákniny sú obilniny, orechy, strukoviny ale aj koreňová zelenina. Rozpustná vláknina je najviac zastúpená v ovocí a zelenine. Medzi typických zástupcov vlákniny patrí psyllium a pektín. Čo spôsobuje nedostatok vlákniny? Medzi najčastejšie príznaky nedostatku vlákniny patrí zápcha, bolesti brucha a nadúvanie. Ďalším prejavom môže byť pocit plného žalúdka a pomalé trávenie.
My a náš svet sme neoddeliteľnou súčasťou celého komplexného vesmíru. Preto napríklad fázy Mesiaca ovplyvňujú naše zdravie, a pôsobia tiež na rastliny v našich záhradách.
prejsť na článokO vláknine ste už určite počuli. z každej strany sa na nás hrnú informácie o tom, ako je pre naše zdravie a správne fungovanie organizmu dôležitá, no my jej aj napriek tomu konzumujeme stále príliš málo. Denne by sme mali prijať minimálne tridsať gramov v
Dokáže čaj znižujú riziko rakoviny a srdcovocievnych chorôb? Vedecký výskum ukázal, že niektoré zložky čaju môžu mať prospešné účinky na zdravie a môžu byť spojené so zníženým rizikom vzniku niektorých chorôb, vrátane rakoviny a srdcovocievnych chorôb. Av
prejsť na článokVšímate si niekedy, čo sa nachádza na zadnej ... čítať viac The post Vplyv kozmetiky na naše telo first appeared on ionmagazin.
prejsť na článokPozitívny vplyv strečingu na ľudské zdravie má ďalekosiahle dôsledky pre váš výkon vo fitnescentre. Kľúčovým faktorom je však správny prístup.