Keď sa v tomto čase prejdete po Bratislave, všimnete si, ako sa objavuje stále viac mobilných vozíkov s varenou kukuricou, pečenými zemiakmi, a hlavne našimi obľúbenými praženými gaštanmi. Keďže my v Mondieu sme veľkými fanúšikmi tejto jesenno-zimnej pochúťky, spísali sme dôvody, prečo by ste si aj vy mali pochutnať na gaštanoch a ako si ich pripraviť na milión rôznych spôsobov. Zlaté bohatstvo skryté v škrupinke Gaštany sa používajú vnbsp;ázijskej a stredomorskej kuchyni asi dlhšie ako by ste očakávali, najmä v Číne, kde sa aj vďaka nim udržujú zdraví, už po úžasných 6000 rokov. Nie je sa čo čudovať, keď ich nutričná hodnota je tak pôsobivá. 100g porcia obsahuje len 195 kalórií, čo je v porovnaní s našimi uctievanými lieskovcami až 3krát menej. Obsah vlákniny sa líši závisle od zdroja medzi 3 a 8g na porciu, čo však aj pri tej najmenšej hodnote stále klasifikuje gaštany ako nízko-glykemickú potravinu, čím nám pomáhajú schudnúť uvoľňovaním uhľohydrátov postupne, a teda znižovaním chúťok na nezdravé a vysoko-kalorické jedlá. Vlastnosť, ktorú jednoducho vždy musíme spomenúť, je schopnosť predchádzať kardiovaskulárnym chorobám vďaka obsahu správneho typu mastných kyselín. Konkrétne látky v gaštanoch zodpovedné za túto charakteristiku sú kyseliny palmitová a olejová. Sú to tie prítomné v olivovom oleji vo veľkých množstvách, ktoré znižujú LDL a zároveň zvyšujú HDL cholesterol, čím predchádzajú ischemickej chorobe srdca a možnej mŕtvici s ňou spojenej. Preto je celkom pochopiteľné, prečo Aziati a obyvatelia Stredomoria trpia srdcovocievnymi chorobami oveľa menej ako zvyšok sveta. Pokračujme vitamínmi – gaštany sú veľmi úspešnými antioxidantmi vďaka obsahu 72% ODD vitamínu C, značného množstva železa, vápnika a horčíka. Navyše, obsahujú dokonca celých 100% ODD tiamínu, inak známeho ako B1. Buďte obozretní ohľadom alergií Vyzerá to, že neexistuje snáď žiadny dôvod nemilovať gaštany, avšak nič nie je na 100% zdravé. Trik je v ich zdanlivej spojitosti s alergiami. V kórejskej štúdii výskumníci našli alergénny proteín, ktorý spôsobuje vysokú histamínovú reakciu, najmä u citlivých osôb. Tento predstavuje hrozbu kvôli podobnosti voči alergénnemu peľu dubu, ktorý môže ľahko zasiahnuť alergikov na konkrétny dubový peľ, nevedomých skríženej alergie. Preto pre istotu nejedzte hneď celú kopu gaštanov na jedno posedenie a buďte opatrnejší, ak máte akúkoľvek alergiu, pretože váš imunitný systém je kvôli nej oslabený. V opačnom prípade si ich vychutnávajte, ako sa vám páči. Buďte kreatívni s týmto vzácnym pokladom S gaštanmi môžete byť naozaj kreatívni. Keďže obsahujú veľa škrobu, ponúkajú sa rôzne využitia v kuchyni, nie ako pri iných orechoch. My osobne milujeme zákusky a sladkosti pečené s gaštanmi. Keď sa povie slovo gaštany, prvá vec, ktorá mi napadne je obľúbená detská pochúťka – gaštanové pyré, len osladené, na peknej veľkej porcii šľahačky. Nijako výnimočne zdravé s týmito pridanými ingredienciami, no zato úžasne lahodné a jednoznačne hodné vyskúšania. Gaštany môžete určite použiť vo všetkých možných tortách pridané do cesta, či navrch ako polevu. Navyše, keď zmiešate s trochou vody hneď po uvarení, nebudú sa drobiť, naopak si vytvoria jemnú krémovú textúru, ktorá poslúži ako krásna dekorácia, alternatíva k šľahačke alebo želatíne. Trošku menej tradičný prístup je ten slaný. Ako sme už vyššie spomenuli, vďaka vysokému obsahu škrobu môže slúžiť ako náhrada mnohých často používaných potravín, napríklad namiesto kukurice, zemiakov, či cíceru. Ak nie ste jedným z tých alergických na gaštany, no trpíte intoleranciou/alergiou na zemiaky, môžete veľmi jednoducho vymeniť zemiakovú kašu za prílohu z gaštanov, a to bez pridaného cukru či soli. Avšak aj potom bude takáto gaštanová kaša disponovať charakteristickou sladkastou chuťou, ktorú môžete ešte doladiť koreninami, napríklad koriandrom alebo tymiánom a vytvoriť tak špeciálnu kreáciu ako prílohu. Ak však nie ste práve experimentátor, môžete gaštany jednoducho rozdrviť do šalátu alebo tradične, jesť ich rovno z rúry – budú lahodné nezávisle od pozície na vašom menu. NÁŠ TIP: Gaštanová palacinka s čokoládou a orieškami by Katarína Vicová Zdroje: Nutrition and you (2015). Chestnuts nutrition facts. Retrieved from: http://www.nutrition-and-you.com/chestnuts.html Roizman, T. (2015). What are the health benefits of eating chestnuts? Retrieved from: http://www.livestrong.com/article/470050-what-are-the-health-benefits-of-eating-chestnuts/ Roy, P. (2014). [picture]. Making delicious Christmas memories. Retrieved from: http://www.ottawaathome.ca/Food/2014-12-01/article-3958430/Making-delicious-Christmas-memories/1 The post Zamilujte si gaštany appeared first on Mondieu.
Gaštany sú považované za príbuzné orechov. Je medzi nimi ale veľa rozdielov. V gaštanoch sa nenachádza toľko tuku, naopak obsahujú veľa škrobu – tak ako napríklad zemiaky či kukurica. Sú vysoko energetické a vhodné pre športovcov či fyzicky pracujúcich ľu
prejsť na článokSezóna jedlých gaštanov je tu! A že sú nielen chutné, ale aj zdravé, tak na to môžete vziať jed :). Jedlé gaštany sú výborným liekom na mozog, kosti, srdce a zlepšujú aj trávenie.
prejsť na článokMáme tu čas vianočných trhov, kde to v každom rohu na námestiach rozvoniava rôznymi chutnými dobrotami. Neodmysliteľnou súčasťou vianočných trhov sú najmä mäsové špeciality, lokše, medovina, varené víno, vianočný punč a mnoho iného. Myslím, že si každý pr
prejsť na článokVôňa čerstvo pečených jedlých gaštanov je neodolateľná. Nespoliehajte sa na pouličných predajcov pečených gaštanov (a na ich často nekvalitné gaštany, ktoré s obľubou v kelímku zakryjú pár dobrými kusmi). Vypestujte si svoj vlastný gaštan jedlý.
prejsť na článokHarmónia – Dekorácie Jeseň je aktuálnym časom pre hromadné padanie listov zo stromov, ale aj dozrievanie sezónnych plodov. Mnohé majú dvojaké využitie. Nie sú len potravou, ktorá zasýti a poteší naše chuťové poháriky, ale ako malebné produkty jesennej p
prejsť na článok