Ako sa vyrábajú naše lokše?

Lokše sú neodmysliteľnou súčasťou tradičných husacích hodov. Viete ako vznikajú? Naše lokše sú znamenité, pretože ich vyrába ručne naša dodávateľka Silvia, ktorá sa k výrobe dostala takto Keďže sa v našej rodine lokše piekli často, rozhodla som sa v roku 2016 tomuto remeslu venovať profesionálne. História lokší siaha až do Rakúsko Uhorska. Keďže na ich výrobu nie je potrebných veľa surovín, tak boli veľmi obľúbené vo všetkých vrstvách obyvateľstva. Postupne sa stali vyhľadávaným jedlom, ktoré je už teraz súčasťou nielen husacích hodov, ale aj ostatných hromadných osláv ako sú fašiangy, dožinky či hodové oslavy v mestách a obciach. Lokše sa vyrábajú z varených zemiakov, ktoré sa nastrúhajú najemno, zmiešajú sa s múkou, posolia sa a vytvoríme cesto. To potom vyvaľkáme na čo najtenšie placky a tie sa pečú nasucho na rozpálenej platni.   K tradičným husacím hodom ich podávame buď len omastené, alebo plnené skvelou husacou pečienkou. Ich výborná chuť sa dokonale dopĺňa s lahodnou chuťou našich húsok či kačíc. Naša reštaurácia ich má zaručene čerstvé a pripravované s láskou. Historicky bol tento druh lokší najobľúbenejší práve v oblasti Slovenského Grobu.  Okrem výborných slaných lokší s husacou pečienkou máme aj skvelé sladké lokše. Viete si ich vychutnať na 3 spôsoby, plnené vynikajúcimi domácimi orechami, makom alebo nutelou. Z histórie vieme, že lokše na sladko sa najprv objavovali v okolí Moravy, ale postupne sa stali obľúbenými po celom Slovensku.  V našej rodinnej reštaurácii pripravujeme všetky jedlá podľa starých receptov, ktoré sa v našej rodine používajú už po 3 generácie. Postupne sme ich vyšperkovali k dokonalosti, preto si naše lahodné húsky a kačky naplno vychutnáte. Sú vždy zvonku chrumkavé a zvnútra jemnučké, až tak, že mäsko krásne odpadáva od kosti.  Príďte ochutnať aj vy, tešíme sa na vás!

prejsť na článok

Deň otvorených dverí Cechu Husacinárov

Pozývame vás 5. septembra 2020 od 11:00 hod. na 20. ročník Dňa otvorených dverí Cechu Husacinárov, ktorým sa tradične zahajuje sezóna husacích hodov. Počas podujatia môžete aj v našej reštaurácii ochutnať chrumkavú husacinu, tradičné lokše či skvelé víno

prejsť na článok

Vianočné husobranie

Pozývame Vás vychutnať si vianočnú atmosféru na našej terase v piatok 11.12.2020 (16:00 20:00 hod.) a sobotu 12.12.2020 (12:00 20:00 hod.) Okrem vianočného punču a vareného vínka budú pre Vás pripravené rôzne dobroty (lokše, chlieb s masťou a cibuľou, c

prejsť na článok

Deň otvorených dverí Cechu Husacinárov 2021

Pozývame vás na 21. ročník Dňa otvorených dverí Cechu Husacinárov, ktorým sa tradične zahajuje sezóna husacích hodov v Slovenskom Grobe. Počas podujatia môžete aj v našej reštaurácii ochutnať chrumkavú husacinu, tradičné lokše, či skvelé víno od regionáln

prejsť na článok

Husacia pečienka je nielen výborná, ale aj zdravá

Hus je kráľovnou tradičných husacích hodov, tým pádom, pečienka je princeznou. Okrem toho, že je lahodná, chutná a jemná, je aj zdravá. Pečienka obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ktoré sú dôležité pre vaše telo. Prečo si teda nevychutnať niečo také vy

prejsť na článok

Pomôžte 45. a 54. zboru získať nové TEE-PEE

Vzhľadom na to, že naše skautské zbory neustále rastú a aktuálne používané stany už nedokážu poskytnúť dostatočnú kapacitu, rozhodli sme sa investovať do nového stanu, ktorý by adekvátne splnil naše potreby. Tento krok je nevyhnutný na zabezpečenie pohodl

prejsť na článok